Песните в албума:

1. Cities pt. I
2. Cities pt. II
3. Cities pt. III
4. Cities pt. IV
5. Cities pt. V
6. Cities pt. VI
7. Cities pt. VII
8. She looks like you
9. Eama Hut
10. Never leave the past behind
11. Hot to Cold
12. Last chance to See
Chain
chain.exe
Година: 2004
Лейбъл: ProgRock Records
Държава: Канада
http://www.chainexe.com/
Две години след първия албум на Chain - Reconstruct, и последвалите го Unweaving the Rainbow под логото на Frameshift (с James LaBrie вокалист), както и солов албум, Henning Pauly ни предлага новото си творение, отново под името Chain - chain.exe. Този път за основната част от вокалите се грижи, певецът на Saga - Michael Sadler.

Албумът се състои от 5 песни, първата от който (Cities), разделена на 7 части заема половината времетраене. "Cities" Part I, започва с тежко китарно ориентирано интро, което може би ще Ви остави с впечатлението, че ще слушате поредния изкопиран от Dream Theater прогресив метал албум. Металната увертюта траe само две минути, за да отстъпи място на лирична част с чувствения вокал на Sadler, лирична част която постепенно връща песента отново в първоначалното вихрено темпо, с онова натрапчиво чувство че слушате албум на Dream Theater, но пречупен през призмата на прогресив рока от 70те, с хамънд орган и соло на саксофон напомнящо поразително на подобните в песните на Pink Floyd. В първата част на "Cities", ще се запознаете с основните музикални теми, около които са изградени 7те части, и от които ще чувате откъси във всичките. "Cities" в основата си е епична 38 минутна инструментална пиеса, в която по един изключителен начин са разгърнати главните музикалните теми, загатнати в началото и всичко това без излишни виртуозни отсвирвания. Кратките вокалните пасажи се явяват по-скоро като свързващо звено между инструменталните такива.
Петата част за "Cities", започва с прекрасна хорова акапела напомняща на подобните такива в творчеството на Gentle Giant, но тук за разлика от целия епос, вокалите са използвани като музикален инструмент, а не като разказвачи на история.
Останалите песни са типичен синфоничен прогресив рок, напомнящ поразително на ранните Yes, но леко втежнен съобразно съвременните модни тенденции, което на моменти води до явни прилики с Dream Theater, факт които Pauly явно се опитва да избегне с ползването на богата палитра от инструменти. Пиесите съставящи втората част на албума са: прекрасната балада "She Looks Like You"; гневната и динамична "Eama Hut" с превъзходни тежки китарни рифове; прогресив шедьовъра "Never Leave The Past Behind" - изпъленен с постоянни смени на темпото и настроенията; последващата я "Hot To Cold" е всъщност преработка на песен на Saga, изпята от вокалиста на Saga , да си призня не съм почитател на тази група, но ясно се чуват Yes влияния и за разлика от оригинала тази версия е значително втежнена, интрото изсвирено на китара звучи много по-добре, на мястото на куплета Pauly е избрал да заложи на класически китарен аранжимент придаващ на песента съвсем ново звучене и в крайна сметка се е получил един осъвременен, разнообразен и тотално променен прочит на тази класическа песен на Saga. Финалната "Last Chance To See" с продължителност около 10 минути е поредната брилятна прогресив рок композиция от настоящия албум, но този път с лек поп уклон, изразяващ се предимно в началната част на песента.
Chain.exe е един брилянтен образец на съвременния прогресив рок. Албумът ви грабва от самото начало и аз лично се съмнявам някой поричитател на стила да се почуства дори за миг отегчен, въпреки времетраенето от 1 час и 20 минути. Слушай го!
Напомня на: Frameshift, Dream Theater, Arena
Оценка: 1234
коментари [0] 
 
 
© 2003 Booze Project :: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo.
[Капката дълбае камъка не със силата си, а с постоянното си капене.]