LIVE REPORT

Marilyn Manson (Type O Negative, Alien Industry)

Казват, че всичко е добре, когато свършва добре. Е, не можем да кажем същото за отминалия месец от концертния живот в България. След като доскоро звучащото като научна фантастика "За един месец ще видим на живо Iron Maiden, Mondo Generator, The Explоited, Harmful, Heaven & Hell, Motorhead, Manowar, Type O Negative и Marilyn Manson" се оказа самата истина, предполагм едва ли е имало човек, обичащ рока, който да не си е казал с възхищение и кеф "Еби му майката!".

Концертите до изявата на последните две банди няма да ги коментирам - да сте били там, да сте видяли! Ще се спра конкретно на лайва на Type O Negative и Marilyn Manson, който трябваше да бъде грандиозният завършек на този епохален за концертната ни история месец. Или поне аз, като фен, го усещах по този начин: в един ден - две от най-големите имена в съвременната рок музика, на една сцена, пред публиката, която ги е чакала едва ли не цял живот. Казвам "цял живот", защото средната възраст на хората, които посетиха стадион "Академик" не минаваше 26-27 години. Мисля, че именно тук е точното място, за да съобщя, че организатор на концерта бяха SME, а самата изява беше част от превърналия се в традиция "фестивал" Арена музика. Слагам "фестивал" в кавички, защото лично аз под "фестивал" разбирам нещо, различно от три концерта, разхвърляни през десет дни и обединени под общо име. Но за Фънки и Амебата явно фестивал е именно това. Та - организаторите от SME бяха обявили начален час на мероприятието 20:00. Всеки, който е ходил на концерт, организиран от SME знае, че събитието винаги закъснява поне час. И когато отидеш на пет концерта, организирани от SME, в един момент вече си наясно, че няма смисъл да отиваш навреме или да влизаш навреме, най-малкото, защото не искаш да гледаш досадниците от Ахат или някоя от другите долнопробни български банди, които обикновено пробутват за съпорт на големите имена, които водят. И концертът на Type O Negative и Marilyn Manson не правеше изключение за повечето от феновете. Хората си пиеха кротко бира пред стадиона, може би най-малкото, защото, доверявайки се на музикалния си вкус, бяха стигнали до извода, че не си заслужава да гледаш Alien Industry. Ако има някой, който не знае кои са Alien Industry, мога да му кажа, че не е пропуснал групата на хилядолетието, а е изпуснал едно от поредните бас-превъплъщения на Фънки. Който, явно като организатор на подобни мероприятия, си бие душевна чекия, уреждайки бандите, в които се подвизава, да свирят пред големи имена. За справка: недоразумението, наречено Sheky & The Bloodyboys преди Black Sabbath и Alien Industry преди Type O Negative и Marilyn Manson.

И сега, първият от серията въпроси, които искам да задам на промоутърите и по-скоро на Фънки, защото той е по-медийно изявеният от двойката доставчици на музика, вечно оплакващ се от феновете, условията в страната и убеждаващ ни какви усилия полага, и как прави всичко едва ли не благотворително. Искам да попитам защо, когато началото на един концерт е обявено в 20:00 и има обявена подгряваща банда от българска страна, същата банда започва да свири в 19:15 или в колкото там е започнала? Да попитам всъщност и в колко наистина е започнала тази група, защото съм един от онези 99% присъствали на концерта, които така и не разбраха. И защо най-големият промоутър в България си позволява един път събитията му да започват с час по-късно, друг път - с час по-рано?

Да се върна към концерта: това, че Alien Industry са свирили, го разбрах в момента, в който разбрах, че на сцената вече са се качили Type O Negative - малко преди осем вечерта. Новината научих почти едновременно с всички останали хора пред стадиона. Сигурно вече се досетихте, че по входовете настанаха брутални опашки, хората започнаха яко да се изнервят и да псуват и което е най-тъжното - имаше такива, които бяха дошли само и единствено заради Type O Negative. В най-добрия случай, тези хора успяха да чуят последните две парчета от сета на любимата си банда. Предполагам, че на това място Фънки би ме контрирал, че истинският фен би отишъл по-рано, за да е сигурен, че няма да изпусне бандата, която е чакал толкова години да види. Аз бих му казал, че истинският фен просто не е искал да гледа неговата банда и затова кротко си е стоял пред стадиона и се е подготвял за среща с любимата си музика. Но, дето се вика - във Фънки е и хлябът, и ножът, той си решава кое-кога да започне, какво като не кани Type O Negative и Marilyn Manson само за себе си, ами И за хората, които са си купили билети. Откровено казано, от фенска гледна точка, това тъпанарско изпълнение е просто непростимо! Добре, че поне за изявата на Marilyn Manson всички бяха вече на стадиона.

