Песните в албума:

Диск 1: Стихири
1. Ипостас
2. Анахорет
3. Катизма
4. Време разделно
5. За вярата на Шишмана
6. Бдение
7. С Богом

Диск 2: Откровения
Импресии 1-14
Исихия
Стихири/Откровения
Година: 2010
Лейбъл: няма
Държава: България
http://www.isihia.net
Тишината на планината поглъща и разнася тежките стъпки, приближаващи бавно към далечна обител. Тишина, познала от векове песните на вятъра, шумът на гората, изпятата хармония на битието, далеч от хорска суета и житейска дребнавост. И там, близо до Бога, в път на аскетизъм и послушание, монаси пеят своите химни на смирението. Там ни водят Исихия с последния си албум и ни казват „С Богом” с най-чистото си музикално откровение, със завет за скромност и духовна чистота.

Албумът е проекция на хилядолетен спомен за хармония и природно начало директно върху съзнанието, припомня ти истини, които не си знаел, влива ги в съществото ти, плътни и верни, древни и вечни. Бавно и спокойно се разливат композициите, водят по правия път към космическа изначалност и предопределеност, вдъхната на всеки от нас с първия ни дъх и горяща в гърдите до последния, когато отново ще се влеем в Него. Черпим от силата на музиката, като вечно средство за пречистване, самата тя чиста и осмислена в простотата си, следваща естествиния ход на чистата помисъл, на спокойствие и послушание, достъпни до тези, които знаят как да слушат, преди да говорят, които се учат, преди да проповядват, които се лишават от излишното и тленното, за да получат блаженост. Стихири е създаден „С преклонение пред светлия духовен подвиг и всеотдайно послушание на православното монашество”. С пълната красота и богатство на албума можеш да се запознаеш, когато разлистиш великолепното издание с твърди корици, прочетеш посланията на духовните учители, разгледаш чудесните фотографии, запечатали фрагменти от битието на монаха и оставиш музиката на Исихия да те прегърне и отведе духа ти на полет.

Исихия преливат познанията и уменията си в тяхната музика, сливат ритъма на земята с чистотата на инструментите си; пулсът на тъпана, плачът на гайдата и рога, приказките на тамбурата и висините на човешката душа, съсредоточени в глас и песнопения, се преплитат, за да ни заведат далеч назад, в началото на сътворението, през силата на стихиите, да ни покажат величието на Балкана, песента на природата и хармонията на праведното съществувание. Пречистват с музиката си, отварят душата, ако ги допуснеш в себе си, за да изгонят злото с кротост и смирение. Това е техният завет, с тези два диска, съчетали музика, образ и разказ за духовен подвиг, те се оттеглят и ни оставят с мир.
Напомня на: Анастасија, Кайно Йесно Слонце, пулсът на земята, вибрациите на стара манастирска стена
Оценка: 12345
коментари [4] 
 
 
© 2003 Booze Project :: Ала той е единствения, който не ми се вижда смешен. Може би, защото се занимава с друго нещо - не със себе си.
Малкият Принц - Антоан Дьо Сент-Егзюпери