LIVE REPORT

Sodom & Grave Digger - немски метъл, бира и купон

Двойна доза дойч метъл кърти ламарините на обръгналата от години вече на такива събития зала „Христо Ботев”. Sodom потретиха, Grave Digger сефтосаха, а над две хиляди метълиста бодро вяха гриви и се поливаха с бира. Голям купон снощи, ей! Арт БГ уцелиха добро попадение с пакета банди. Класически метъл от старата школа. Made in Germany.

И каквото и да си говорим, май Sodom се понравиха повече на целокупната маса метъл маниаци. Sodom, които и на тези години, поовехтели чичовци, смазаха М16-ките и разстреляха с 20 откоса груб олдскуул траш метъл подивелите фенове.
Napalm in the Morning и около решетките щяха да се изтрепят. Onkel Tom, Bernd и Bobby бяха страхотни. Първо с двудневните срещи с феновете, второ с непрестанното внимание, което им обръщаха и с топлото си отношение към всеки и трето с убийствения гиг, който изнесоха. Здрав, дърт траш, докаран от очукан от стотици битки немски танк директно от 80-те, здрав мошинг в тълпата, страхотен звук в залата и час и половина мина на бързи обороти. Outbreak of Evil, Fuck The Police, The Saw Is The Law, Agent Orange, Ausgebombt, Remember The Fallen... ебати, има ли смисъл да изброявам целия шибан best of, който забиха Sodom? Не, естествено. Тия хора каквото и да свирят, звучат по един и същи начин – нахъсано, здраво, тежко и безумно яко. Нормално де, белокосият Бернд сподели, докато гледахме полуголите каки от нелепото готик-псевдо-еротик шоу, че „Всяка банда, като свири в София, трябва да има предвид, че свири пред най-яката публика и трябва да направи изключително шоу”. И те го направиха. Bombenhagel за финал и тримата бруталяги от траш легендата си тръгнаха доволни и щастливи към поредния купон с феновете си.

Съвсем логично и адекватно българските банди Symbolic и Гранулом подгряха тълпата преди двете основни банди за вечерта. Варненците са изключително подходящи за предгрупа на немските траш ветерани с техния олдскуул траш-дет метъл. Забиха доволно и прииждащите фенове оцениха сета им по достойнство. А след кратка пауза излезе и старата софийска хеви метъл шайка Гранулом. Макар и винаги в ъндърграунда, момчетата и Надя свириха типичния си протохевиметъл и феновете, чакащи Grave Digger ги посрещнаха и изпратиха с вдигнати в рога ръце и мощни възгласи.

След сета на Sodom за много от присъстващите „концерта беше дотук” и наистина осезаемо количество народ изпълзя от залата в посока „Маската”, за да удари някоя-друга бира или снимка с немското трио. А през това време неадекватно кълчещи се моми в латекс провокираха пишкодръв сред загорелите след бирата метъляги в залата. Към 10 на сцената излязоха и хедлайнърите.

Grave Digger поднесоха съвсем логичен букет от двата периода на групата – класическия грубиянски хеви метъл от 80-те години и епичните метъл тави с историческа насоченост от 90-те, примесени с няколко от открояващите се песни от последния им до момента албум Ballads of a Hangman. И публиката вилня, куфя, пя, радвайки се на първата си среща с една от най-любимите на метълиста стари метъл банди, които така и не достигнаха славата на сънародниците си от същата епоха. Доволни и щастливи, швабите изтряскаха с еднакъв хъс и нови парчета като Valhalla, и отлежали метъл химни като Knights of the Cross, и класически резачки като любимата на всички Heavy Metal Breakdown. Тотален кеф и за публика, и за група. Любимата химнова Rebellion извика мощна вълна от яко куфеене и хорово припяване за марша на шотландските кланове, а цялата дандания приключи с емблематичната Pray. И полетяха палки, перца и поклони.
И празни халби, пълни пикочни мехури и потни тела се заблъскаха към околните кръчми, сергии, дюнери или направо към полянките. Щастлива нощ за българските метъли и здравословен ужас за по-спокойните обитатели на студентски град. Хеви метъл, траш метъл, бири и метъли – ето ти купон на корем. Днес пак.

Снимки - Cynic
коментари [1] 
 

Ако искате да използвате нещо, правете го. Само споменавайте източника.
 
 
© 2003 Booze Project :: Нормалността не е нищо друго освен въпрос на консенсус. Ако много хора смятат нещо за правилно, това нещо в един момент става правилно.
д-р Игор ("Вероника решава да умре" - П. Коелю)