Тук, обаче, започва най-тъжното... Първо - опашките за бира. E ли е или не е идиотско решение в трийсетиняколкоградусова жега, да събереш толкова много хора на открито и да продаваш бира на три места?! Защо, при положение, че Tuborg ти спонсорират събитието, не подходиш малко по-прагматично и не спестиш на и без друго вече изнервените хора огромните опашки за чаша разхладително питие? Аз имам две предположения по въпроса: или пичовете от SME продължават с душевните чекии, този път - гледайки как хората се редят на безкрайни опашки, или са абсолютно неподатливи на максимата "опитът учи" и за толкова години промоутърска дейност не са си извадили и грам поука за това как да подобрят качеството на организираните от тях събития.

Второ: появата по светло на Marilyn Manson. Абе все си мисля, че пичът излезе малко по-рано от очакваното... А, да, забравих, че Alien Industry поведоха крак...

Трето: звукът. Все си мисля, че е от голямо значение за един концерт. Все пак става дума за музика - нещо, което преди всичко се слуша. В случая нещото беше неслушаемо. Не знам дали виновник за това са SME или екипът на Marilyn Manson, но колоните буквално "пърдяха" и колкото и да се раздаваше бандата на сцената, над две-трети от цялото усещане потънаха като лайно в септична яма. Публиката едвам разбираше кое парче слуша в момента, като някъде след шеста-седма песен, звукът се оправи за едно-две парчета и след това беше върнат към първоначалното му качество. Няма как да не спомена и видеостените, които по дифолт трябва да служат на публиката да вижда по-добре какво се случва на сцената. Е, в този случай те правеха същото, но тъй като се опресняваха през едва ли не десет минути, хората виждаха нещата постфактум. Казано накратко: концертът на Marilyn Manson беше абсолютна гавра с хората, платили, за да бъдат на стадион Академик.

Обикновено, в интервюта и публични изказвания, Фънки се оплаква колко са неблагодарни феновете в България, как не искат да плащат високи цени за билети, как едва ли не един по един не са отишли да му направят по една свирка, задето им води на крака световни звезди, как - видиш ли - той, дето се вика, жертва единия си бъбрек и единия ташак, за да има музикални събития в страната, а насреща - никаква благодарност!!! Направо ми иде да заплача, като го слушам. Да отида и да му дам пет лева да пие една бира от мене. Ама той пък май не е толкова евтин - той ще иска няк'ва скъпарска бира, така че по-добре да ги дам тия пет кинта за няк'ва българска водка и да задам въпрос номер две: как, след резила "концерт на Marilyn Manson" ще се оправдаеш с феновете и условията в страната? Много ми е интересно...

