LIVE REPORT

Glory of the 80's

Пътуването във времето съществува из главите на учени в и извън ЦЕРН. От векове се правят проучвания и опити да се манипулира времеви-пространствения континуум с цел преки наблюдения върху минали и бъдещи епохи. Уви, неуспешно. Най-прав обаче е бил този незнаен мислител, който е казал, че единствено изкуството може да ни пренася из десетилетията. В правдивостта на това твърдение ме убеждават събития като концерта на Lowe в Петното на Роршах, Пловдив. Макар млад и зелен, за час и половина "отскочих" до 80-те, където именно се крият корените на музиката им.

Повлияни от синтпоп и ню уейва, сформираните през 2002 Lowe сигурно се приборват за национално и международно признание - през 2005 печелят Годишните скандинавски награди в категория "Алтернативна музика" и се превръщат в единствената група, номинирана едновременно за "Пробив на годината", "Най-добра песен" и "Най-добър албум". И чак от далечния Скандинавски полуостров, дали да се стоплят, или по други причини, музикантите преминават и през Варна, Пловдив и София, за да промотират предстоящия си албум Evolver, в чиято чест е и цялото им европейско турне.

И така, облечени от горе до долу в черно, с очна линия и брокат, шведите излизат с час закъснение на сцената, за да се сблъскат с прословутата българска публика, съставена предимно от дипломирали се през 80-те люде, дошли с носталгичното желание да се почувстват като на 18, когато са стояли до радиото, чакайки то да "въртне" новия хит на Depeche Mode. Но тъй като последните едва ли в скоро време ще концертират в Пловдив, Lowe се явяват перфектната за тази цел група.

Концертът е открит с електронен вариант на Деветата симфония на Бетовен, през която шведите тихо се качват на сцената изпод сините прожектори и подкарват синтезираната и минималистична Alpha Bravo. Посрещнати с леко сдържани аплодисменти, следва дежурното "Добър вечер!" и след като ни почесват самочувствието със знания по български език, момчетата забиват още две парчета. Публиката видимо живва и, вече загряла, отвръща с бурни викове на въпроса на Leo Josefsson (вокал) дали се чувства добре. Видимо зарадван от отговора, Leo обявява следващото изпълниение, което e хитовата Ahead of Our Time. Пред сцената танцуват студенти и хора на средна възраст, а на нея музикантите откровено се забавляват. Вокалистът протяга драматично ръце към феновете, от време на време хвърля палави погледи изпод очната линия и се ръкостиска с екзалтирани господа, които му пригласят.

В сетлиста на Lowe присъстват песни от цялото творчество на групата - от дебютния Tenant (2004) до предстоящия Evolver, който се разписва с три композиции.

Малко изненадващо, но само 50 минути след началото на концерта, Lowe пожелават лека нощ и се скриват от прожекторите. Минутите на учудване бързо са заменени с викове за бис и не след дълго Rickard Gunnarsson (бас) се качва отново на сцената, последван от останалите двама. Не една или две песни, а още половин час продължава заслуженият бис. Сред изпълненията е позната от дебюта им Simplicity и повторното изпълнение на актуалната Breathe In Breathe Out.

Поклон, благодарности на наистина чудесната публика, и покана да посетим и следващия им концерт в Строежа, София, който е заключителния от минитурнето им в България. Какво последва? Разбира се, дълго разписване на автографи, разговори с фенове, снимки, закачки с каки, закачки без каки и чаровни шведски усмивки. Моя милост пък тихо дърпа шалтера на машината на времето и се пуска по мокрите улици на 2011г., където си припява "I breathe in, you breathe out...", ша-ля-ля.
коментари [1] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: If two people agree on everything, only one person is doing the thinking.
Батето