Песните в албума:

1. Before the Altars of Necrotic Karma
2. Into the Tunnels of My Sleep
3. Hymn to Pan
4. Welcome to the Ritual (on tape only)
Upyr
Аltars​/​Tunnels
Година: 2013
Лейбъл: Самиздат/Serpent Eve Records
Държава: България
http://upyr.bandcamp.com
Изненадващо бързо (или пък отчайващо късно), София се сдоби със съвсем истинска, подобаващо жива и активна дуум сцена. Приемаме дуум като общо понятие (каквито са и всички жанрови определения) и започваме малкото (но радостно) изреждане – в сайкъделик/дезърт рок края са Sativa, встрани от тях са инструменталните Center, в близката неясност са Muddy, абсолютно класическото за жанра звучене (тоест реалният център) е отделен за Obsidian Sea, а в блек/дет/фюнеръл крилото на местния дуум са именно нашите герои от Upyr.

Зад фолклорно-вампирското име се крият хора, които се занимават и със съвсем, съвсем други като звучене проекти (например Боро от Melekh, Емилиян от Alley Sin, Асен от Trysth), но при прослушването на Аltars/Tunnels (всъщност се води демо), чувате група, която звучи отлично сработена, богата на идеи, с поглед, отправен далече в черното бъдеще.

Този албум (демо) е малък (но не и кратък – защото парчетата не падат под 9 минути), но пък наистина интересен. В него ще откриете освен наистина сурови неща като Welcome to the Ritual (абсолютен олдскуул в осемдесетарските традиции на герои като Celtic Frost), така и по-рафинирани, епични, мрачни, тежки на хипнотични китари и атмосфера, но и диаболично-мелодични дуум пиеси като Altars of Necrotic Karma и Into the Tunnels of My Sleep, както и истинската изненада – поетичното, тихо и сайкъделик парче Hymn to Pan, което ни напомня много на британските окултни авангардисти Endvra, а иначе е базирано на стихове на Великия звяр – Алистър Кроули.

Освен добрия звук и кадърното композиране, Аltars/Tunnels печели много от силното вокално присъствие на Боро. Гласът му броди из всякакви територии – от рецитиране и тихи напеви тип Aaron от My Dying Bride, до блек съскане и дет грубости.

Меко казано обещаващ дебют.
Напомня на: Esoteric, ранния My Dying Bride, ранния Paradise Lost
Оценка: 1234
коментари [0] 
 
 
© 2003 Booze Project :: Човек се изравнява с животното, ако живее ден за ден и само яде, пие, диша, спи.
Алън Едриксън ("Белият Отряд" - Артър Конан-Дойл)