10.11.2005 :: Весела Коледа!

JUNKER'S BLUES

Симо каза "ай напий се и напиши тая уводна, ве!"... Ми време си е... Коледа дойде!

Много леко пиша уводни, тва е като да останеш сам със себе си - а тогава идеи бол... За какво да ви говоря днес? Не искам да говоря за пиене, нито за друсане, нито за някви трипове... Най-добре да е просто за музика. Музиката създава още повече уют, когато навън е мразовито, снеговито и ветровито, когато си стоите сами в къщи, в малката стаичка, пред (или не) компютрите. Просто си седите, в главата ви се въртят сто неща, които чакат да бъдат свършени, понякога се въртят твърде силно и малко ви понасят във вихър от грижи, а понякога просто се завърта толкова силно, че просто изпадате и падате, и падате, и падате...

Тогава просто си седите, не мислите за нищо и единственото нещо, което продължавате да правите все още... е да слушате музика. Усещате ли коледния дух? Усещате ли спокойствието, което носи, дори и да не сте религиозен? Аз да... По Коледа си пускам повечко блус от време на време. Добрия, стар, черен, отпускащ блус... И други подобни неща, с носталгичен привкус. Честно да ви кажа, тука зимата е по-различна от това, което сте свикнали да виждате по вашите улици, през вашия прозорец, та дори по вашия телевизор. Тук зимата е сива, мрачна, ветровита, сурова, пуста... пуста. Морето запазва температурите от спадове, каквито има навътре в страната, но в същото време докарва вятър, който прониква до костите ви, пробива ви черепа толкова остро, че усещате болката в очите си.

Такъв вятър напоследък няма. Но го чакам през януари и февруари, хехе. Затова пък има нещо, което рядко виждаме тук. Сняг! Снегът има свойството да направи деня ви светъл, спокоен и красив, когато падне. Скрива това, което сте свикнали да виждате и тотално преобразява света ви. И го преобразява към по-хубаво. Докато не стане на киша де, тогава става пък по-зле отколкото е било преди да завали. Но е факт, че снегът носи неделно спокойствие и хармония... отпуснатост. И когато има сняг тук, където се задържа за съвсем кратко, ми се иска да го усетя максимално силно! Търкалям се в него, ходя по пустите, иначе красиви улици, които сигурно нямаше да са толкова красиви, ако имаше хора по тях. Минавам край морето, стъписвам се от невероятните гледки по залез и знам, че съм един от малкото наоколо, ако не и единственият, който се заглежда в това богатство и черпи вдъхновение. Магията.

Та седя си тука в това кресло, на тази слаба, уютна светлина, поглеждам през прозореца към заснежения град и със слушалки на главата се наслаждавам на този спокоен блус. Идилия - тази дума е измислена от някой в подобна обстановка. Ако не бях препил преди броени часове, сигурно щях да си сипя снобарско-минимална доза коняк в чашката преди мен. Обаче е факт, че успях да се смачкам за нула време, незнайно как, да си легна в 9 и да се събудя в 12 и нещо трезвен. За да се насладя на нощта...

Champion Jack Dupree - Evil Woman

Страшни имена имат тези блусари... Често с някакъв прякор към тях, с обложки, на които виждате само черните им мутри най-често и толкоз... Ама не точно толкоз, щото като си пуснете музиката, отлитате... или пропадате, и падате, и падате, и падате...

Тогава просто си седите, не мислите за нищо и единственото нещо, което продължавате да правите все още... е да слушате музика. Усещате ли коледния дух?

I've got the infectious bluez...

Весели празници на всички ви или поне спокойни, та дори и с плаха усмивка на лице. Като на негър-блусар от вехта обложка на блус албум... Толкова с приказките за музика в тази приятна, декемврийска нощ. Весела Коледа!
коментари [23] 
 
 
 
© 2003 Booze Project :: Ала той е единствения, който не ми се вижда смешен. Може би, защото се занимава с друго нещо - не със себе си.
Малкият Принц - Антоан Дьо Сент-Егзюпери