LIVE REPORT

Hellblast Minifest

04.04.2004 по нищо не предвещаваше гръмовността на предстоящите в по-късен час събития. Напротив - започна като напълно нормален и спокоен ден, идентичен с останалите от изминалата седмица - неочаквано топъл за реалните през този сезон климатични условия. Денят обаче бързо отлетя, за да настъпи истинската причина за написването на този материал - вечерта. И то не просто поетическото значение на вечерта и символността й, а тежкото откъм звук и визия мероприятие, което се състоя в столичния клуб за авторска музика О! Шипка. Три гръцки ъндърграунд групи трябваше да покажат музикалните си умения и способността си да докарат публиката до агресивна истерия, която да прерасне в масирано пого. Ескадронът от фенове започна да се събира в рамките на един доста разлят период от време, в който привидно прогресивно се увеличаваше жуженето на хорски гласове и привидно пропорционално намаляваха свободното място и чистият въздух.

Концертът започна, разбира се не без тази романтична даденост, свързана с предопределеното закъснение - и на сцената се появиха първите участници. Тук е редно да се разграничим за известно време от самото събитие и да хвърлим един закъсняло-предварителен поглед върху ситуацията. Първата група (и по представяне и по ред на свирене - по-късно) бе Raven Cult - атинска банда (точно както и следващите две), чиято активна концертна дейност би трябвало да бъде най-добрата реклама за способностите им - особено след като са свирили заедно с утвърдени имена като Carpathian Forest, Behemoth и Impaled Nazarene. Те свирят олд скуул блек метъл, силно наподобяващ титаните Immortal. Via Serpentis са група, позната на родните фенове от участието си на Winter Storms 2002. Те комбинират злостни рифове с бързина и ярост в музикален план. Последната, но не и по значение, банда, бе Enshadowed - група с издадени два албума, чиято музика се определя като симбиоза между брутален дет и блек метъл...

Да се върнем в самия център - Raven Cult излязоха и започнаха в "умерено и спокойно" темпо - без да парадират гримирана злост и нагласена ярост - просто свиреха по възможно най-добрия начин сет-листа си и бяха посрещнати от явното одобрение на публиката. Доброто настроение от представянето им малко се помрачи от настаналата, и в преносен и в буквален смисъл, какофония - с идването на "основната" група - Via Serpentis - в стремежа си да създадат брутална атмосфера, те загърбиха музикалността на изпълнението си и то се превърна в дразнещо сливане - подпомогнато от наистина силния саунд, който бе постигнат. Въпреки това публиката успя да сътвори няколко значими мелета, под звуците на що годе добре изсвирените кавъри на Sepultura и Mayhem. Дойде време и Enshadowed да покажат на феновете, че не напразно вечерта е предвещавала да бъде "адска". Групата излезе в крайно надъхано състояние, което сякаш се бе концентрирало във вокала им, който излъчваше непоколебимост и предразполагаше зрителите да не се усъмняват, в неговата "evil" принадлежност... Началните акорди подсказаха, че като музиканти, Enshadowed са доста кадърни, а вокалът им по перфектен начин се справяше със задачата си. За мен те бяха и най-добрата изненада, специално на този концерт - като единствен минус от тяхното представяне визирам отегчителната продължителност на тяхната изява. Така премина това значимо за българския ъндърграунд свят събитие - обстановката бе незаменимо приятелска, групите много земни и дружелюбни (от което най-много се възползва гадният ни китарист). Приятно допълнение бяха промо-дисковете, които биваха раздавани на феновете.

Като цяло концертната изява на тези три чуждестранни групи на родна земя бе отчасти разочароваща, но в никакъв случай повърхностна и лишена от стойност - всяка от тях даде своето, за да бъде вечерта тежка.
коментари [0] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: Всички сме смъртни - животни, приятели, ние самите. Едно живее вечно - споменът, който човек оставя след себе си.
Нордменска мъдрост