LIVE REPORT

Ден на астронавтиката

За една група хора 11 март щеше да бъде нещо доста повече от обикновена неделна вечер пред телевизора. Щяхме да се срещнем с God is an Astronaut. Събития от такава величина не се случват често (браво на Shadowland Music за топките да го направят!), затова и настроението беше приповдигнато къде естествено, къде не чак толкоз, но към 8 вечерта пред *Mixtape 5* се беше понасъбрала вече доволно публика. Ако някой ви каже, че пост-рок не се слуша - не му вярвайте. Доказателството беше налице.

Влизането в клуба бе малко трудно, но все пак след достатъчно голямо търпение се оказах вътре. Хмм, изглежда като Ten Forward, така че казвам една бира на негърката зад бара и се повлачвам към сцената, където вече се чуват Mental Architects, които масивно подгряват посъбралия се екипаж, запълнил мястото пред мостика, поклащайки се в такт с чудовищните бластове музика, които се изсипват над него. Go! За съжаление, заради влизането успявам да чуя малко, но кратката среща е повече от приятна и вече зареден чакам сблъсъка, който с оглед на времето, си е направо като сбъдната мечта. Изобщо кой може да си представи, че GIAA ще дойдат в България примерно преди по-малко от 5 години?

След кратки мигове вече се чува интрото на When Everything Dies. Познатите усмивки наоколо показват точно процеса на преминаване в едно друго ментално състояние и поне за известно време няма да има включвания от нашата реалност. Четиримата на сцената ни повеждат на една 130-минутна интергалактическа разходка точно така, както си го представях. Стегнат сетлист, като акценатът пада върху All is Violent, All is Bright. Звукът е съвсем на ниво пред сцената, важна подправка за толкова пространствена музика и допълваше пътуването чудесно. Spice is vital for space travel, нали?

Музиката на GIAA не може да се опише достатъчно адекватно, за да може в някакви си редове да се изведе в прав текст, какво точно е повлияло на това звучене и начин на писане. Пост-рокът е наистина е доста обширно понятие, когато стане въпрос за гамата на емоциите и картините, които пресъздава. Космос? Определено, но все пак космическото пространство е празно и тихо, а онази вечер на това място за всичките тези 500 човека, е повече от пълна и шумна. Един концерт, който ще бъде запомнен като момента от историята, в който едно от най-големите имена в пост-рока е накарало *Mixtape 5* да се превърне в истински холодек. Аз искам да презаредим програмата!
коментари [1] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: ЦСКА - Левски 0:1
Дучето