LIVE REPORT

Artery (Redrum, Last Hope)

Чудех се много време как да започна тая история, щото тоя концерт не беше обикновен концерт и сигурно всички, или поне повечето де, които бяхте там сте го усетили това. Сега ще 'видите' концерта отново, ама през очите на трима души + един снимач. Ако не ви се четат разни историйки, направо минете по-надолу и пропуснете интродукцията. Ето как започва всичко за мен...

За първи път се сблъсках с музиката на бандата по легендарните летни купони на плажа и събирания на небезизвестната беседка в Поморие. Естествено първо чух баладичните и акустичните парчета, като най-подходящи за такива събирания. За Артерия знаех точно толкова преди 2002 година - че имаме общи познати, че познавам някои от предишните членове на бандата, че всеки ден като ученик до 7ми клас виждах първо плакатите им залепени нямам-представа-от-кого на вратата на училището ми, че са напуснали България и че са имали огромна аудитория от акрендзъри* през 90те.

Лятото на 2002г. бях още по-малък от сега и още по-смотан - работех в магазин за алкохол през деня и ходех на Акт 16 през вечерта (освен когато нямаше джумбаре на плажа или беседката или някъде по останалите десетки култови места). Бързо се разчу, че най-накрая бандата се е върнала в страната и не мина много време преди да започнат типичните масови събирания на стари приятели, съвсем друга генерация от моята. Е тва не пречеше всички да се забавляваме. Тогава някъде се и запознах с Бръснаря. Първите ми впечатления бяха на страшно енергичен човек, крайно дружелюбен и напълно откачен, без мярка в количествата, които поглъща, без да споменавам конкретно за какво става дума. С други думи, пълното олицетворение на израза Rawk'n'Roll! Така си го знаят всички и до днес...

Бързо плъзна CDR с албума Newtopia, предстоящ да излезе тогава и се въртеше нон-стоп в уредбата на Акт 16, импровизирано заведение, буквално на средата на улицата. Последва и концерт на пристанището, където Artery направиха главно песни от последния тогава Balkan Underground, смятан за противоречив, който между другото май чак сега се преоцени от мнозина...

Та така... времето си минава и никой не чака, много алкохол изтече от тогава и аз все повече се привързвах към музиката на Artery. В последствие и много хора бяха привлечени към каузата. И така стигаме до 26 ноември 2005, когато за пореден път бях на път да гледам бандата на живо. Само че този път знаех, че ще е максимално впечатляващо.

Слязох в Бургас към 7 и нещо вечерта в петък предния ден, набухах се директно в колоритния Yess и заварих някакъв рожден ден, изпих 5 бири за около 2 часа, блъснах няколко джаги, събра се тълпата, Кольо Кратера в същия момент научи за концерта, взе скромен заем и тръгна директно с нас към гарата. Взехме заветните билети и се натоварихме на влака. Пътуването - класика в пълния смисъл на думата. Мизерия, поркане, пафкане, разбити кенефи, повръщане, цигани и изобщо всичко както си му е редът! Нема лабаво! След има-няма 8 часа път, които ми се сториха като 1... кацнахме на Централна Гара трезвени и посрещнахме изгрева на Софийското слънце! Пръснахме се с уговорката "ще се чуем по-късно" и аз и Сомала тръгнахме към Младост 2, щото Симо беше пропуснал да ни посрещне. След кратко лутане между блоковете намерихме чекпойнта, почакахме го да се събуди в близкото кафе, качихме се горе, гледахме сръбски филм, сръбски концерт и се заливахме от смях в компанията на Тошо Калинката, донесъл закуска - бутилка мента. Тествана бе личната реколта на Симо и по някое време се потегли към рандевуто!

Слязохме от трамвая близо до залата, нахлухме вътре и аз останах приятно очарован как всеки двама от трима ми бяха познати - кой от лятото в Поморие, кой от други концерти, кой от някой форум... Не можех да се нарадвам колко много познати и приятели са дошли. Бухнахме няколко бири, разлафихме и тук поема Симо!

