LIVE REPORT

Tumulus / Mystica

Следобедът на слънчево-дъждовния неделен ден по нищо не се различаваше от другите дни от седмицата, освен с това, че вечерта ни очакваше един невероятен прогресив метъл концерт. Към 21:30 часа, заедно с музикантите от група Tumulus се запътихме към заветното място, придружавани от отвратителен слаб дъжд, който успя да ни понамокри доволно. В О! Шипка вече се беше понатрупал народ, който определено не покриваше очакванията ми. С течение на времето, обаче редиците се сгъстиха значително и около 22:00 разминаването с хората в клуба се затрудни значително.

Концерта започна с 15 минути закъснение и първи на сцената се качиха софиянците от Mystica. Това беше дебют за тях и в началото вокала(който явно до сега не се беше качвал на сцена) беше малко притеснен и статичен. След две три парчета време, обаче не му личеше, че е дебютант. Момчетата (и момиче) показаха изключително класен и техничен прогресив метъл в духа на Psychotic Walz. Mystica демонстрираха отлично владеене на инструментите и доказаха, че в България може да се прави прогресив метъл на високо ниво. С отличния кавър на песента Empire на Queensryche, те разбиха публиката и определено събудиха интереса на малкото останали дотогава безучастни фенове. 45 минути след началото Mystica обявиха края на своето представяне, което публиката не можа да приеме и след настоятелните викове "Още!" изпълниха още едно парче, с което завърши тяхното представяне за тази вечер.

След около 30 минути на сцената се качиха руснаците от Tumulus. Те сепоявиха в характерната за тях визия, облечени в руски народни носии. Това беше третото им посещение в България и те донякъде познаваха родната публика. Представянето им беше отлично и стегнато. Tumulus изсвириха парчета от новия си албум Winter Wood плюс няколко кавъра, за които обаче ще стане дума по-нататък. Сценичното поведение беше много добро, като изключим китариста, чийто атрибути не му позволяваха да се развихри. Музикантите откриха тазвечершното си представяне с едно доста интересно интро, включващо дайре и флейта. То бе последвано от Одолень-Трава, доста известно и познато на публиката парче. В някои песни имаше вокални включвания на басиста на групата Velingor. Специалната изненада за феновете беше кавъра на Within The Soul Of Autumn на родните блек метъли Korozy. G. McManus, който присъстваше на концерта, беше меко казано изненадан. Velingor дори го покани да изпее парчето с тях но McManus отказа и предпочете да остане в публиката. Версията на Within The Soul Of Autumn размаза феновете и може да се каже, че нямаше недоволни. Последва кавър на God Of Thunder, Of Wind And Of Rain на Bathory, който допълнително подлуди присъстващите. За съжаление преди песента се появи проблем с кабела на бас китарата и Tumulus изсвириха песента без бас. С това те казаха "Довиждане" и се приготвиха да слязат от сцената, но публиката отново беше настоятелна и Tumulus изпълниха още веднъж Одолень-Трава, след което си тръгнаха и обещаха да се върнат пак (вярвам, че това ще стане).

Нямаше, недоволни от концерта! Tumulus за пореден път доказаха на българските фенове, че в Русия метъл има! Последва задължителния запой след концерта и в съзнанието ми остана един прекрасен спомен за поредния качествен ъндърграунд метъл концерт в България.
коментари [0] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: Не хвърляй камъни ако живееш в стъклена къща.
Батето