LIVE REPORT

Haunted Shores Festival: Северия, Ablepsia, Vrani Volosa, Demenzia, Act Of Grotesque, The Revenge Project

Дългоочакваната от всички събота се оказа мрачна и прохладна, напълно подходяща за това, което предстоеше да се случи. Местни (и не само) метълисти се завърнаха откъде ли не, за да понапълнят Младежкия Дом, който както каза Ицо от Vrani Volosa, “е създаден да се вдига шум в него”. Рядко се случва последно време толкова много познати лица от тоя край да се съберат на едно място, особено откакто затвориха Бохото и Йеса и всички останали явки... Борисовата градинка се понапълни с метълисти, имаше дори ръчно направени тениски с логото на фестивала. Естествено и много ги нямаше, а широкото помещение бе наполовина пълно. Дори охраната беше от познати финзиономии...

Минути след 6 часа на сцената се качиха Северия и след няколко въвеждащи и приветстващи думи отпушиха бутилката, навярно изхвърлена от морето по тези брегове, в която се таеше древно, дълбоко заспало зло. Айтозлии пред сцената първи поеха инициативата да раздвижат хората, облъчени от злостният блек метъл, изпълващ залата. Хората още влизаха, някои закъсняваха. Първите впечатления бяха оправданите ми опасения, че тук май доста трудно се докарва чист звук, но все пак беше достатъчно добър, че да се забавляват хората. Всички банди свириха като че ли по малко повече от 30 минути, та след тази наци на моменти вълна настъпи кратка пауза, за да се подготвят варненците Ablepsia. Клавирите им освежиха атмосферата, а мелодичният им блек метъл в един момент започна да ми омръзва, но еуфорията от всичко наоколо беше толкова голяма, че това не попречи на партито! Ablepsia докарваха и откъм визия – един от китаристите им имаше по-нестандартна премяна.

Този път обаче, в паузата никой почти не излезе на чист въздух, защото всички (вече добре подгряли) очакваха може би едната от кулминациите на вечерта – Vrani Volosa! Публиката се оживи, започна да скандира. Промъкна се приятно напрежение между хората, които станаха два пъти по-шумни след като момчетата излязоха на сцената – най-отпред основно техни приятели и познати! Няколко надъхващи думи от Ицо и зазвуча дръм интродукцията, за която имаше изнесен още един барабан, чрез който фронтменът в синхрон с Десо (барабани) да разтърсят залата.

Откриха с предстоящата да се появи във втория албум Heresy – мелодична и динамична композиция. И без това кратко отреденото време (предполагам еднакво за всички) минаваше съвсем неусетно и към края на предпоследното парче – лиричен, инструментален пасаж – се качи един от познатите ни айтозлии на сцената и като по чудо, в страшен синхрон раздираше с крясък от дъното на ада пространството, точно като в по-мрачен вариант на Careful With That Axe Eugene на Floyd – останах изумен! За финал чухме задължителната Крушение. След много танци и викове за бис, хората започнаха да опразват залата, за да си починат, този път по-изтощени.

И това беше грешката на повечето, защото изпуснаха началото на приятната изненада (поне за мен) на вечерта – Demenzia от София! По-откровен звук на китарите, по-запомнящи се и по-скоро по-въздействащи, дори мажорни, хипнотизиращи клавири. Машина за рифове и впечатляващо гърло и един доста емоционален клавирист – това се забеляза веднага! Албумът на софиянци се продаваше на масичката пред вратата, така че който желаеше можеше да си го купи, наред с другите издания на останалите банди, разтърсили Младежкия Дом на 18 ноември.

Отново кратка пауза, глътка вода, глътка въздух, глътка цигарен дим или алкохол и обратно в мошпита, защото на сцената вече бяха Act Of Grotesque! “И сега нещо, за почитателите на грозното!” - Ангебуто развеселите хората. Не знам дали от необикновеното количество марихуана, което поех предната нощ или заради необичайната атмосфера в тази ноемврийска вечер, но останах с много различни впечатления този път от изпълнението на бургазлии. Пак си бяха същите Светльо и Боби от Северия, обаче зад маските (изключая Светльо), в тия глави нещо беше прещракало. Та аз танцувах на тая музика в един момент, беше си страшно забавно и вокалните похвати на Боби, включващи лигавене с пръст по устните като дете разведриха обстановката. Техничен на моменти грайнд, дори нойз, на моменти сякаш слушах Fantomas! Нещата станаха малко по-сериозни с едноимената от последния албум Inner Mental Disorder. Страшен купон!

Последна пауза за вечерта и пред сцената стана малко по-тясно и по-бясно. Илязоха The Revenge Project – истинската кулминация! Мощен саунд, стена от китари, плътни вокали – някак една идея повече in your face така да се каже... И много злост! Погото, което не спря през всичките 4 часа, стана два пъти по-гъсто и грубо – последен танц! Revenge направиха познатите ни известните парчета от последния албум, както и такива от предстоящия да излезе, макар че пропуснаха Anger To Dwell, въпреки че публиката показваше явно, че я желае. И ей така изведнъж свърши всичко... Несъмнено хората очакваха още, а беше само още 10 часа... Но явно това е минусът на Младежкия Дом.

Не знам дали бреговете на Бургас са обитавани от духове – може би духовете на отминалите метъл фестивали от близкото минало. Но те могат да си починат вече, защото нова сила запълва зейналата дупка през последните години, един нов метъл фестивал, който най-вероятно ще стане ежегодно събитие, като един панаир на тежката музика, на който хора от близко и далече да дойдат и да се повеселят с най-новите и силни метъл банди от България, а може би след време и не само. А хората останаха доволни, пръснаха се да запиват и ако се разтърсите, защото повечето, които бяхте там се познавате, ще намерите купища снимки... Догодина пак! Когато бреговете на Бургас, отново ще бъдат обитавани от духове, надявам се!
коментари [3] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: Вие хората, или поне повечето от вас, се придържате към политиката "око за око" и "живот за живот", известна във вселената като пълна глупост.
Прот (от филма K-Pax)