LIVE REPORT

Кайно Йесно Слонце + Smallman

Тази статия спокойно може да се кръсти магията на гайдата или нощта на живите гайди. Дълбоко в Суинга в София, над двеста човека си издишаха миризмите, за да се докоснат до силата на този инструмент, представен в две коренно различни стилово групи, въздействащ обаче еднакво силно в съчетание с музиката на всяка от тях. Свободолюбивото етническо пътешествие в ембиънта и фолклора на Веселин Митев и останалите хора, които се качват с него на сцената под името Кайно Йесно Слонце, прегръща гайдата на Весо като основен стълб, едновременно багра и основа, за да бръкне в душите и да накара балканското да излезе чисто и да напира в очите и слъзните канали. А Цветан се върна в Smallman и така бандата стоварва песните си в пълната им красота, със силни вокали и везан звук на гайдата из мрачните, тууладжийски мелодии.

Вечерта на 4 март пред клуба се тълпяха десетки меломани, жадни за по-различен концерт, някои отишли за отнасящата музика на Веско, други с нагласата за тежък, алтернативен метъл, но всички готови да прегърнат поднесената от общо над десетимата изпълнители музика. Над един час полет и магия с импровизациите на аморфно променящия се състав, почивка за бира, вода и цигара и още час под смазващия звук на квартета от Асеновград, за пълен психически и физически колапс. И всичко това само за шест лева и някое друго левче за такси или едночасов поход до дома.
Кайно Йесно Слонце са пораснали много от онзи първи техен концерт, за който ви разказахме тук преди една година. Буквално пораснали. Веско и Тони приеха в състава правило да няма граница за броя музиканти, които излизат на сцената.И така всеки път е интересно колко ли души ще напънат дробове, талант, струни и кожи за всеобща радост и полет. Чудесно хрумване е присъствието от няколко гига насам и на брас секция.
Не, че секцията е голяма- един тромпет, но пък така гъвкаво рисува шарките в общия фон на над десетминутните композиции, сякаш е бил винаги там. Компютърни семпли, ниските напеви на Павел, басовия звук на диджеридото на Весо, съчетани с китара, бас-китара и барабани, разкършени под ритъма на перкусиите на Петър (действаща фигура и в етно формацията Irfan), приютени под ефирното крило на гайдата. Ето това е музикалния букет на земните магьосници от Кайно Йесно Слонце. Няколко основни мотива, отчупени парчета от двата дългосвирещи албума на проекта, разходени из дълги, разнообразни импровизации, а музикантите се ръководят от сетлисти, които общо взето им показват единствено такта, върху който рисуват импресии с инструментите си. И музиката се рее вече отдавна отвъд границите на Балканите, с проблясващи лъчи от ямайско реге, дискретни джаз нюанси или африкански меки отсенки. Така чувството след края на тяхно представление е като пробуждане от чуден, хипнотичен сън. Сън, след който е нужно време за въздух и пренастройка. Сън, след който изведнъж потънахме в алтернативния мрак на Smallman. И тогава емоциите поеха към съвсем различен връх.

Чудесна новина за вечерта дойде, когато в дъното на сцената с гайда се появи явно завърналия се в групата певец и гайдар Цветан Хаджийски. Присъствието му обеща истинско докосване до пълната палитра от силата на музиката на квартета. Тежки, ниско настроени китари от Иван, тътнещия бас на Стефан и безумното, зверски надъхващо барабанене на Андон Тръпков умишлено или не, но носят настроението на гигантите Tool. Постройката на композициите, минорното им звучене, пеенето на Цветан, дори разположението им по сцената лъхат на изкуството на четиримата американци. И най-хубавото е, че всичко това стои така, без да дразни, а помита слушателите във вихъра на песните от дебютния запис на групата. И плачещата под оловния звук гайда.
Силата на Smallman наживо е толкова голяма, така всепомитаща, че от спокойно поклащащите се допреди час хора, те изтръгнаха викове, развяти коси и юмруци. Изсвириха целия си наличен репертоар, а тотално запленената публика така и не пожела да ги остави преди импровизиран бис и прозвучалия за втори път безумен химн Evolution. И докато Кайно Йесно Слонце временно са в отдих, поради отсъствието на Веско от страната, Smallman в момента са на национално турне. Затова и ви каня – посетете концерт на групата, където ви е удобно, защото има реална вероятност да чуете следващата си любима банда. Ето, съвсем скоро, на 29 март те ще свирят отново в София, в 8th Ball заедно със съгражданите си от Alexunder. Ще се видим там.

Снимки: Manna
коментари [9] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: ...една точка, от която нататък, всичко ще зависи от успеха, и това го плашеше, защото беше видял много хора да се сгромолясват от висините.
Единайсет Минути - Паулу Коелю