LIVE REPORT

Catamenia (The Revenge Project, Korozy, Vokodlok)

Ами, накратко - концертът започна (без да учуди никой) със закъснение от около час. Пред бившото читалище вече се беше събрала респектираща шайка младежи в черно, с тениски на любими ъндърграунд банди, голяма част се поклащаха издайнически докато чакаха. Когато отвориха вратите, културно се заизточвахме навътре, за да ни щамповат с по една оранжева гривничка (хитро решение за концерт, трудно падат, трябваше ножица).

Иначе вътре си беше добре организирано и доволно потно и задушно. Пред сравнително пълното помещение (200-300 човека) излязоха The Revenge Peoject. Ако не съм го споменавал някъде - това определено е любимата ми българска банда в момента - свирят страхотно и развяват много добро владеене на инструментите, отлично сработване, здрави композиции в якия им техничен дет метъл. Max Pain има ебаси дълбокия и плътен рев - директно ме надъха за дивеене. И тук идва фирата - озвучаването беше ПОСРАНО! По-гаден звук наживо скоро не бях чувал. Вярно е, че беше в читалище, но то си е със статут на клуб. Пък и Orphaned Land бяха в читалище, но звукът им беше страхотен. А тук вокалистът се чуваше главно докато говореше между песните, соло китарата беше толкова назад, че ми минаха задни мисли за майките на озвучителите. Иначе сетът на пичовете беше стегнат, нахъсан и здрав. И групата, за която най-много се скандираше за още. И те излязоха! Абе, зверове са! А отвън, във фоайето, се продаваше и албумът им (евалата, не са се поддали да е на CD-R, матричен е), пуснат ексклузивно за концерта. После излязоха Korozy. Не харесвам много блек, но пичовете са си на мястото! Много яко сценично поведение, яка свирня и отново гаден звук. Само ми е малко тъп тоя блек метъл имидж - давехме се в пот, а хората си бичеха в латекс, кожи и дълги ръкави. Всъщност, тъкмо се бяха върнали от европейско мини турне и явно още бяха ентусиазирани. Оставиха приятен вкус в устата, когато си тръгнаха. Да им стискаме палци, да продължат да ни радват и занапред.

След известно чакане започна кошмарът - първите гости за вечерта - румънците Vokodlok. Даже имаха наглостта да се представят c „Hello Sofia, we are Vokodlok from Transylvania”. И се започна близо едночасова гадост. Шум, стържене, почти никакви мелодии и най-гадния блек вокал, който съм чувал напоследък. Едно такова врещене на недоклано яре. Но поне животното става за ядене, а този ... Дорева ми се по едно време. След всяка „песен” се надявах това да им е за последно, но не - тормозът беше пълен. Когато обявиха, че ще свирят последно парче, ми идваше да ги почерпя с бира (хвърлена от около пет метра разстояние). Чудно ми е, толкова ли си нямаме бездарни групи, че се налага и от чужбина да си внасяме?

Когато слязоха от сцената (която беше 3 на 5 метра, мамка му, никоя група не заслужава да свири на такава мизерия... е, добре де, за Vokodlok става), Очаквах половинчасово чакане за хедлайнерите. Обаче - изненада - още докато сценичните техници ръчкаха инструментите, на сцената излезе Ari Nisilla, единият китарист на Catamenia и за (изкличетелно) краткото време, докато се приготвят за концерта, забавляваше публиката с раздвижени рифчета, крясъци и колоритната си личност - над 190см рус гигант, с брада и кичара. Може би вместо китара боен чук трябваше да носи и да ни млати по кухите лейки. После излязоха и останалите от групата и се почна. Още отначало - пого! А групата свири такава китка от песни - през старите неща, вкараха и Iced Over (любимата ми песен от последния им албум Wintrnight Tragedies. И тук така ме хвана яд на озвучителите - парчето има страхотен момент с чисто пеене и адски велик риф, а те просто не се чуха.). Изсвириха и обещания кавър на Satyricon (Fuel For Hatred!) И се радваха на концерта не по-малко от публиката! Страхотни! И напълно земни – никакъв опасен блек имидж – дънки, тениски на любими банди, никакъв грим, само музика и чисто удоволствие (развалено от... да, знаете вече).

После около 5 минути скандирахме, ама някъв чичка се озъби от сцената недовлно и постепенно се разотидохме потни, доволни и изконсумирани.Обощо взето - готин концерт, гадни румънци и отвратително озвучаване. Но си струваше да се види!
коментари [0] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: Veni, Vermini, Vomini (дойдох, натрясках се, повърнах)
Тери Пратчет