LIVE REPORT

Helldorado 2018

На 17 ноември екип на Rawk’n’Roll (ако може така да се нарече разпасаната и злоупотребила групичка българчета) се завърна в Айндховен, една от рок столиците на света, за да провери в какво се е превърнал вече несъществуващият Speedfest, който се случи точно 10 пъти и угасна. Днес фестивалът вече се нарича Helldorado и има две издания зад гърба си.


Cirque Du Mort

Вероятно причината е, че концепцията започна да бяга от името си - освен спийд рокенрол банди, в списъка с изпълнители намират място множество стоунър и дуум такива. А в случая с Helldorado, наричан още freakshow, доста странични актове, включващи една дузина цици, ножове, пламъци, клоуни, врачки, кечисти и дори стендъп комици! Всичко това в рамките на един ден или по-точно 12 часа, в три зали на известния комплекс Klokgebouw, тенденциозно именувани Cobra, Tarantula и Lion сцени.


Prima Donna

Типично за ранните часове на всеки фестивал, публиката е рехава и първите банди свирят пред малцината, които още се ориентират къде какво се пие и яде, пуши и друго. В 13:30, съвсем навреме, на сцената се качиха Prima Donna - емблематична пънк рокенрол банда за тази част на Европа - спретнати и стройни младежи в черно, с хубави прически и скъпи инструменти.


The Devils

Италианското дуо The Devils се качи на ринга (буквално) и заби примитивния си voodoo rhythm рокенрол, без да спести на публиката вулгарните си мурафети - безцеремонно захвърляне на китари на метри разстояние, търкаляне по земята между хората, стимулиране на полови органи и всичко това след като седмица по-рано осъмнаха с разбит и ограбен тур бус в Испания.


The Racoon Lady

Програмата на Helldorado бе умело подредена и традиционни застъпвания на бандите във времето почти не се усещаха, което позволи на хората да видят и чуят максимално много. Цирковите шоута се случваха по няколко пъти, така че всеки да може да реши по-рано или по-късно иска да се нагледа на пухкави момичета в екзотични облекла, вършещи странни неща на сцена.


Monolord

Може би най-нетипичната банда за целия фест беше шведското трио Monolord, които днес се радват на голям интерес от стоунър рок почитателите по света. На Helldorado те забиха в 14:30 часа - може би твърде рано за бавния им и тежък стоунър дуум. Но пък това се превърна в причина фестивалната зона бързичко да се понапълни, явно добре премислен момент от чудната организация на събитието.


Vurro

Испанският мултиинструменталист Vurro сякаш беше попаднал на най-правилното място, на което да демонстрира възможностите си. За сам човек, заобиколен от машини, създаде страхотна клубна атмосфера на хората около боксовия ринг. Определено шоу, което да се гледа на живо, а не толкова музика за колекционерите на разни музикални носители.Сигурно най-голямото и единствено разочарование беше т.н. Rock’n’Roll Wrestling Bash - полуголи танцьорки и млатещи се лукадори на фона на тежка метъл банда - какво може да се обърка? Ами например това, че не очаквах да видя просто банда, която свири най-големите рок хитове от миналото…
Death Alley

От друга страна, най-впечатляващото изпълнение беше на холандската четворка Death Alley! Helldorado се превърна в изключителна възможност да бъдат видяни, тъй като в края на нечовешкия си сет обявиха, че се разпадат и им остават само няколко участия. Наистина жалко, тъй като тъкмо придобиха популярност, а и умения. Това, че името им (Death Alley) е песен на ZЕКЕ, които свириха същата вечер малко по-късно, не потвърди очакванията за ужасно шумен и бърз рокенрол, какъвто забиха от своя страна сиатълските легенди. Толкова шумен и бърз, че в един момент не бях сигурен какво чувам, въпреки страхотния звук по време на целия фестивал и на всички сцени


ZEKE

Supersuckers, със завидните си 30 години история по клубните и фестивални сцени, допълниха чудесно серията праволинеен спийд рокенрол, а участието им в Айндховен се превърна в чудесна възможност за нас да наваксаме пропуснатия им и в крайна сметка неосъществен концерт в Пирот, Сърбия, по-рано тази година.


Supersuckers

Една от най-крещящите причини да се посети това издание на Helldorado бяха двете участия на Nick Oliveri - басист с чудовищна биография, която сме коментирали през годините безброй пъти. На сцената излезе с калифорнийските икони Dwarves, които запалиха човек пред погледите на публиката, докато свириха великия си химн You Gotta Burn. Вторият път беше със собствена банда, изпълнявайки най-известните си песни от периодите в Kyuss, Queens Of The Stone Age, Mondo Generator и други.


Nick Oliveri

Death Do Us Part Danger Show
Lucifer - във винтидж дрехите и стила на Coven от 60те, с барабаниста на Hellacopters в състава си, комерсиалната страна на ретро дуум рока, издавани от Nuclear Blast - по-автентични от оригинала към днешна дата.


Lucifer

The Picturebooks - любимци на младежта, силно американизирани, ужасно досадни в образа си на ривайвъл дуо, но чудесни на живо!


The PicturebooksСигурно едни от най-работливите в ъндърграунд рок бизнеса днес - Kadavar са клишето, което искаш да видиш лайв! За уникално кратко време се превърнаха от малка клубна банда в хедлайнер на какви ли не фестивали, с 5 албума зад гърба си. Майсторлък, както се казва.


Kadavar

Някъде тук е моментът да си признаем, че няма как да се види и чуе всичко на този фестивал. Над 20 изпълнители за един ден - достатъчна причина да жертваме по-малки имена в по-късните часове. Суперлативи за The Dahmers, DeWolff, Greenleaf, The Vintage Caravan и още една шепа изроди обаче!


Danko Jones

На всички е ясно, че Turbonegro са изоставили крайния си и провокативен имидж. Та те се бяха покрили. Но в името на вярната им армия от фенове по цял свят, няма как да откажат парите, които най-накрая заслужават! Плахите им опити за модерен прочит на пародията като стил в рокенрол музиката не впечатляват никого днес, но всеки един в публиката пя хитовете им от вече не толкова близкото минало! Дори бих казал, че това беше перфектният завършек на този дълъг фестивален ден, но не мога, защото в 1:30 през нощта излязоха The Helloweeners, които свириха пред погледите на разотиващите се, видимо смазани фенове.


Turbonegro

В заключение - полетите до Айндховен от София са по-евтини от двупосочен билет за автобус до Бургас! Helldorado няма аналог в Европа и вероятно ще се развива с всяка следваща година. Вярно е, че фестивали вече бол, но този тук е... просто Rawk\'n\'Roll!


Снимки: Калоян Кръстев
коментари [4] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: There is no sense in saying anything, unless you have something to say.
Батето