Песните в албума:

1. Maldoror's Love
2. The Dome
3. Warning
4. Pygmalion
5. Serpents
6. Sinnerman
7. Look Daggers
8. A Sacrifice
9. Sons and Daughters
10. Uniform Of A Killer
Årabrot
Who Do You Love
Година: 2018
Лейбъл: Pelagic Records
Държава: Норвегия
http://www.arabrot.com
Старото парче на големия Bo Diddley Who Do You Love е основно вдъхновение за осмия (!) албум на норвежците Årabrot. Затова и носи неговото име. Както и една доста стряскаща за вокалиста и лидер на бандата Kjetil Nernes лична битка.

През 2014 го диагностицират с особено рядка и агресивна форма на рак, която едва не му коства живота. Но Kjetil е пич, не му се дава и докато пуснат на пазара предния The Gospel, той е преборил болестта.
„Беше като експлозия, след която следва тишина. Тази тишина използвах, за да напиша Who Do You Love.”

За да запълни тишината, той повежда Årabrot на турне от 31 дати в Англия, заедно с писателя John Doran. Всяка вечер са в различен град и свирят с различни банди. Всички музиканти разказват различни истории и тези истории са зад голяма част от текстовете в Who Do You Love, но пренаписани от певеца и писателя. А вдъхновението за музиката идва от дългите нощи по пътищата, когато саундтракът в колата минава от Slayer през Nine Inch Nails, до Nick Cave. Но най-често въртят Bo Diddley и идеята за възкресяването и връщането към основите на рокенрола. „Сигурно сме слушали Who Do You Love над 300 пъти”, споделя Kjetil. „След дългите месеци на прага на смъртта, тя ми звучеше пълна с надежда и оптимизъм. Все едно пак бях тийнейджър и се влюбвах наново в рокенрола.”

Това личи адски силно в отварящото парче Maldoror’s Love, което звучи като Jack White на стероиди – и в изкривения фъз на китарите, и в ритъма, и особено в кривящия на моменти почти истеричен глас на Kjetil Nernes. И оттам насетне в албума няма един стил, няма обособяващо музикално ядро, освен личния вътрешен компас на човека-група. Рокенролът е отново тук, шумен и нахакан в The Dome и Warning. Но Pygmalion е минималистична композиция само с орган и гласът на Karin Park (съпруга на Kjetil и майка на дъщеря им), който се извисява над музиката като слънчев лъч, пробил през праха в стара църква.

Църква ли? Точно в църква в горите на Даларна, провинциална Швеция е написан и записан Who Do You Love. Просто защото там живее днес Kjetil Nernes. В такава атмосфера се ражда този толкова изпълнен с настроения и посоки албум. От чист рифов рок, към нойз експерименти ала Killing Joke, та до маршово-минималистичния кавър на стария негърски госпел Sinnerman, който знаем отлично в изпълнение на Nina Simone.

В Who Do You Love мракът и светлината сякаш водят постоянна битка на канадска борба в празен бар с прашен тезгях, а на сумрачната сцена зад тях, скрити в сенки и смокинги, зад филцови шапки свирят призрачни музиканти. Все едно Kjetil Nernes е свирил сбор за всичките си любими банди от The Stooges до Melvins, от Nick Cave, до Johnny Cash. И така вече албумът звучи цялостно завършен и е адски трудно да не го пуснеш пак. А и трябва ли ти да опитваш? И знаеш ли какво? Ще видим Årabrot в София на 23 април заедно с Mono.
Напомня на: Nick Cave & The Bad Seeds, Killing Joke, Melvins, Gnod, Jack White
Оценка: 12345
коментари [0] 
 
 
© 2003 Booze Project :: If you're not now, you never were!
SOULFLY - No Hope = No Fear