LIVE REPORT

В Лабиринта

„Специален” доста подхожда на концерта миналия петък. Специален е особено за самите Smallman, защото момчетата сами се подюркаха и организираха едно по-различно събитие, чудесно изпипано във всяко едно отношение. И групите! Хайде подред.

Alithia. Юнаците са от майната си. Не Пловдив. Мелбърн, Австралия. И слава на технологическия прогрес, чули в мрежата Smallman и им паднали ченетата. Свързват се с нашите момчета с предложение те (Alithia) да ги подгреят на концерт(и) в България. И ако може да хукнат заедно по близките няколко държави в обиколката East Path Tour – част от доста по-мащабно европейско турне на оситата. Smallman са поласкани, приемат и поемат – задачата да подготвят един голям спектакъл на 12 октомври в София. Мястото – ясно. Mixtape 5 е най-адекватният избор. А след ремонта през лятото... но затова после. И гостите – Кайно Йесно Слонце на голяма сцена – мечта!

Петък е. Първа дата от турнето на Alithia. Първи концерт за Smallman в България след онзи лайв на 15 март. На стадиона има мач – България прави равен с Дания. Концертът, съобразено, започва след 22:00. Доста хора с навика на възрастни семейни труженици или кокошки от двора на село, пристават по къщята, щото „това ще свърши след 2 сутринта”. Е?

В голямата зала на Mixtape 5 има хора. Към 350 човека. Сцената мига в туширани червени, зелени и сини светлини. И Alithia откриват концерта. Не гледайте тъпотията, с която самоопределят стила си като аstral space core. Момчетата свирят меланхоличен алтернативен рок, с много, много пост рок моменти, дълги заигравания с китарите и поведение на сцената, все едно те са я строили. Звучат доста по-добре от студийните записи, качени по профилите им и ги гледам, без изпълнението им да ми доскучее. След 40 минути някъде слизат сред публиката, говорят си с хората, а сред тях вече имат немалко фенове. Честито и на двете страни!

Кайно Йесно Слонце не съм ги гледал от много време. А на голяма сцена никога. Хубаво и уютно е, когато четиримата излизат и тихо се пускат в импровизации по теми от трите си албума. Кавал, тъпан, тамбура, гайда, различни перкусии, бездумни напеви и глосалалии, лек синтезаторен фон и пълна музикална свобода. Извисяваща приказка, етнически българска музика, будеща подсъзнателната ни принадлежност именно към тези земи, неживян спомен за горите и вятъра, който ги люлее, за полята и земята под класовете.

Кайно Йесно Слонце са бели магьосници, а музиката им ни разхожда на шир и длъж във време, по старо от дедите ни, сред природните картини, прелитащи през двата прозореца от двете страни на групата. А за финал народната Пиленце постро славейче от Реквием за белия вятър литва двугласно от колоните в сърцата ни. Цветан от Smallman е на сцената, прегърнал Веселин и двамата пеят стара българска песен, заредена от силата на годините и огъня на общата им кръв. Не само музика, а полет.

Когато Smallman се изправят пред нас доста след полунощ, отдавна вече живеем в различна реалност, умовете ни приемат на друго ниво. И четиримата пред нас се възползват от това. Самите те заредени от магията на събитието, свирят песните си с такъв хъс, с такава енергия, че са способни да ни отвеят високо над пода, над клуба, над света. И страхотните визуализации превръщат левитацията в мисия възможна. Редуват песни от двата си албума, а звукът в голямата зала е едновременно силен на границата на възприятията ни, безукорно балансиран и кристално чист. Явно ремонта, който от Mixtape 5 направиха това лято, е превърнал клуба в сонарно чиста бомба със смазващо добра акустика за жива музика. Похвално!

В един момент на сцената със Smallman излиза слабо момче с очила – Даниел Иванов от Heptagram – алтърнатив/прог проект, който пловдивският музикант прави съвсем сам. Но сега свири Lucidity със страхотен съпровод – голям жест от бандата към музикант, на когото самите те са фенове. А след това имаме нова изненада – първата песен, която Smallman правят на български, е тяхната интерпретация по народната песен Първом първом. Слушам. Слушам. Брутално е. Бавно, тежко, типично по смолменски. И след нея троен ураган: А Junction, Evolution и Labyrinth of present. Безмилостната мощ на песните ни изкарва напред, прегърнали емоцията, пеещи, куфеещи, напълно отдадени.

Безумно силен концерт. Пречистващ концерт. Концерт, по време и след който приемаш и предаваш в няколко посоки повече. Защото това е силата на истинската музика. Финал с The Cube и Smallman слизат от сцената, напълно изцедени физически, но „с нови крила за това турне”, готови да яхнат пътя с Alithia и да поведат още стотици през Лабиринта.

Всички страхотни снимки на Freddie са в галерията.
коментари [4] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: Reality is for people who lack imagination.
Il Cummings