LIVE REPORT

Orphaned Land

Часът е 17:30. Пред софийското читалище “Средец“ се е събрала неголяма групичка от хора, чакащи тихо отварянето на вратите. За жалост както обикновенно предварително обявеният час не се спазва и пускането започва едва към 18:20. Влизайки на сцената се забелязват вече настройващите се From the Waters of Lake от Сандански. Техниката изглежда на ниво и в съзнанието ми се заражда идеята за едно добро звучене. Не знам какво настройваха, но в 18:40 като засвириха благоевградчаните набързо изпариха напразните ми надежди. Седейки най-отпред изслушах мажещия звук на китарите, чувайки единствено барабаните, но без чинели и вокал. След края първата песен реших да се преместя по-назад, с надеждата за по-добра чуваемост на дет-дуум метълa, който свиреха, но уви, и там положението не се промени. На третата песен вече се редях на опашката за бира в коридорното помещение пред самата залав изчакване на следващата група и молейки се за по-слушаем саунд. За моя радост след четвъртата песен групата се оттегли,за да отстъпи мястото си на следващите българи - Vrani Volosa. Тук вече наброяващата не повече от 200 души публика се раздвижи. Звукът беше на ниво, а сценичното поведение на групата набързо ентусиазира и най-заспалите фенове. Изсвириха 3-те си дълги композиции с невероятен хъс и професионализъм и въпреки дългото времетраене на песните, музиката им се оказва достатъчно разнообразна, за да не те изнерви.

Неусетно дойде времето и на гърците W.E.B. Започвайки с интро на запис те преминаха към мелодично дет звучене. Личеше им, че не са за първи път на сцена, тъй като вокалът непрекъсното подканяше и без това раздвижилата се публика към скандиране. В процесa им на свирене се оказа, че не само интрото им е на запис, а и всичките клавирни партии, което остави едно озадачение в мен. Молодичният дет след второто парче взе да се превръща в изпъстрена с електронни моменти музика, което беше ярък фактор, че и тази група не е подмината от бързо настъпващият комерсиализъмот новото време. След тях завесите на сцената бяха спуснати в очакване на хедлайнерите на този концерт.

Петнайсет минутна пауза и ето ги и тях - Orphaned Land. Седем човека стояха на сцената, а Kobi Farhi каза на перфектен български език “Добър вечер София! Как сте?” при което публиката изръкопляска бурно. Започна се! Песен след песен, редувайки ги ту стари, ту нови неща. След може би третото парче певецът каза, че ще изпълни израелска народна песен, при което на сцената се появи красива бек вокалистка, която в последствие продължи да се появява макар и за кратко, но винаги навреме и зазвучаха типични народни ритми придружени с метъл звучене. Тази тяхна песен не е включена в нито един от албумите им и предизвика голям фурор сред публиката. Последва кратка пауза, запълнена от съвместно изпълнение на барабаниста и перкусиониста. Градусът на емоциите сред публиката беше изключително висок, двама - трима младежи се опитаха да сформират пого, но след недоволните погледи на останалата част от публиката, която явно искаше да се накефи изцяло визуално и слухово на групата, набързо се отказаха от това си начинание. Истински фурор предизвика песента Еl Meod Na'ala, която беше изсвирена доста различно от албумното си звучене, но за сметка на това звученето и беше още по-надъхващо и емоционално. Една, две песни след това музиканите напуснаха сцената. Може би от преумора публиката позабрави да скандира за бис, та се наложи единият китарист на групата да се покаже, за да ги насърчава, което набързо й върнасилите. Бисът започна с другата култова песен на израелците от последният им албум, а именно Norra El Norra. След края й Kobi сподели, че ще има нужда от помощ за следващото парче, което се оказа българската народна песен - Притури се планината! Чистият български език, невероятният аранжимент и нахъсаността на музикантите направо подлудиха публиката,която запя в един глас. Е, дойде и краят...

Музикантите започнаха да се здрависват с всички, които бяха на предна позиция, без да изпускат нито една ръка, след което се поклониха няколко пъти задружно и напуснаха сцената. Светлините светнаха, но народът продължи да си скандира и музикантите, явно доволни от този факт се завърнаха отново, за да изсвирят Еl Meod Na'ala за втори път и с това да сложат този път окончателен край на концерта.

С продължилото 1 час и 40 минути шоу Orphaned Land доказаха, че не страдат от мания за величие и са готови да дадат всичко от себе си, за да оставят след себе си една ясна и незабравима следа у българския фен... Това е една от групите доказала,че смесването на народен фолклор с метъл е нещо уникално и по този начин можеш хем да правиш музиката, която обичаш, хем да покажеш на света идентичността на своя народ. Изпълнението на българската песен ме зарадва изключително много, но същевременно ме инатъжи, че именно чужда група трябва да ни покаже колко красив е както нашият език,така и нашият фолклор. Ще ми се и родните банди да имат поне по една такава песен, с която да покажат на света нашата уникалност.
коментари [0] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: Човек, когато печели не знае какво губи, а когато губи не знае какво печели.
Батето