Песните в албума:

01. Lord Of The Sky
02. Last Living Dinosaur
03. Thousand Miles Away From Home
04. Filthy Illusion
05. Pale Blue Eyes
06. Stolen Dreams
07. The Old Man
08. Spanish Wild Rose
09. See The World With Your Own Eyes
10. Circles In My Mind
11. Into The Night
12. Reich der Träume (Nico cover)
Kadavar
Berlin
Година: 2015
Лейбъл: Nuclear Blast
Държава: Германия
http://www.kadavar.com
От години не бях слушал албум, в който всяка песен да е готова за отделен сингъл. Толкова пълен с рифове и яки припеви запис, колкото класическите рок албуми на любимите банди отпреди 40+ години. Е, Berlin на Kadavar e точно такъв албум и до такава степен дразни приятно нервните окончания, че ми избута на втора позиция в личния годишен чарт за 2015 любимите Clutch. А това определено означава много. За мен, разбира се.

През 2015 вече беше ясно, че големият хайп в ъндърграунд рока се измества постепенно от стоунър и пост рока към радио-френдли звученето на сайкъделик поп и рок бандите от края на 60-те. Доста групи се обърнаха към това звучене и Kadavar не правят изключение. Типично сабатския дуум рок от първите два албума е изтикан като гъдел основно в рифовете, а на преден план излиза леко модулирания глас Christoph “Lupus” Lindemann, чиито вокали преди стояха зад психеделичната завеса на китарните рифове и тътнещия ритъм. Тежкият фъз също е оставен отзад, като пращенето на китарите е намалено до симпатичен пукот в наистина страхотните рифове. А рифовете - е, тук е силата на Berlin! В китарно отношение третият Kadavar е като запис на Black Sabbath, AC/DC и Led Zeppelin. Съвсем спокойно можеш да завъртиш албума някъде между Dirty Deeds и Master Of Reality и да ти е кеф да усилиш и да си отвориш бира.

Виж само какво става, когато пуснеш албума - директно те хваща буги-рок рифът на Lord of the Sky, сякаш излязъл от плоча на Thin Lizzy, прелива в бавния риф-рок на Last Living Dinosaur, който е като Led Zeppelin без онази подчертана монолитност, минава в сабатски блърнатата Thousand Miles Away From Home с епичен припев, оттам прескача в а-ла AC/DC игривата Filthy Illusion, следва пореден жесток риф в Pale Blue Eyes, който изригва със забързването на темпото на парчето, като същата схема следва и напомпаната Stolen Dreams, която в последната минута има само една задача - да ти скъса прешлените от бавни и дълбоки замахвания с главата. Berlin е албум, в който класическото хеви рок звучене, олдскуул сайкъделик радиофоничност и най-вече рифовете играят еднаква роля и се сливат в прекрасна рокенрол амалгама - истинско удоволствие за сетивата, брадата и косата. И за очите - няма как да не изтъкна артуърка и страхотните снимки от живеещата в Берлин руска фотографка Елизавета Породина. За пълен кеф си вземи плочата, за да разгледаш кадрите големи и в детайл.

Звученето в Berlin, макар и изчистено от типичния стоунър и дуум саунд е все така подчертано ретро, което прави парчетата в него достойни за всеки хубав рокенрол купон - еднакво яки за слушане на парти и концерт. И перфектна компания за набичване на слушалки, докато си сам със себе си, бродейки из градската джунгла. И неминуемо бутат пръста към дясната страна на бутона за звука и подсещат да си вземеш другите задължителни авери - бутилката бира и хубавия джойнт.
Напомня на: Black Sabbath, Thin Lizzy, Led Zeppelin, Witchcraft
Оценка: 12345
коментари [0] 
 
 
© 2003 Booze Project :: Aquila non captat muscas!
[Орелът не хваща мухи]