LIVE REPORT

Emergency Gate. Eluveitie. Caliban. KREATOR!

Extreme Aggressiooooon! Я стой мирно при тоя зов! Толкова е невъзможно, че и тока чак спря. Да, бе! Kreator са така безмилостно яки, че уплашиха ЧЕЗ Електро. Яки, яки, че чак забравих за останалите три също много яки банди, докато ги гледах. Ебати концерта беше това снощи в Универсиада. Метъл, метъл, метъл. Залата пълна с народ, погото и куфеенето повсеместно, звукът убийствен, а бандите... Без думи. Модерен здрав метъл от Emergency Gate, свиреп и здрав фолк метъл от швейцарците Eluveitie, тежък и надъхан кораджийски метъл от юнаците Caliban и нещо, което не беше само траш, а истински валяк с шипове, с изковано Kreator отпред.

Most of Evil направиха категорична заявка за един от най-силните концерти напоследък. Едно, че нямаше банда, която да не даде най-доброто от себе си, второ, че за пръв път в България гостува и фолк метъл група, трето и най-важно – всички, които са набор от 80 натам, успяха да видят за пръв път и Kreator – един от колосите на европейския траш. А самият концерт мина гладко и съвсем по план – вратите отвориха точно в 18.30, тоалетните бяха безплатни, бирата свърши чак при Kreator, звукът в залата беше страхотен и недоволни на място поне не чух да има. И какво недоволство, когато при нормални условия гледаш и слушаш толкова отдадени музиканти?

Emergency Gate излязоха пред сравнително рядка публика, но това не попречи на немците да забият с огромен хъс, а вокалистът им Matthias да се дере като за последно и дори да се разходи сред хората с включен микрофон и да им крещи в ушите. Голям плюс. Модерен метъл, с насечени китари и много дране. 40 минути. И дойде време за една от интересните изненади. Швейцарците Eluveitie са всичко друго, но не и стандартна фолк метъл шайка. Имат си две китари, бас и барабани плюс акустична китарка, флейти, подобието на латерна, наречено хърди-гърди, цигулка и какво ли още не. Дотук добре. Но си имат и явлението Chrigel Glanzmann – изключителен фронтмен, който с такава енергия, хъс и агресия изпя лириките, развял странните си дредове, че музиката заприлича на забързан дет метъл с весели рифовки.
Голям кеф. Викове, юмруци, хорови разпявания от публиката, голяма част от която твърдеше, че е в залата именно заради Eluveitie, няколко стабилни мошинга, а бандата лееше резачките от двата си албума Spirit и Slania. Жестоки! А самият Chrigel можеше да бъде забелязан да се мотае из фоайето след изпълнението им и да си говори с хората и да попийва бира с тях. Голям пич.

Caliban свириха за втори път у нас и твърдяха, че помнят първото си излизане пред българска публика, като съпорт на Machine Head преди пет години. Дали е така не знам, но за разлика от тогава, сега звукът на бандата беше страхотен и типичният им метълкор звучеше убийствено наживо. Макар и далеч не разнообразни, момчетата заредиха едно след друго познати парчета като I Will Never Let You Down и I Rape Myself, подариха ни песен от предстоящия Say Hello To Tragedy и буквално помляха публиката с любимата на кораджиите „стена на смъртта”. Зверски якото пого се вихри през целия сет на германците и когато те слязоха от сцената много хора се помъкнаха куцукайки към спасителни бири и тоалетни.


Kreator са една от сигурно малкото останали групи, които излизат, повличат те, влачат ти червата с наслаждение и те връхлитат с музика и поведение, което отива точно на такива великани като тях. Куфеене, пилежи, безумно як саунд, стабилно като монумент присъствие на сцената, песен след песен привършваха със забавен мощен хедбенг риф и някак не ти остават избор освен да си скъсаш врата от куфеене. Честно. Не може да се устои на такава звукова атака. Hordes of Chaos, Warcurse, опит за Extreme Aggression и захранването се предаде. Десетина минути безпорядък в пълен мрак и втори опит. И след това – безумно яката Phobia от страхотния Outcast. Нечовешки. Kreator са толкова здрави на сцената, такова присъствие на траш метъл легенди се носи около тях, че, подсилени със страхотното визуално шоу зад сцената, в един момент имаш чувството, че участваш в техен клип или видеозапис от златните години на траша. Но, всъщност, какъв видеозапис, това снощи беше съвсем реално и истинско траш метъл клане от най-висока класа. Както и да въртя, не мога да намеря точните думи. Затова ето съвсем сбито в няколко параграфа какво видя и чу колегата Симеон:

- Kreator са колосите на немския траш! Стоят адекватно на сцената като обогатяват автентичния си характер със средствата на модерната мултимедия. Трансперанти, видео, осветление и всичко това в услуга на тяхната музика.
- Евалата на такива хора, които продължават и продължават и още повече - продължават с енергията, която е основополагаща и чиято липса (ако недай си Боже е налице) не можеш да скриеш на живо.
- Mille след толкова години да крещи H.A.T.E. с такава агресия е нещо, което кара фактора ЕГН да изглежда смешен.
- За мен, като фен на Kreator, бе крайно приятно и задоволително чувството, да усетя стабилността на квартета, харизмата на фронтмена Mille и вярата в групата, че както и да подходи към идеите си, това което излиза с щампа Kreator е и ще е гарант за качество, но и още нещо.
- Caliban бяха издокарани, шаблонни и клиширани. Kreator бяха доказани и доказващи се ветерани, които не демонстрираха самочувствие. Самочувствието лъхаше естествено от тях.

- Брабанистът Ventor беше една чудовищна машина. Всеки удар беше забиване на пирон. А когато траша го изискваше, пироните ставаха куршуми от лента за картечница.
- Ти представяш ли си го това - метъл група на повече от 20 години, да е толкова адекватна и яростна в този момент! Сети се за Metallica, нали? Как да обясниш сега на някой, който не е бил на концерта тази вечер, че има други едни групи, които най-малкото, са достойни колкото Metallica. И които нямат нужда от прожектори, защото не им отиват.

Нямам коментар.

Снимки - Cynic
коментари [4] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: But the greatest thing by far is to be a master of metaphor. It is the one thing that cannot be learnt from others.
Аристотел