LIVE REPORT

Кръговратът свърши, да поКълне Moksha

Кълн са група, която за девет години издаде два албума, създаде си име и спечели фенове. Обиколиха клубовете, свириха често и изведнъж концертите им рязко намаляха, а за нов албум се говори повече от 4 години.

Moksha е излизането от Самсара и бягство от болката на цикличността на прераждането. Moksha е и третият албум на Кълн, събрал енергията, силата и чувствата на тримата, бушували в цикличността на последните години на занижени изяви и музикален глад. Moksha e албум, който ще се харесва. Ще плаши, ще привлича, но със сигурност на много от нас ще се завърти из плейърите повече от веднъж.

Концертът в петък беше рожденият ден на Moksha, създаден от Кълн, насочен към нас. Концертът показа, че Боян, Георги и Иван има защо да са заедно още. Момчетата настъпиха сцената на The Box и цели два часа тресоха колоните на тясното клубче, вилняха един до друг и се оказа, че подиумът им е тесен. А пред тях жадни за пълнокръвен концерт (фестивални изяви и гигове като подгряваща банда няма как да запълнят празнината, оставена от любима група, знаете) се раздаваха, пяха, куфяха и скачаха в музиката на Кълн.

В 8 в клуба е тъмно, сцената се къпе в синкав мрак и докато се разтваряме в тълпата, пред нас изплуват четири силуета. Да, четири. Цветан Хаджийски от Smallman е първият гост, който се изправя в подкрепа на приятелите си от Кълн. Приятели, точно така. Между 8 и 10 с бандата излизат музиканти от доказали се ъндърграунд формации, да вкарат по едно рамо с глас, струни или дъх на софийското трио. Парчетата звучат смазващо яко в „кутията”, озвучаването е страхотно, а от дуета на Цецо и Боян козината ти щръква като таралеж-стръвница. Ударно начало и докато се опомниш, вече потъваш в дълбините на третия албум на Кълн. Повечето песни са още непознати, изключвайки Utopia, която вече има и два клипа. Това обаче не пречи на младежа с дредовете до средата на гърба да избухва и да млати около себе си със сплъстени расти, надвиквайки се в ревящ диалог с Боян. Сцената е силна – отдаденият фен, протегнал ръце нагоре към групата, която обича и фронтменът наведен над него към микрофона, срещат поглед и крещят заедно – интимност, която може да ти предложи единствено уюта на клубно шоу.

Изливат се една след друга повечето песни от Moksha. „Повечето песни да не са ви познати, но се надяваме да се запознаете скоро.” Така е. Първата среща оставя добър спомен. Спомен за енергия, хъс и ярост, за мрак и сила. Познавате звученето на Кълн от предишните им записи. Алтернативно-метални изблици, разпокъсани в кратки меланхолични мелодии. От третия им диск идва ударна доза от същото. Но и старото не е забравено. За всички тези, които пяха с групата, тримата удрят Storyteller и Denial, подскачаме на заразителната Butterfly и поглъщаме Картината без Страх. А краят се извива протяжено с гайдата на Калин от Q-Check и Част от Мен. Кълн остават на сцената и викат обратно приятелите си, за общ поклон и благодарности към публиката, изпълнила малкия клуб. Глътка въздух преди да хукнат през България на плътно наситеното им промоционално турне. Така че, време има до края на октомври – просто си избери дата и място и отиди да видиш и чуеш.

А галерия със снимки има тук.
коментари [0] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: За мъдрия поглед увяхването е също толкова прекрасно, както и разцъфтяването, а смъртта - както и жовотът.
"Белият Отряд" - Артър Конан-Дойл