LIVE REPORT

Deadsoul Tribe

9 декември 2006 е, а аз съм в Солун за концерта на DeadSoul Tribe, част от мини-турнето The Dead Word Tour 2006 Part II.

Събитието се състоя в Mylos Club – един наистина впечатляващ комплекс от ресторант, таверна, бар, джаз-клуб, рок-клуб, антикварна галерия, картинна галерия, скейт-рампа, сцена на открито и т.н. Както може би става ясно DST забиха в рок-клуба, наричащ се The Carpenter's Workshop.

След около едночасово закъснение (на Балканите сме все пак ) започнаха да пускат тълпата в клуба. Опасенията ми за слабо посещение не се оправдаха – бяха се събрали около 100-120 души, което си е доволно за концерт на DeadSoul Tribe. Клубът е доста компактен и изглеждаше пълен, направо да ти стане драго.

Още с влизането фиксирах Devon Graves (a.k.a. Buddy Lackey – екс-Psychotic Waltz; вокал, китара, флейта, композитор и текстописец - с една дума мозъка на групата), седнал край един бар, раздаващ автографи, снимки или просто лафчета. Разгледах мърчъндайза и се запътих към него. Пича се зарадва, че някой се е вдигнал от друга държава специално за неговата група. Много земен човек, непознаващ звездомания и грандомания, въпреки че е повлиял на толкова много изпълнители. Носех му армаган – дебютния албум на Pantommind – пичовете от Габрово също са от "клуба на повлияните", даже чинно са го описали в книжката към албума си. Devon сподели, че получава доста често албуми на групи и дори прави всичко възможно да ги преслушва. Започнахме да си лафим за предстоящото издание – A Lullaby For The Devil, предвиден да излезе от InsideOut през април 2007.

Предварително знаех за събеседника си, че е доста разточителен в приказките си, но като че ли надмина очакванията ми – наложи се да го прекъсна и да се омитам, защото след мен се беше събрала тълпа от гърци, чакащи да си вземат автографче.

Айде няма да обяснявам, че една бира в клуба беше 4 Евро...

Някъде в 22:00 на сцената се появиха Entropia Utopia – местна прог-метъл банда. За около 40 минути според мен младежите доста солидно подгряха публиката с виртуозните си изпълнения. Определено групата има страхотен творчески и технически потенциал, само гласът на вокала не ми се понрави. Интересното при него беше, че освен да пее свири и на саксофон и флейта! Добре се получи. Личаха влияния от Pink Floyd, Psychotic Waltz, Pain Of Salvation, че дори и The Mars Volta на мест. Опитах да ги поразпитам след изпълнението им, но явно бяха притеснени от идеята да говорят на английски и се изнизаха покрай мен кимайки срамежливо. Само единият китарист отсече: "We sucked!", което разбира се не беше вярно. В крайна сметка се сдобих с два техни диска на аванта!

Без много суетня, някъде към 23:00 излязоха DeadSoul Tribe. Концертът започна с Wings Of Faith от третия им албум The January Tree (2004). Веднага разбрах, че предстои да се случи нещо голямо и уникално. Абсолютно безсмислено е да обяснявам как се справят с инструментите си. Това, което впечатлява е самото присъствие на сцената. Devon е толкова харизматичен - имах чувството, че цялата публика е като хипнотизирана! Останалите от групата яко куфяха и не прекъсваха за момент контакта с феновете, а Devon... мамка му, трудно ми е да намеря думи за този човек! То не беше пеене през мегафон, китари, флейти, чудесии... Често пускаше свежарски самоиронични лафчета докато си настройваше китарите. Сетлиста представляваше разходка из четирите албума на бандата, като с преимущество бяха песните от A Murder Of Crows (2003). Самият Devon Graves обясни това по следния начин: "Следващата песен е една от любимите ми. Всъщност имам много любими песни. Както забелязвате обаче тези от A Murder Of Crows преобладават тази вечер" А сме свикнали всички да твърдят за последната си тава, че им е любима, най-суперска и т.н... Кулминацията на шоуто за мен бяха няколкото парчета на Psychotic Waltz, които забиха. На My Grave цялата публика запя! Devon помоли останалите от бандата да му дадат "няколко минути насаме с тези хора", взе кухарката и засвири! От сцената се изливаше гигантски поток от емоции, към нея – също! Концерта продължи около час и 40 минути. След края Devon предложи който желае да остане в клуба за афтърпарти: "Много бих искал да си побъбря с някои хора, да пийнем по едно заедно, за това ако имате желание изчакайте да си приберем апаратурата и сме с вас!" (Точно така, сами си събираха кабели, микрофони, барабани и т.н.). След което мина и се здрависа с първите редове. От всяко негово движение и дума лъхаше искреност, неподправеност! Когато пуснаха осветлението в клуба и хората започнаха да се разотиват аз запалих цигара и се опитах да си събера малко мислите, да вляза в час дет' се вика... Трябваше ми известно време да осъзная на какво присъствах! Не всеки ден... по-скоро не всяка година се случва човек да гледа на живо подобен концерт. Не мога да го сравня с нищо, на което съм присъствал до сега. Обещах си следващата година, когато DeadSoul Tribe отново поемат на турне в подкрепа на предстоящия им албум, да направя всичко по силите ми (че и повече, ако е необходимо) да се срещна отново с тях!

А това са песните, които Devon & Co. бидеха така добри да ни изпълнят:

1. Wings Of Faith
2. A Flight On An Angels Wing
3. The Love Of Hate
4. Spiders And Flies
5. The Messenger
6. Angels In Vertigo
7. Some Things You Can't Return
8. My Dying Wish
9. Let The Hammer Fall
10. To My Beloved…
11. I Remember (Psychotic Waltz)
12. My Grave (Psychotic Waltz)
13. Under The Weight Of My Stone
14. In A Garden Made Of Stones
15. Once
16. Feed Part I: Stone By Stone
17. Feed Part II: The Awakening
18. Why?
19. You
20. Powertrip
21. Skeleton (Psychotic Waltz)

Честно казано много ми се искаше да чуя на живо The Haunted и Waiting For The Answer, но като се замисля, които и 20 песни да бяха изсвирили резултатът щеше да е същия – покъртителен!

Съжалявам, ако истеричните ми фенски писания са подразнили някого, но нямаше как този репортаж да не се получи такъв, какъвто е в момента!

Снимки: Еми Беловарска
коментари [14] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: L'union fait la force!
[Обединението прави силата]