Песните в албума:

01. On Forgotten Ways
02. May Her Wrath Be Just
03. As Was
04. Nothing
05. As An Elder Learned Anew
06 Two Keys: Here's The Lock
07 The Way Of All Flesh
08 Ultra
Black Anvil
As Was
Година: 2017
Лейбъл: Relapse Records
Държава: САЩ
http://www.facebook.com/BlackAnvil
Преди 10-15 години имаше една култова фотосесия на норвежките блек метъли. Както са си намацани с корпспейнта, сценичните костюми и военни доспехи, фотографът ги беше снимал посред бял ден в градска обстановка. Сами се досещате как са ги зяпали случайно минаващите обикновени хора. Вероятно и извънземни да бяха видяли - нямаше толкова ококорено да гледат.

Black Anvil са от Ню Йорк. И преди няколко години си направиха подобен майтап/експеримент. В центъра на родния им град, голи до кръста и намацани със сажди, хвърлиха в смут заобикалящите ги хора, ходещи забързано... вероятно към Уолстрийт. E, блек метъл и Ню Йорк не е първата асоциация, за която бихте се сетили. Не е олицетворение на града като О.Хенри, Уди Алън, местните джаз клубове, хардкора от Бруклин или посягащите към небето небостъргачи. Преди да се сетите за Black Anvil, вероятно по-скоро бихте свързали Ню Йорк с героиниите от Сексът и градът, които вечно търсеха любовтта, но всъщност доста лесно пускаха на мъжете.

E, ако искате нов хубав блек метъл - пуснете и вие на Black Anvil. На плейъра, естествено. Аs Was е четвърти техен албум и вече се усеща нормалният музикантски стремеж - групата да променя, разнообразява и да пробва нови неща. Траш закваската и блек метълът отново са в основата, но Black Anvil умело играят с динамиката и темпото - интензивният удар May Her Wrath Be Just бива последван от акустиката и меланхолията на едноименното парче. Nothing има страшен водещ риф и напомня на най-добрите моменти на Immortal. Two Keys: Here’s The Lock започва със сайкъделик въведение, ала Pink Floyd, притежава ярко разнообразие и гениална бас линия. Друг връх на мащабното композиране е откриващото On Forgotten Ways.

Когато стане въпрос за блек метъл, често хората говорят за всичко друго, но не и за музика. Неслучайно. Нерядко блек метълите самоцелно се правят на зли и лоши момчета. Това го разбирам - сценично поведение, имидж. Но никога не съм разбирал защо трябва самоцелно да се отказваш от развитието на технологиите. Защо през 2017 искаш да звучиш „некро“ и музиката ти да кънти така, сякаш е записвана в кенефа със старото Casio на Varg, отпреди той да влезе в панделата. E, Black Anvil умно са пренебрегнали тези глупости и са направили злобен, разнообразен, но и добре записан блек метъл албум, който със сигурност ще бъде едно от най-добрите попадения в жанра през настоящата година.
Напомня на: Agalloch, Absu, Skeletonwitch
Оценка: 12345
коментари [0] 
 
 
© 2003 Booze Project :: Да имаш милост към немилостивите е така подло, като да я очакваш от тях...
Бойчо Огнянов ("Под Игото" - Иван Вазов)