Песните в албума:

01. The Hair Song
02. Old Fangs
03. Radiant Hearts
04. Rollercoaster
05. Let Spirits Ride
06. Buried By The Blues
07. The Way To Go
08. Wilderness Heart
09. The Space In Your Mind
10. Sadie
Black Mountain
Wilderness Heart
Година: 2010
Лейбъл: Jagjaguwar / Outside Music
Държава: Канада
http://www.blackmountainarmy.com
„Бам, бам, бам”, тътне басът, преди да избухне по цепелински величественият риф на Rollercoaster и да ме лиши от рационален поток мисли за пет минути. Я пак? Втори път. Е, песента изригва като вулкан и ти лепва мозъчето по вътрешночерепната облицовка, ако някога си изтръпвал на титаничните блус-рок трясъци на Led Zeppelin. А не ми приличаш на емоционален инвалид, така че надуй звука и се дръж за нещо.

Black Mountain са от Ванкувър и Wilderness Heart е третият им албум. Ако си следил музиката на групата досега, най-вероятно няма никак да се изненадаш от звученето на диска. Отново е пълно с красиви акустични мелодии, полъх от фолк рока от 60-те, пауър блус експлозия и много хубави вокални хармонии между Stephen McBean и Amber Webber (разбирай чисти спокойно-отнасящи дори в твърдите песни мъжки и женски вокали). И са така приятно подредени, че освен чистото удоволствие от хубавата музика, оставят и едно усещане за хомогенност и хармония. А разнообразието е факт. Споменатата вече Rollercoaster е единственият епичен взрив в албума. Radiant Heart лежи на акустичната китара на Stephen McBean, пеещ с дискретната вокална подплънка от Amber Webber, която така напомня на PJ Harvey. Пак за Polly Jean се сещам и с отварящата The Hair Song с гаражно-слънчева китара и силен женски глас. Old Fangs и заглавната Wilderness Heart пък напомнят на силните години на Deep Purple с мощния клавирен саунд на Jeremy Schmidt, а Let’s Spirits Ride е пряка асоциация с най-откровения хеви метъл период на Black Sabbath с Dio. За да се върнем отново към меланхолията на акустичен фолк рок в The Space of Your Mind и меката нега на Sadie. И въпреки на пръв поглед несъвместимите влияния, Wilderness Heart е силен, завършен и въздействащ рок запис.

2010 си замина, като ни остави едни от най-хубавите албуми в последно време. А третото издание на Black Mountain преспокойно може да застане някъде между Pilgrim’s Progress на Kula Shaker и вторият албум на шведите Asteroid.
Напомня на: Led Zeppelin, PJ Harvey, Dead Meadow
Оценка: 12345
коментари [1] 
 
 
© 2003 Booze Project :: If two people agree on everything, only one person is doing the thinking.
Батето