...JOIN THE REVOLUTION?

Rawk'n'Roll

Stoner Rock. Какво е това? В следващите редове ще опитам да хвърля светлина върху същността на тази загадъчна и удивителна музика, която няма никаква популярност в майка България. Дано след прочита на тази статия, да добиете поне малка представа и тази музика да се популяризира и у нас. Приемете това като опит стоунър рокът да се раздели с незаслуженото си положение на едноизмерен жанр. Този вид рок музика може лесно да бъде определен като нова тенденция за следване, нова сензация за децата, новата златна мина за големите звукозаписни компании, или просто правилното измерение за друсаните рокаджии.

Стоунър рокът като сцена или както предпочитам да го наричам, "общество", е напълно многонационален. Непрекъснато трупащата се популярност се дължи на интернет, благодарение на разменянето на информация и музика. Много често почитателите на този жанр нямат местна стоунър сцена. Много хора успяват да видят само няколко или често никакви групи. Но това не ги спира да обичат тази музика, да подкрепят съставите и да са част от общността благодарение на интернет под формата му на форуми, уебстраници или e-mail групи. Мрежата е от голяма полза за бандите и разнообразието на музиката като цяло. Стоунър музикантите пишат музика с емоционална сила и интелектуална дълбочина и не дават и пукната пара, дали тя е популярна или не.

За понятието Стоунър Рок

Не обичам да се отнасям към стоунър рока като стил, защото това има тенденция да класифицира една група към определено и предполагаемо звучене. Когато разглеждате, например, Queens of the Stone Age и Electric Wizard трудно можете да ги сложите под една шапка.

Приемете, че стоунърът е именно тази шапка, която обединява многото подстилове, чиято цел е накратко да насочи слушателя. Без значение дали става дума за слъдж рок, дуум рок, дезърт рок, фъз рок, риф рок, хеви груув, гръндж, слъдж кор, козмик дуум, стоунър пънк, сайкъделик рок и т.н. и т.н. стоунър рокът е приет за обхващащ всички тези поджанрове и още много други по същия начин, както метълът обединява дузини от различни стилове. Също така има много фенове и банди, които предпочитат да се отнасят към стоунър рока и метъл музиката като към една и съща дефиниция, неприемайки да им лепват разни етикети. Стоунър рок е просто друга дума за правилната музика. ;-)

Произход, Бащици

Стоунър рокът е повече израз на лични чувства, изобретателност и експериментиране отвъд границите на стила известен като рок музика. За пръв път той има истинска изява, когато Jimi Hendrix започва да експериментира с разнообразието от звуци, което му дава китарата в началото на 60-те. Разбира се може да се поспори дали тези електрически експерименти не са правени още от блус сцената по същото време, че дори и преди това. Точно тази музика всъщност оказва влияние и на самия Jimi Hendrix, но той е първият креативен рокенрол изпълнител, който експериментира със блуса, в опит да го поведе в друга посока.
Някои считат за начало на стоунър рока 70-те години и появата на групи като Black Sabbath.

Несъмнено стоунър/дуум бандите дължат много на тази колосална група, която също както Jimi Hendrix се проявява като реформатор, прокарвайки мрак в музиката и с това откривайки съвсем нови хоризонти. Банди свирещи подобна музика по същото време са Pentagram, Buffalo и High Tide, но е трудно да се каже, кои са дошли първи.

Black Sabbath е несъмнено най-популярната и влиятелна група на 70-те, дала тласък на хеви метала. Други съдействащи групи от същата ера са Captain Beyond, Cactus, Judas Priest, AC/DC, King Crimson, The Stooges и MC5.
80-те са тъмни години за стоунъра, но към края на десетилетието идеята тръгва отново в правилна посока с появата на гръндж сцената в Сиатъл и групи като Green River и Melvins. От друга страна по същото време са газили и дуум величията St. Vitus. Идват 90-те, епохата на глем метъла залязва, с което се завръщат изобретателността и страстта в музиката, стоящи в ъндърграунда, където са в безопасност! Там музиката отново намира истинската си цел и не се прави за имидж, пари или известност.

През 90-те гръндж сцената умира с появата на сладникави групички, рожби на MTV и други клонове на музикалната индустрия, надушили златната мина, но ъндърграундът успява да се запази. Дет и траш метълът несъмнено оказват влияние и също допринасят за усъвършенстването на съвременната стоунър рок музика.

Много нови банди и фенове считат Kyuss за бащи на стоунър рока. Може би те са първите, които са получили този 'етикет', но в никакъв случай не може да се каже, че са първите, започнали да свирят по този начин. Тази музика не е нова тенденция, това е нещо, което винаги го е имало, от 60-те до наши дни. Въпреки това, не може да се отрече, че това е една от най-великите стоунър групи и модел за всички следващи след тях.

Kyuss се появяват в началото на 90-те и идват от Palm Desert, California. Може би това е и причината да наричат музиката им още дезърт рок (пустинен рок). Те започват кариерата си със сурови 'блексабатови' композиции, събрани в първия им албум, носещ името Wrench. Наследниците му Blues for the Red Sun и Welcome to Sky Valley вече изваждат наяве истинския потенциал на групата. Утвърждават се размазващите шедьоври, които носят на бандата голяма известност и истински фенове по целия свят. Момчетата записват още един чудесен албум с името ...And the Circus Leaves Town и точно когато са на върха на кариерата си, решават да разделят пътищата си. Днес можем да срещнем имената им в много известни групи като Queens Of The Stone Age, Mondo Generator, Karma To Burn и мн. др.

