LIVE REPORT

Distorment & Zaplaxa

Един ден преди предстоящия (тогава) концерт на хардкор ветераните Agnostic Front, в столичния клуб О!Шипка се състоя един скромен по мащаби, но сърцат концерт. Групите, които забиха бяха столичните младоци от Distorment и стабилната група от Ихтиман - Zaplaxa. Заслужава си да отбележим, че все още нито една от групите няма издаден дългосвирещ дебют и докато за Distorment още е рано за това, то съдейки по качеството на песните на Zaplaxa, опита им до момента и сработеността на групата, те определено биха спечелили ако някак си изхакат едно CD на пазара.

Вечерта откриха Distorment с песента си Blind Hatred, която като че ли се оформя като 'най-хитовата' им до този момент (на биса даже я изпълниха повторно) и въпреки че не е брилянтна като бисер е доста експлозивна. Барабанистът (18 годишен) още от тогава почна да вкарва яко меле в барабаните, а структурата на песента от един втежнен пост ню-метъл в един момент се превръща в някаква месомелачка с бесни обороти. Пространството пред сцената беше комфортно и просторно за малобройните ентусиасти да си поскачат, потанцуват и нещо да дивеят там. Атмосферата още от тогава се усети, че ще е доволно приятелска и аз се чувствах така, все едно съм на хардкор концерт. Някак си естествно дойде и скормния по размерите си стейдж дайвинг. По време на изпълненията на песните си Distorment стояха добре на сцената, личеше си ентусиазмът им (особено на фронтмена Стефан), но ми направи впечатление, че на моменти паузите между изпълненията намаляха устрема и темпото на изпълнението.

И сега да си позволя да изляза от сухарските констатации. Един 'професионален' и претръпнал музикален журналист винаги би могъл да намери недостатъци в концерти от такъв ранг, но акцентът, според мен, е добре да е на друго място. Трябва да си присъствал на този концерт, за да усетиш положителната емоция сред публиката, желанието в самата група, които си личи, че влагат душа в музиката си. Този ентусиазъм трябва да се поощрява - всяка една голяма група е тръгнала така. В сета на Distorment присъстваше и единствената им песен на български - Помия От Лъжи, в която сполучливо е използван именно българския език за силния текст. Други от авторските заглавия бяха No Light, Force Fed (тежка беше, почти грайндкор), K.U.R. (Keep Unity & Respect) и кавъри на Sepultura, Хиподил и Born From Pain.

Следващите на сцената бяха Zaplaxa, които имат значително по-богата концертна дейност от Distorment. Песните им изсвирени наживо звучаха много стегнато, барабанистът пак нещо там трошеше барабаните, а китарите вече бяха две, което позволяваще да чуем няколко малко, но качествени сола - идеалната комбинация според мен. Zaplaxa бяха една идея по-тежки от Distorment и в музиката си съчетават елементи от Slayer, Soulfly, една щипка Meshuggah и всичко това не беше просто математически сбор ами си имаше и идентичност. Имахме щастието да се порадваме и на трите песни от демото на групата - Безкрайната Война, Хипноза и Влакът За Ада, а другите, които дотогава не бях чувал ми направиха още по-приятно впечатление. Имахме и кавър на Machine Head (на песента Struck A Nerve) и отново в духа на хардкора имаше благодарности към приятели, близки и познати.

Такива концерти ме изпълват с приятни емоции, защото показват как, когато нещо е искрено, няма нужда от брилянтно осветление или кристален звук. Но това не означава, че групите не трябва да се стремят и към това, нека само не е за сметка на искрения ентусиазъм да се прави музика, а думите на фронтмена на Zaplaxa Жоро против продажните копелета в музикалната сцена напълно подкрепят тази моя позиция.

коментари [0] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: Но красотата, истинската красота свършва там, където започва интелигентността. Интелектът, сам по себе си е вече едно допълнение...
Лорд Хенри ("Портретът на Дориан Грей" - Оскар Уайлд)