Първи от вечерта забиха Redrum. Направо си откриха вечерта. Щото стана ясно, че концертът ще е весел, а групите няма да са случайни. Изкефиха ме много неща на тоя концерт. Като се почне от шарената публика, мине се през мястото за провеждане на концерта, безупречната организация, продажбата на пуканки, сполучливата комбинация от групи... Предварително обявеното афтърпарти, където в последствие всички се разбиха... Изкефи ме и пианото в ъгъла на сцената в читалището, както и някаква саксия с някво цвете около пианото. Но чакай, в момента свирят Redrum и на сцената е лудница. Стифа като един фронтмен раздава лирики, вокали и дивотия. Чух, че май пак имало някви тъпи хейтъри, ма аз не видях нищо такова. Въобще останах с впечатлението за един постоянен топъл контакт междупубика и група, който накрая при Artery направо си еба майката (или нещо такова ). Чаво - китариста се скъса направо. Брех, толкова ли го кефят тия луди рифове дет ги е измислил и толкова ли не са му омръзнали още? Изкефи ме и пича с пижамата от публиката - евалата и на него. Redrum вкараха доста нови неща в представлението си тази вечер - нов басист и нови песни. Значи, басистът беше малко статичен, ма това май му беше първата изява с групата... Новите песни обаче разбиха. Или аз съм нещо зле, или новите песни са по-комплексни, по-здрави и яки. Иначе от старите песни Redrum си забиха Cutwrist Carnival, The Headbanging Drill (поздрав за всички фенове), Shotgun Philosophy, Christfuck (тежкия припев, братле ) Fuck The Mainstream, както и тая с дългото заглавие, дет го четат в Америка на тия дет сядат на електрическия стол. Нямаше я Destroy дето на припева се крещи 'Destroy, destroy...' Може и да бъркам нещо, де. Накрая чухме кавъра на Venom - In League With Satan... Групата се раздели с публиката с поклон... Нещо, което да ви кажа не ми изглежда само сух факт... А преди това, по време на не знам коя песен беше, Стифа направо си даде микрофона на един пич от публиката - Влади, дет направо си пое вокалите. Евалата!

А после Тошо видя Last Hope така:

След кратка почивка, на сцената на малкото, но доста добре подбрано за целта читалище Средец излязоха момчетата от Last Hope. Това бе първата им концертна изява след завръщането им от турнето, минало през Австрия, Германия, Чехия, Словения, Хърватска и Италия. Благодариха на Artery, за всичко, което правят и са направили за българската сцена, и се почна... Песен след песен Last Hope се раздаваха, а публиката поемаше музиката и я преработваше във вихрено меле. Имаше ръце и крака в повече от невероятни направления, повярвайте ми! В един момент на сцената излезе и Шута, който, както напоследък е ясно, отделя силно внимание на "продажбата на артикули" по концерти, след което се сещате какво последва - One More Time и още крака и ръце (за мое нещастие един не на мястото си крак се срещна с лицето ми, но без последствия и за двама ни). Последваха няколко смазващи парчета, заредени с хардкор до дупка - Together, No Tolerance, In Your Face (реда не помня, но тях ги помня)!

Естествено нещата нямаше как да се разминат без задължителната "стена на смъртта"! Хората се разделиха и зачакаха да дойде момента. Последва един прекрасен сблъсък на тела, последван от още ръце и крака, незабравимо!!! Публиката подгря наистина страхотно, и потната атмосфера подсказваше, че Last Hope отново са се справили блестящо със задачата. За тези, които са били на такива мероприятия е ясно какво имаше за десерт в листа на софиянци, а за тези които не знаят ще кажа че последва Fuck Police - Химнът!!! Изморени и запотени - това беше равносметката след Last Hope, но щастливи! Изпитах го на собствения си гръб! Знаех, че всяка болка на другия ден ще носи усмивка! Време за по бърза бира и цигара на въздух! А както се сещате сами, най-хубавото предстоеше! Съжалявам само за това, че един човек, който трябваше да е там не дойде! Келеш, мисли повече следващия път, знам че го можеш, ОБИЧАМ ТЕ!!!

