LIVE REPORT

Калиакра Рок Фест: Testament, Helloween, Twisted Sister

Дойде ли лятото, разни места по Черноморието блясват с пълния си чар - всяко е известно с нещо свое и има своите почитатели. Доскоро Каварна май не можеше да се похвали с диви купони и рокенрол в действие, или ако е имало джумбарета там, не е било достатъчно, че да се чуе. Сега нещата стоят по друг начин, както знаете. Ужасно трудно ми е да се наканя да тръгна нанякъде през лятото и да пропусна дори една от култовите нощи на Поморие... Щото те са си култови! Естествено изляза ли на пътя всичко се променя... Така стана и един от последните петъци на август - 25 по точно - когато беше мега събитието Калиакра Рок Фест. При мисълта, че ще гледам Testament, Helloween (а може би не...) и завърналите се легенди Twisted Sister, се промъкваше еуфория, която на моменти конкурира тази типичната лятна поморийска, дето те обладава и те пуска по надолнище от онея три неща, едно от които е рокенролът...

Станах петъка доволен, че не съм на работа и размазан от поркането след поредния плажен джем сешън на Бръснаря и компания. Един махмурлук не може изобщо да избие мисълта, че днес гъз път ще види, както и малко рок титани. След тежък стоп под жаркото слънце се тапосах в 17 и нещо под чадърите до червения Чавдар, който всъщност беше Chavdar - нещо, на което доста хора се дивяха - а именно, надписът на латиница върху класическото соц возило. Половината Айтос беше отрупал масите с бира и кебапчета. Тия събития дават повод на доста хора да се видят отново, да се разлафят, да се напият - все неща, дето последния път, когато са ги правили, е бил поредния концерт!

Ей така мина времето до 20 часа, когато стадион Калиакра, където местният футболен отбор играе мачовете си в Б група на първенството ни, предполагам, започна да се пълни с колоритна тълпа. Бая народ беше дошъл - всеки, който е бил там ще се съгласи. Половин час по-рано от обявеното, на сцената излязоха Testament - със сигурност групата, заради която бяха дошли не малка част от хората. Bay area thrashers - ама от най-върлите! Skolnick отново е част от лайнъпа и така момчетата от Фриско са в класическия си първи състав - ето ти причината, да не изсвирят парчета като Low, Hail Mary... заради които всъщност станах фен на Testament. John Tempesta заместваше Louie Clemente, нека отбележа. Чухме обаче Practice What You Preach, Into The Pit, Alone In The Dark, Desciples Of The Watch, Sins Of Omission ( зверско на живо), а самият им сет започна с крясък The Preeeeaaacheeeeeer - точно както в записа от Live At The Fillmore, 95-та. Невероятни музиканти, типично метъл поведение на сцената, огромният Chuck Billy е в чудесна форма - все предпоставки, че може и да ни изненадат приятно с албума, който готвят да започнат през 2007-ма.

В паузата слушахме Faith No More, което едвам успяваше да запази ентусиазма ми - да ама не... Не исках да гледам Helloween или поне не точно тези Helloween. За разлика от мен, доста хора се изкефиха яко, попяха си... на мен ми стана прекалено акано по време на If I Could Fly и отстъпих позицията си от предните редици, извоювана с много лашкане в погото на Testament... Чухме нови песни, чухме Helloween, чухме енергичната Eagle Fly Free, чухме кийпърските Future World и I Want Out - не мерси, предпочитам Kiske. Разочаровах се от имиджът и поведението им на сцена, може би защото знаех какво ме очаква след това... А иначе немците изглеждаха като да се забавляват страхотно, както и хиляди хора с тях.

Е, да, ама дойде втората пауза, хапнах един гумен сандвич, сигурно останал от концерта на Любе и докато се усетя вече се давех в порой от псувни! Dee Snider крещеше от сцената и на всички sick mother fuckers им светнаха очите. Познатите от клипове и снимки грим, прически, мутри, инструменти дори си бяха като изкарани от формалин, ма някакъв по-чудноват - сигурно с много спирт в него... Жестоко поведение на сцена и познатите лафове от Live At Hammersmith налице! Несравнимо изживяване: Under The Blade, The Kids Are Back, We're Not Gonna Take It, You Can't Stop Rock N' Roll, Burn In Hell, оная известна балада, дето не й помня името и разбира се S.M.F.!!! Вълна от хитове заля Bul-fuckin-garia! Dee Snider не спря да говори простотии и да пуска бъзици нито за секунда... Невероятно шоу, въпреки че звукът на моменти се "клатеше", за сметка на това беше доста силен!

Безпроблемно излизане от стадиона, палатков лагер, бири-мири и гадни кебапчета, алкохолизъм до сутринта и ранен стоп - айде пак по тръстиките, кво като е събота! Доколкото разбрах, на другия ден Napalm Death, за които вървят слухове, че им било забранено да свирят във Виетнам, изпепелили подобаващо, но това е друга история...
коментари [5] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: Колкото по-високо се изкачиш, от толкова по-високо ще паднеш.
Сър Найджъл Лоринг ("Белият Отряд" - Артър Конан-Дойл)