Песните в албума:

1. Code
2. Technicolour
3. Lucid Dreamer
4. Tokyo Nights
5. Pyramids
6. Frequency of Feeling Expansion
7. Angel of Darkness
8. Aftermath
9. Atomic Wave Dance
10. The Hammer
11. Mystik
The Comet Is Coming
Hyper-Dimensional Expansion Beam
Година: 2022
Лейбъл: Impulse!
Държава: Англия
http://thecometiscoming.bandcamp.com
Рано или късно почти всеки стига до джаза. Пробва го и се заиграва с него. Проверява дали ще бъде обладан от магията на едно от най-значимите музикални течения от 20-и век. Някои навлизат в този нов и непознат дотогава за тях свят и остават в него. Други – не разбират този тип музика, идва им хаотична, претенциозна и какво ли още не… Трети пък се правят, че я харесват, защото така изглеждат по-готини и вървежни сред своите дружки, градските хипстъри.

Аз лично съм някъде по средата. Понякога се губя в звуците на стария джаз и ми доскучава. Друг път, когато е поднесен под формата на дозиран коктейл с други музикални стилове, това е моето нещо.

Именно нещо подобно правят The Comet Is Coming. Те са джаз, но не само. Тримата от запаса, скрити зад псевдонимите King Shabaka, Danalogue и Betamax, създават зарибяваща смесица, доминирана от джаза и електрониката. Водещият инструмент е саксофонът и макар нагледно тримата да са равноправни, важната фигура тук е Shabaka Hutchings.

В третия албум на групата отново се срещат експериментални моменти, отделни импровизации, но завършения вид на парчетата е структуриран и подреден. Всяко парче има водеща мелодия. Траковете са ритмични, понякога - танцувални, но и музикантски… Има яката свирня в Technicolour, както и в сърцевината на албума - Angel of Darkness. Има и няколко успокояващи моменти като в Lucid Dreamer и Aftermath, които са така важни за цялостната динамика, за да може албумът да „диша“ и да бъде изслушван наведнъж.

Макар и да не повтаря съвършенството на своя предшественик, Hyper-Dimensional Expansion Beam е достатъчно интригуващ.
The Comet is Coming отново представят интересна нова музика, а не поредната претоплена стара манджа, която повечето съвременни музиканти обичат да ни пробутват като приготвена по „специална“ рецепта.
Напомня на: The Cinematic Orchestra, Sons Of Kemet, Soccer 96
Оценка: 12345
коментари [0] 
 
 
© 2003 Booze Project :: Да повтаряш това, което казват другите, значи да имаш добра памет. Но да решиш да го провериш значи интелект.
Мери Петибоун Пуул