LIVE REPORT

Metallica, Down, The Sword

Това е първото нещо, което пиша за Роука през тази година и честно казано хич не ми се пише. Честно, макар и три дни по-късно, трудно ми е да опиша това, което почувствах, а и не ми се занимава с клишета, макар че е най-лесно. Metallica ми дадоха спомен за цял живот. Признавам – нямам база за сравнение. Нито съм ги гледал в Пловдив (не, че тогава не съм ги слушал), нито по чужбина. Maй е по-добре да започнем с някаква последователсност, иначе ще настане хаос от впечатление.

Още преди цени и каквото и да е, бях решил, че взимам билет за терен, най отпред. Колкото и да струва. Ще ме прощавате – всеки изживява тези неща по свой си начин, но на концерти от мащаба на Maiden, Depeche Mode, Мetallica – не мога да приема, че ако си много назад, съпреживяваш нещата толкова пълноценно, колкото хората в предни позиции. Даже няма нищо общо.

Публиката – всеки я видя. Имаше всичко. От дърти и яростни метъли до потънали в пъпки нахъсани готини пубери. Естествено, и много селяци. Няма как – всички сме го очаквали. Не ми пука, това е положението. Всеки може да ходи, където иска. Все пак и те са дали същите пари, които аз и вие.

Явно подцених ситуацията. Слаба организация за мене. Стадион „Васил Левски” има около 30 входа – само 5-6 работиха. Знаех, че ще има толкова много народ, ама чак пък пак да влизам половин-един час – не очаквах. Изпуснах The Sword, признавам. Нищо не мога да ви кажа. Не ме беше и толкова яд, ако трябва да бъда честен. Не съм ги слушал преди това. Когато аз влязох – видях Phil Anselmo и Rex. Честно, сбъдната мечта. Кефят ме яко Down, обаче за мен това беше по-важно. Да видя Pantera – на живо - за мен е не по-малка мечта, отколкото Metallica. Вече няма как – тъй че на парчета или най-много тримата, но дано повече никога няма Pantera!!! Безсмислено. Иначе Down ме разбиха. На тъмно, когато прожекторите придобиват смисъл, още по-яко щеше да бъде. Но това е. Phil Anselmo е голям фронтмен. Е, верно не откачаше като на деветдесатарските клипове, но и Down са нещо различно от Pantera. Изкефих се. Нямаше да откажа още половин-един час.

Точно по график – няколко минути след 21:00 се появиха Metallica. Доста под ъгъл – от лявата част на сцената (от моя гледна точка), но бях почти най-отпред. Видеостени рядко гледах. Изкъртиха. Изкъртиха. Изкъртиха. Верно – гледал съм им яко клипове от 80-те на живо, бая по-енергични ми се виждат, но това е от ЕГН-то. Защото Metallica уважиха и оцениха българската публика. Ясно е, че са професионалисти, но се „разгустиха” баш към края. Така го усетих. Съмнявам се, че в много държави им викат “Seek & Destroy”. По муцките им прочетох, че пичовете го помнят още от Пловдив. Metallica са true и real, бате, просто вече я няма гениалността, белязала първите им пет албума. Да, има много добри неща в Load и Reload, но нека не се лъжем... Зверски сетлист. Никога не гледам сетлистовете преди концерти. Мразя когато групата залага ”на сигурно”, само класиките. Ти пренебрегваш цяла част от творчеството, а все пак това си ти, макар и в друг момент от времето. Заради това не отидох на Testament. Low и Demonic да не са по-лоши? Моля? Да, по-различни, може би. Metallica разкъртиха (знам, че се повтарям), всичко до ’91 само, с изкючение на Fuel и неподходящите кавъри, в случая, на биса, вместо да забият пак нещо от първите пет. Без да преувеличавам – още ме боли (вече малко) вратлето. Просто се скъсах от куфеене. Няма да изброявам парчетата, които бяха – всички, които четете тук, ги знаете. Аз лично най се размазах на Sad But True. Не, че с черния албум съм ги прослушал или ми е най-любим. Просто така се получи. James даже лигаво започна с това „тракане” по китарата и „I’m your life”…Като се включиха барабаните друго стана. Изкъртване. Последно ще кажа – толкова кютеци, на едно място, не бях виждал от доста време. 50 хиляди... ОК – много народ, ама толкова ли е трудно просто да се кефиш, без агресията да надвишава допустимите норми. Кютек преди влизане, кютек по време на концерта, кютек след.... Лудница. Къде в добрия смисъл, къде не... ТЕ обещаха да се върнат съвсен скоро. След като издадат новия си албум. Малко се съмнявам. А и да дойдат – предвиждам доста по-малко народ. Тази цифра (не знам – 50-60 хилки народ) ще си остане рекорд за дълго време, ако ще и целия Пайнер да направи безплатен концерт на „Попа”. Но ако Metallica пак дойдат след 7-8-9 години, пак ще е пълно. Защо мисля така? Защото ще има цяла нова генерация, която не ги е виждала. Дребосъци, но които ще ги обичат не по-малко от теб или мен. Metallica са там, където са Rolling Stones, Pink Floyd, Led Zeppelin. И аз не знам защо ги споменавам тези очевадни факти.Вероятно за подсещане.

METALllica. METALlica.
коментари [5] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: Reality is for people who lack imagination.
Il Cummings