Песните в албума:

CD 1:
Chapter I – A Thread
1. Nothing (We Are…)
2. The Heart Of Every Country
3. Get Down And Live With It
4. A Letter Concerning Dogheads
5. The Brain / Poznan

Chapter II – The Trap
6. Laying Traps
7. Born In A Hurricane
8. Release The Clowns
9. (What?)

CD 2:
Chapter III – The Blues Of Man
1. A Suggestion (Not A Very Nice One)
2. (Dig, Bury, Deny)
3. Operation Mincemeat
4. We Will Never Get Out This World Alive
5. Faced With Complete Failure, Utter Defiance Is The Only Response
Crippled Black Phoenix
(Mankind) The Crafty Ape
Година: 2012
Лейбъл: Cool Green Recordings
Държава: Англия
http://www.crippledblackphoenix.co.uk
Любимият ти Rawk е споменавал из 'страниците' си Crippled Black Phoenix (и щеше да е срамота, ако не е), но ако случайно си проспал последните 6 години нека ти напомня. CBP e британска супер група, в чиято редици се подвизават членове на Mogwai, Electric Wizard, Gonga и Iron Monkey. За шестте години, в които са активни, са издали музика като за шестнайсет и албумът им от тази година ти предоставя още предостатъчно пространство, в което да се изгубиш.

Не съм от хората, които си умират да слушат колосални музикални трудове от по 34 часа. Всъщност (Mankind) The Crafty Ape е първият запис, от много време насам, който трае колкото два стандартни албума и успява не само да пребори търпението ми, но и да отиде доста нагоре в личната ми класация. Какви са причините ли? Може би концепцията на албума, макар не толкова нова като идея, е достатъчно хващаща и перфектно обвързана с музиката в него, че не те пуска докато не чуеш всичко. И после пак, и пак... и пак. Темата, както подсказва заглавието на диска, е колко кофти е човечеството и как сме изгубили надежда. Нищо специално ще си кажеш, но пък е представена толкова красиво и е разделена в три „глави“.

Crippled Black Phoenix са олицетворение на съвременния прог рок в най-добрата му светлина. Тук са дългите и комплексни композиции, но сложността им не лишава музиката от красиви мелодии. Не са и прекалено много, редуват се с доста смилаеми като дължина песни. Вокалите са като глътка студена вода, която отпиваш по време на двучасова разходка. Пейзажът на (Mankind) The Crafty Ape обаче не винаги е равен и атмосферичен. Доста често избухва, за да ти напомня, че всъщност слушаш рок банда, а не си на изложба в скапания Гугенхайм. Няма да ти преразказвам в коя песен какво се случва, но се сещам, че ако наистина за пръв път си пускаш CBP е супер, че го правиш точно с този албум. Той е успял да събере на едно място всичко, което се е случвало досега в дискографията на бандата, че и още. А споменах ли, че по някое време в албума ще чуеш и семпли от родния ни фолклор? А споменах ли, че албумът е записван в църква (небезисвестното Chapel Studio)? Колко още да говоря, заминавай да слушаш.
Напомня на: Pink Floyd
Оценка: 12345
коментари [0] 
 
 
© 2003 Booze Project :: Cogito, ergo sum.
Дезидерий Декарт [1596-1650 г.]