Asteroid

Преди години Asteroid пуснаха жестоко демо от три песни. После ЕР с четири, което и до днес е сред най-силните спейс/стоунър записи. Сплитът им със съгражданите Blowback отнася глави, а дебютът е страхотен. И един месец след издаването на убийствения втори албум, китаристът и певец Robin Hirse беше така любезен да си поговори с мен за музика. Като цяло.

RR:Здрасти, момчета! Първо искам да споделя, че вие сте третата шведска група, с която правя интервю. И по някаква ирония, първите две банди се разпаднаха скоро след интервютата. Така че, сигурни ли сте, че искате да продължим?

Защо не, ебати, хахаха? Това твое проклятие не ни плаши особено…

RR: Е, след като още си говорите с мен, явно не ви е страх. А чували ли сте за Blind Dog и The Hurricanez (бившите Boogieman)?

Не, пич, нищо не ми говори.

RR: Трябва да поправите пропуска.

А, с удоволствие, щом препоръчваш!

RR: Съвсем наскоро издадохте втория си албум. Какво ни очаква в него?

С този албум правим своеобразно завръщане към корените. Не на музиката ни, реално нямаме много записи, а на нас самите. Вложили сме много от по-стария звук и вайб... Самото звучене е по-олекотено, има повече простор и космос. Но, разбира се, носи същият груув както винаги. Може би е по-мрачен от предишния ни запис.

RR: Разкажи малко повече за писането и записването на новия албум. Къде го направихте, има ли нещо по-особено около него?

Албумът е записван в студиото на брата на Елвис (барабани), в гората. Записвахме там посред зима, а в Швеция това означава 20 градуса под нулата и много сняг. Но мисля, че и това е най-добрия начин да го направим. Без разсейване. Само ние, музиката, тонрежисьорът ни Оскар и достатъчно алкохол да убие стадо слонове. Обикновено пишем песните докато забиваме джем сесии в студиото или самостоятелно в апартаментите ни. Пробваме различни рифове и идеи, за да видим дали стават, извъртаме ги под всевъзможен ъгъл, разглабяме ги на части и пак ги сглобяваме в едно цяло.

RR: Би ли споменал нещо конкретно за песните в диска?

Всички песни са интерпретативни. Въпрос на възприятие. Самите ние имаме различни мнения относно значението на песните. Ако Йоханес пее една песен, аз знам, че тя за него означава нещо различно спрямо мен. Нишката, която ги споява, ако изобщо можем да говорим за нишка, е че те се допълват чудесно една друга, сякаш са правени така, че да си пасват. Ако една песен те изпрати ниско и паднеш, следващата идва, за да ти посочи отново верния път.

RR: Как беше приет дебюта Asteroid?

Адски добре!

RR: Някъде между двата албума сменихте член на групата. Как ще опишеш Елвис с няколко думи?

Изгубеният син на John Bonham. Страхотен барабанист и музикант е и винаги е бил близък приятел на бандата. А това е много важно за нас като група. Ако не харесваш хората, с които свириш, винаги ще си проличи в музиката, която правите.

RR: Предполагам, че се налага и тримата да работите извън музиката. С какво си изкарвате хляба?

Аз и Йоханес сме свързани с рокенрола по един или друг начин. Аз помагам на рок банди с различни неща. Имаме „школа”, в която хлапетата се учат да свирят и намират сходни души, с които да го правят. Намирам и евтини репетиционни и места за свирене. Помагам на групите с мърчъндайза и вясакви неща, необходими за една група. Йоханес работи като един от малкото шведски консултанти по рок музика и организира рок концерти. Елвис работи в печатница.

RR: Сега малко към миналото. Как се роди бандата? Кога и къде започна всичко?

Както при повечето банди, започнахме с една джем сесия. Понавахме се от известно време покрай различни проекти и една нощ, след дълга вечер в кръчмата, се озовахме в студио, свирейки като полудели. Това беше през зимата на 2003.

RR: Човек трябва да е глух, за да не познае влиянието от началото на 70-те в музиката ви. Кои от старите банди слушате, само като примери? Имате ли обща любима група или стане ли въпрос за класиците, се делите на отделни лагери (например Black Sabbath срещу Hawkwind)?