Друга банда, която натрупа значително повече популярност (и дори беше в България като съпорт на Metallica за концерта им през '99г.) е Monster Magnet. Несъмнено, за стоунър феновете класиката Spine Of God си остава най-доброто на бандата, въпреки че изобщо не можем да говорим за слаби албуми, когато става дума за Monster Magnet. Музиката им ви отвежда на едно вълшебно, космическо пътешествие...

Естествено това е само капка в морето. Тази музика е вдъхновила и много дуум банди, като едни от най-известните са последователите на Black Sabbath - Cathedral. Техен основател е Lee Dorrian, известен дотогава като част от бруталягите Carcass. Именно той създаде Rise Above Records - лейбъл, ориентиран в издаването на стоунър дуум банди.

Истината за Стоунър Рока

Истината е, че стоунър рокът не е музикален стил от 90-те, нито за неговото възникване са виновни Kyuss или Sleep. Тази музика намира началото си още в края на 60-те благодарение на групи като MC5, The Stooges, Deep Purple и други.

Истинският стоунър рок започва като вид пред-пънк, анти-flowerpower, и по-скоро предполага слагане на пушка в училищната тоалетна, отколкото цвете в косата ти. Вдигнат юмрук или знак на Сатаната, отколкото размахване знака на мира. Мрачната дуум част развиват и усъвършенстват през 70-те Black Sabbath, Coven, Pentagram (които за последните 4 години издадоха повече албуми, отколкото за останалите 30), Black Widow и други. Когато групи като Monster Magnet или Danzig започват да правят собствената си музика в края на 80-те, те просто продължават същата стара традиция, да са друсани докато свирят рок музиката, с която са израснали.

Истински хубавата част е колко свободна е цялата тази музика.... само сбирщина банди, свирещи по начина, по който могат - от сърце, което е нещото, придаващо това емоционално усещане. С времето осъзнах, че така нареченият стоунър рок чисто и просто не съществува. От сегашната ми перспектива, този вид тежък рок, на който се наслаждаваме намира своите корени в първите години на Black Sabbath и MC5, просто два примера.

Rock Art by Malleus

Може да забележите, че голяма част от обложките и плакатите за концерти са доста интригуващи... поне тези, върху които стои подчерка на Malleus. Това са група художници, рисуващи главно за стоунър рок групите, като влагат доста объркващи елементи в творбите си. Особено сайкъделик бандите се възползват от услугите за изработка на обложка. Примерите са много: Ufomammut, Baby Woodrose, Bongzilla, Orange Goblin и още много, много други! За повече информация посетете официалната страница: www.malleusdelic.com

Ето нещо, което може да ви се стори интересно. Изкарано е от калъфката на винила "Stoner (R)evolution" - стонунър рок компилация.


Stoner (R)evolution
by Lee Dorrian

Taken from the sleeve of the compilation "Stoner (R)evolution"


Yes, it's time for a reaction, time for a solution and time for a 'revolution' for those who seek salvation from the stale soulless world of 90's popular 'culture' (?).
Whether you call it downer rock, doom rock, stoner rock, stoner punk, technophobic rock, retro etc, yawn, etc, those who have witnessed the evolution of this music form (whichever way choose to tag it, if you must), now is surely the most exciting time there has ever been. 30 years and down the line from the 60's and bludgeonning monster riff mayhem of the dinosaur 70's, a new generation of bands have brought that chaotic retro soul into the eclectic 90's.
Who gives a fuck about commercial accessibility when all that is currently commercially accessible seems to thrive on extreme blandness and empty emotions.
The stoner (r)evolution is not about creating gold singles or conjuring up pop gems, neither is it obsessed with being particularly original. It's just as much about messing up peoples conceptions of fashion or accessibility as it' about creating soul searching musical journeys within the immediate and the beyond.
It's about connecting minds and music together, reaching parts of the innerself that are not usually attainable.
Of course this search is a lot more effective with the aid of a certain sweet Mary Jane. It's about millions of things, primarily enjoyment and expression, but essentially it just fucking rocks! So get ripped, turn it up and join the stoned (r)evolution.


The End

Приканвам Ви да отворите съзнанието си и да опитате да откриете удивителната страна от мечти, обикновено известна като stoner rock! Няма как да се опише, колкото и да се пише. за да разберете чуйте поне следните групи, които според моя скромна преценка могат да заместят с музика казаното до тук.
Банди притежаващи типичното за стоунър рока звучене и усещане или както други го наричат, "the vibe". Ето само няколко прашинки от вселената:

Black Sabbath, Kyuss, Pentagram, Monster Magnet, Orange Goblin, Spiritual Beggars, Colour Haze, Queens Of The Stone Age, Sleep, Fu Manchu, Cathedral, 35007...

Лейбъли занимаващи се предимно с издаването на стонунър рок: Small Stone Records, People Like You, Rise Above Records, Man's Ruin, MeteorCity, Southern Lord Recordings, 12th Planet Music, 12th Records ...

 
 
© 2003 Booze Project :: Вие хората... Не е за вярване, че още съществувате.
Прот (от филма K-Pax)