LIVE REPORT

Empty Face & Spot

На 23 май в русенското читалище Христо Ботев се проведе един много симпатичен пънк концерт с участието на столичната група Empty Face и русенското име с два албума зад гърба си - Spot.

Доста любопитно беше самото място, където се проведе концерта - една стая тип 'класна стая' в училище. Пълна липса на сцена - просто в единия край свири групата, а в останалото пространство е публиката. Прозорците бяха собственоръчно облепени с вестници, за да не влиза светлината. Вобще пънк отвсякъде. Похвална е инициативата на организаторите от група Spot в опита им да заченат нещо като мини сцена в Русе, тъй като до скоро концерти в този град не са се провеждали, а предполагам още дълго време всеки подобен концерт ще е събитие за русенските свежари.

Още по време на саундчека стана ясно, че звукът ще е далеч от кристалния, но това като че ли не обезкуражи групите, а по време на самия концерт пък ни най-малко не притесни останалите присъстващи.

Известно време преди началото на концерта пред читалището започнаха да се събират хората. Създаде се много приятна атмосфера, тъй като повечето се познаваха помежду си и предстоящият концерт беше повод да се съберат всички на едно място. Присъстваха и членове на другата 'голяма' (хе-хе ) русенска група Overdawn, които са си дружки със Spot и в момента работят върху записите на дебютния си албум.

Класната стая се понапълни и концертът откриха леко плахо Empty Face. Веднага обаче публиката се ентусиазира от енергичния new school пънк на групата и моментално се получи симбиоза между група и публика. Оттук нататък това беше идеалната предпоставка за пълна веселба. Във въздуха витаеше позитивна атмосфера, едно малко хлапенце щъкаше около музикантите, а публиката заформи вихрени танци. Empty Face изпълниха песни от пресния си демо албум, сред които Burn The Headquaters, C.B.B., City Of Hope и други, а наред с тях направиха и два кавъра на Blink 182 - Dammit и Aliens Exist. Имаше и бис, който публиката си поиска.

Последва пауза за чист въздух и 'на сцената' излязоха Spot. Ентусиазмът на публиката беше достатъчно висок, за да превърне изпълнението на групата в голямо удоволствие, както за тях, така и за зрителите в залата. И понеже нямаше как да се прави стейдждайвинг от липсващата сцена, иновативно мислещите усетиха, че може да се мятат от первазите на под страничните прозорци. Веселба голяма. В единия ъгъл на стаята пък в духа на стила на групата 'скейт пънк рок' бяха струпани скейтовете на скейтърите от публиката. Spot свириха песни, както от актуалния си албум като Let It Out, No Verse, No Chorus, No Solo, Being Good Is Not Good Enough и др., така и такива от The Ultimate Guide To Modern Dancing - Return, Smile, Generation Of The Sun...

Изпълниха и песента на български Казваха Ми, която е любима на слушателите, както и другата любима - Bunjeeless Jumper от времето, когато групата се е казвала Counterfit. По едно време в залата стана толкова непоносимо задушно, че се наложи спонтанна пауза, през която се консумираше чист въздух навън.

За край на концерта послужи спретнатата изненада в лицето на групата Empty Spot, обединяваща членове на двете групи, които изпълниха Bye For Now на Lagwagon, след което изтощената публика започна да се оттегля в градинката пред читалището.

Като за първи концерт в Русе, на който присъствам (то досега сигурно всички концерти там се броят на пръстите на едната ръка) това за мен беше веселба с уникална атмосфера. Личи си, че в този град има хора жадни за такива прояви и мога само да пожелая успех на русенци в стремежа си да изградят нещо като локална сцена.
коментари [0] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: Хората не са създадени единствено, за да търсят мъдростта, а също и за да орат земята, да чакат дъжда, да сеят житото, да жънат, да пекат хляб.
Мария ("Единадесет Минути" - Паулу Коелю)