Песните в албума:

1. Тиха лятна вечер
2. Дресировка
3. Авантюра
4. Патриот
5. Радиация
6. Няма да имам искания
7. Рок Маниак 2
8. След празника
9. Панелен блок
10. Знаеш ли...
11. Еротика и порно
12. Пролет
13. Хайде в “Кореком”
14. Писма горещи
15. Спрете музиката
16. Мелодрама
17. Майка и ми каза
18. Радиация
19. Свят мъглив
20. Лека нощ
21. Хайде в “Кореком”
22. Гнусната печал
23. Живот
24. Рок маниак 1
25. Кюстендил
26. Гнусната печал
27. Сняг
28. Punk’n’Roll
29. Блейк
Нови Цветя
Радиация 1979-1995
Година: 2004
Лейбъл: AON
Държава: България
http://www.unitedandstrong.net/novicd
Група “Нови Цветя” от град Кюстендил е една от най-първите пънк групи в България. Този диск е ретроспекция на материал, записан за период от 17 години. Името на групата е израз на тяхното “несериозно отношение към всичко”, което през годините е успяло да се отрази и в техните остроумни текстове. През 80-те години групата успява да направи само два концерта, като проблеми среща заради текстове като “Живот” (подигравка със социалистическия начин на живот) или “Радиация” (по повод печално известният инцидент в Чернобил). В началото на 90-те те успяват да запишат част от песните си в студио и сами да издадат касета, която присъства в този диск. Тогава нещата замират, но след излизането на този албум, вече се репетират и четири нови песни.

Иво Тончев


Когато чух, че има българска олд скул пънк група, пънкарят в мен нададе вик "УРА!" и докато се усетя вече си бях набавил въпросния диск (специални благодарности на Иво от AON) . Признавам, не слушам много пънк, но съм минал през това-онова и мисля, че мога да дам компетентно мнение за творбата на кюстендилските герои.

Пакета дойте още на следващия ден. Побързах да изкарам кутийка от някой диск и да набутам моето рекламно копие заедно с обложките в нея. Сега вече "продуктът" (мразя тази дума) имаше завършен вид и можех да премина към същинската част. Това си е цял ритуал - първото преслушване на нов албум. Вадиш, в случая диска, от кутийката, поставяш го в гнездото и пускаш. Разгръщаш приложението, чакайки първите звуци да те връхлетят. Тук идва и първото впечатление, а то малко или много има значение. Лошото качество несъмнено придава някаква доза автентичност на музиката. Албумът може да бъде разделен на няколко части, имайки се в предвид, че песните са събрани от различни места и време. От домашното студия, от вили, летни кухни, лайв изпълнения в читалища и прочее.

Олд скул пънк, събран в 29 парчета, който директно ви пренася в 80-те години. Ясно си личи от кого са повлияни - The Clash, Ramones и други банди, отхвърлящи бляскавостта на глем рока и сладникавостта на поп музиката. С текстовете си изразяват недоволството от несгодите, с които е изпълнено тяхното ежедневие. Заради песни като "Живот", изразяващи подигравки със социалистическия начин на живот в България, концертните изяви на групата са ограничени. Музиката на група Нови Цветя е бунт на едни от малкото хора, решили да не са част от клишето, наложено им от времето, в което са живяли.

През 90-те групата губи своята популярност, но сега отново са тук и този албум е една невероятна възможност да се запознаете с творчеството им, която не бива да пропускате. Особено ако сте почитатели на пънк музиката.

Дискът е издаден от A.O.N., и ще бъде разпостраняван чрез поръчки по пощата или в определени “underground “ магазини.

За повече информация:

Ивайло Тончев
Стара Загора
Кв 'Казански' бл.16 вх.Г ап.115
http://aonrcds.cjb.net
aon@mail.bg
0886708156
Напомня на: The Clash, The Ramones

Clash, The Ramones
Оценка: 12345
коментари [0] 
 
 
© 2003 Booze Project :: Който удря пръв, удря два пъти!
Хлапето ("Хлапето се завръща" - С. Дарк)