Незабравимо изживяване!!!

Мдааа... В този момент представлявах сигурно покъртителна картинка - целия в пот и бира, в еуфория! Пред сцената стана леко тясно, оставаше малко до същинската част! В следващия момент Янчо беше пред нас и хората го прегръщаха, в още по-следващия цялата банда бе готова да удари, а в още по-по-следващия вече въртележката се въртеше... Оттук нататък ми е трудно да подредя отделните моменти правилно хронологически. Нека още в началото да отметна няколко неща: звукът беше прекрасен, организацията златна, атмосферата неповторима и несравнима!

Заредиха се мощни парчета, завихриха се танци и пого в едно, всички пееха с пълно гърло и усмивките по лицата не падаха. Artery свириха песни от Newtopia, демото Art Of Bleeding, сред които задължителнатаControl, Higher And Faster, Zebra Skin, God, Electricity и какво ли още не, както и интересен аранжимент на химна на РъБъ! Добре дошли в България! И още радост в очите, и още радост в ушите, и още радост изобщо... Благодарности от сцената, благодарности пред сцената... Огромно количество енергия, концентрирана на едно място - настроението се покачваше с всяка изминала секунда, с всяка изсвирена песен. Стейдж дайвинг, нон-стоп! Тела се носеха непрекъснато напред-назад. Просто най-точният пример за страхотно концертно преживяване!

Тогава Янчо свали китарата и изкара познатото на всички бузуки с думите "това вече е друга банда". И купонът удари с пълна сила... Песни от Balkan Underground - задължителната Take It From Me, Orient и още, и още... Пищни женски гърди, танци, стейдж дайвинг и пого в едно... На друг концерт не можете да видите такова нещо! Великата Rubber Moon просто разпиля хората тотално, всички пееха с пълна сила дори след като песента свърши! След това сред публиката се чуваха песни от летните джумбарета. Изненадващо момчетата засвириха Аз съм прасе и аз лично там някъде вече буквално екзалтирах...

Аз съм прасе, но не мога да изхрача свойте грехове!

Чухме всичко, което искахме да чуем и още толкова, плюс нови парчета. И тогава някъде, след нямам представа колко време свирня, дойде последната песен, която според мен е едно от най-мощните парчета на бандата. Wrong Station... Завъртя се съркъл пит с нови, последни сили и аз за пореден път останах с кървящ нос на концерт...

Не мога да опиша урагана от емоции в този момент... Хората си събраха чарковете и се приготвяха да излизат. Хубито искрено благодари на българската публиката, наричайки я най-добрата. И сигурно всеки ще се съгласи, че това беше покъртително култов концерт... На сцената останаха няколко етикетчета от Бургаско, а аз си прибрах кървавата, потна, обирена моряшка тениска в една торбичка и всички се запътихме към Строежа, да се довършим. И така и стана, купонът продължи с пълна сила и там... Пиене, куфеене, танци, манци, Артерия и какво ли още не...

Просто една незабравима вечер... за мен и за всички, които присъстваха. Няма да продължавам. Това не мога да го опиша. На другия ден си хванах влака за вкъщи и на гарата в Бургас се изненадах приятно, когато Бръснаря слезе от съседния вагон, с бузукито в ръка. Имаше още едно избухване в по-тесен кръг на наша земя и толкоз... Благодарности на тея хора за това, което ни дават... Сигурно мога да се сетя още куп неща от тоя незабравим концерт. Айде в коментарите отдолу ще продължим...

Благодарности за снимките на Алманах. Вижте цялата галерия тук!
коментари [16] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: В храма не проповядваха никаква абсолютна истина, никаква догма не оковаваше мисълта във фанатизъм.
"Рамзес - Синът на светлината" - Кристиян Жак