И преди да задам въпроси номер "три" и номер "четири", за да съм обективен, трябва да споделя, че на SME съм им набрал още от концерта на Depeche Mode. А на концерта на Iron Maiden ми идеше с цената на живота си да намеря организаторите и да се саморазправя с тях като американски войник с иракски затворник... Значи, когато шест месеца преди събитието "Depeche Mode в България" Tuborg се счупиха да си бичат реклама "С Tuborg на концерт на Depeche Mode" (или нещо такова беше) и SME обясняваха как ще направят най-големия концерт, правен в България, на шибания стадион имаше пет-шест места, на които се продаваше бира. Хората се редяха на безкрайни опашки, на една от които бях и аз, благодарение на което пропуснах шест песни от сета на Depeche. Просто, защото си казах, че ще е тъпо да съм чакал и да съм се блъскал с всички потни кретени, и да се откажа, когато от бирата ме делят десетина човека. На концерта на Iron Maiden си бях купил V.I.P. билет. Този билет е на цена 60 лева. Купуваш го, защото от предишни концерти, организирани от SME знаеш, че този билет ти дава право, както да се качваш по трибуните, така и да слизаш на терена, а най-хубавото на качването по трибуните е, че там успяваш доста по-лесно да си купиш бира. Даааа, шибаният проблем с продажбата на бира ти го решават донякъде срещу двойно по-скъп билет! Защото всичко останало в този така наречен V.I.P. по нищо не се различава от условията в който и да е селски обор!!! Айде, наистина няма да коментирам какво представлява въпросният "V.I.P.", че тогава вече много ще се ядосам и ще мина границата на добрия тон. Значи - с V.I.P. билет в ръка се нареждам на един от входовете на стадиона. Който е бил на концерта знае какви огромни опашки имаше на влизане. Чаках 40 минути, за да ме посрещне пич от "V.I.P. Security" и да ми каже "Ти не си за този вход.". Казах му: "Брат, чаках 40 минути да вляза, имам V.I.P. билет, все пак..". Онзи, обаче, да го еба в охранителя, беше непреклонен. Не съм бил за този вход. Питам: "За кой вход съм? Защото на билета не пише нищо, разбираш ли?!" и той ме насочва към входа, през който се предполага, че трябва да вляза. Отивам на въпросния вход, там чаках още близо 40 минути на ебахти аморфната опашка и в един момент поредният V.I.P.-охранител ми казва "Ти не си за този вход.". Ей, щях да го убия, бе! Казвам: "Пич, т'ва е от най-скъпите билети! Пише V.I.P. - четеш ли? К'во ме разкарвате като хаспел нагоре-надолу?!?". И тоя: "Аз ще ви пусна, ама няма да си стигнете до мястото, за което сте си платили...". Викам: "Не ме ебе!", влязох и си мислех "Да ви го туря на организацията ебана!"... И питам някакъв друг: "Къде е секторът, за който е ей този билет?" и чичакът сочи с пръст и ми казва: "Ей онзи вход там!". На него вход, ме посрещна руса девойка, която ми се усмихна и ми връчи "V.I.P. талон", който ми дава право на една безплатна пиклива "Каменица". На това талонче се казваше нещо от сорта на "Вие току-що закупихте V.I.P. билет, който ви дава право на една безплатна напитка, а специално за Вашето удобство има отделен специален вход, за по-бързо влизане на стадиона". Въпрос номер "три": що за дебилщина е това, а? Питам: кой кретенясал идиот в SME е решил, че това "Вие току-що закупихте...", означава връчване на талон с упътване къде е специалният вход именно пред специалния вход?! И това ли им е шибаният V.I.P.??????! И затова ли се оплакват от феновете и условията, без да правят нищо по въпроса условията, за които феновете са си платили, наистина да си заслужават шейсетте кинта?!?! А, Фънки? Убеден съм, че с както обикновено надменния си тон в стил "аз-знам-как-се-правят-тия-работи-и-ся-ше-ви-го-обясня-да-ва-еба-в-тъпите-копелета" би казал, че не можеш да вкараш в стадиона всеки един човек, водейки го за ръчичка, ама то няма и нужда бе!!! Необходимо е просто всичко откъм организация да ти е наред, за да не се стига до подбни неща!!! Организация... Хората организират фестивали за по 200-300 хиляди човека. Можеш ли да си представиш?!?! Или от Арена Музика по-голямо и от Искъра по-дълбоко нема!"?...

Въпрос номер "четири": да се върна към бирата, че това пък е едно от нещата, които наистина ебават путката майна на всеки един концерт! Наистина ли е толкова трудно, вместо на 3, да продаваш бира на 30 места? Или - викаш - проблемът не е, че бирата ще остане непродадена. Проблемът е, че ще трябва да се платят по 50 лева на всички момченца и момиченца, които наливат бира... Защото, ако не е това проблемът, аз не виждам логиката да имаш толкова потенциални купувачи на бира и да не им осигуриш достатъчно добър достъп до нея... Нееее, чакай, май открих логиката!!! Логиката, която определя случващото се около всички събития на SME: "няма друг избор". "Това ще им предложим откъм бира, ще им забраним внасяне отвън, да се ебат, ако няма да пият!"...; "Такъв ни е V.I.P.-а, като искат по-добри условия, да ходят да гледат Maiden другаде..."; "Който влязал - влязал... Type O Negative не са дошли да ви свирят поименно..."; "Това е звукът, на който не му харесва, да си слуша Marilyn Manson на CD" ...

Единственото, което мога да кажа е, че от тук-нататък коментарът е излишен. Бих призовал да се бойкотират събитията, организирани от SМE, но самият аз пределно добре знам за себе си, че нямам как да го направя... Защо ли? Защото нямам избор. А SME на това се крепи - на липсата на избор.
коментари [24] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: You can't direct the wind but you can adjust your sails.
Батето