Всички сме фенове на класически банди като Black Sabbath, Led Zeppelin, Jethro Tull, Atomic Rooster, Pink Floyd, The Beatles и т.н. Обща любима група май е Captain Beyond. Но не сме забили само в 70-те, има доста нови банди, които харесваме: Big Elf, Mars Volta, The Black Keys. Всъщност, не се делим относно любимите си групи.

RR: От известно време наблюдаваме възкресение на винила. Каква е вашата позиция? Ще видим ли плоча на Asteroid?

Бихме искали. Но зависи от лейбъла ни (Fuzzorama).

RR: Първият албум се нарича Asteroid, вторият е Asteroid II. Третият Asteroid III ли ще се нарича и след четвъртия ли ще започнат истинските заглавия на албумите?

Виждам накъде биеш, но албума всъщност не се казва Asteroid II. Сложили сме го така само за да отбелязваме реда на албумите. Ако погледнеш предишните ни неща, нито демото, нито ЕР-то, сплита или албума нямат име.

RR: Колко често сте на преглед при Doctor Smoke?

Доктор Lennart Smoke е семейният ни лекар.

RR: Доста банди, и големи, и малки, си заминаха с годините. Някои остават като смътен спомен за бляскавото минало, докато малцина други остават твърди като монолити. И в тоя ред на мисли, AC/DC обявиха концерт в България тази година. Какво ти е отношението към AC/DC?

Лично аз смятам, че душата на AC/DC умря с Bon Scott, изгубиха живеца си след това. Не харесвам групи, които продължават напред дори когато не могат да сложат нещо свежо на масата. А знам, че Йоханес пък изобщо не им се кефи.

RR: Вие сте музиканти но и феновe. Кои банди сте гледали на живо и кои са ви впечатлили най-много?

Последния концерт, на който бяхме заедно, беше на една шведска група, наречена Trummor & Orgel (Барабани и Орган), инструментален дует. Направо ни отнесоха главите. Големи фенове сме на бандата на брата на Йоханес, Graveyard, те са жестоки на живо.

RR: А кои искаш да видиш в бъдеще?

О, тази година ще гледаме Jethro Tull.

RR: Направихте сплит с Blowback. Поддържате ли контакти и свирите ли заедно още?

Виждаме се почти всяка седмица, защото имаме обща репетиционна, но отдавна не сме делили една сцена. Нито те, нито ние свирим особено често в родния ни град.

RR: Първото ви ЕР беше убийствено. Това е един от любимите ми стоунър рок (ако мога да използвам термина) записи в последните десет години. А тиражът в момента е напълно изчерпан. Мислили ли сте да го преиздадете заедно с демото?

Всъщност, откакто Елвис дойде в групата, планираме да презапишем демото и ЕР-то. Изпробваме старият материал, за да видим как би се получил сега. Но не мога да се ангажирам с дата.

RR: А има ли някакъв шанс да видим Asteroid по-далеч от Швеция, Австрия и Германия?

Разбира се! Планираме турне през пролетта и лятото, като се надяваме да минем през Полша, Чехия и Франция.

RR: Ако зависеше от теб, с кои шведски групи би тръгнал на турне?

Изкарахме чудесно на трунето с Graveyard и стига бандата да се кефи да свири с нас, а на нас ни допада настроението в музиката им, бихме свирили с всеки. Мисля, че би се получило страхотно да сме заедно с Trummor & Orgel.

RR: Сега, когато 2009 е зад гърба ни, кои бяха най-впечатляващите албуми на изминалата година за вас?

Хм, труден въпрос. Обикновено слушаме албуми от началото на 70-те. Знам, че Йоханес хареса много новия Mastodon.

RR: С кого бихте завъртяли един джойнт?

Ооо, списъкът би бил огромен…

снимки: Melody Rönnlund: www.melodypics.com;
www.myspace.com/asteroidband
коментари [8] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: Живеем в първобитно време, нали Уил? Нито е диво, нито е мъдро. Половинчатите мерки са неговото проклятие...
Ханибал Лектър ("Червения Дракон" - Томас Харис)