Песните в албума:

1. Peter Pan RIP
2. Ophelia
3. Modern Blues
4. Only Love
5. All Dressed Up
6. Cavalry
7. Ruby
8. Figure It Out
9. Barbara Ella
10. When A Brave Meets A Maid
11. To Wait Till I Come
12. Winters Call
Kula Shaker
Pilgrims Progress
Година: 2010
Лейбъл: StrangeF.O.L.K.
Държава: Великобритания
http://www.kulashaker.co.uk
„Прозата е архитектура и барокът е мъртъв”, казваше някога Хемингуей и бас държа, че ако момчетата от Kula Shaker не са имали предвид тази мисъл, докато са записвали Pilgrims Progress, поне биха се съгласили горещо. За който не е чел – старият Ърнест пише като звяр – директно, оголено и изящно. Същата е ситуацията в последния албум на британските симпатяги – и откъм текстове, и откъм музика.

Ако търсите нещо подобно на Peasants, Pigs And Astronauts, недейте. Филмът този път е съвсем различен. Няма ги пищните орнаменти, намигванията към Индия са сведени до минимум. За сметка на това отново сме на пътешествие. На поклонение.

Към гроба на Питър Пан, защото той умря, а момчетата пораснаха и разстлаха с неустоима ирония душите си на показ. В целия албум пулсира кулашейкърската нотка на любов, търсене и блестящо чувство за хумор. Плюс една щипка тъга за вкус. А това е синтезирана рецепта за епично- лирична (критиците да мълчат.) разходка из изкуството на съзряването.

Защото след като се помолиш на гроба на детското, следва да го изплачеш край реката, forever and denied, с мъка, която изглежда вечна. Но, виж, имаш три утешения – Ophelia, Ruby и Barbara Ella, всяка с чара на хаотичната първа любов. Мечтаеш за Ophelia с недоизказана нежност, дремеш с възхита в краката на Ruby. Barbara пък ти разкрива по-прозаичните страни на чувствата. В крайна сметка ги обичаш всичките.

Междувременно едва сдържаната лудост се лее, пръска, плющи и струи, хвърля музиката на двайсет и първи век в модерния блус, а ти се молиш наум с усмивка, препъваш се, мотаеш се и си подсвиркваш. Може да търсиш друг живот, може да надничаш под камъните и да се оглеждаш за щастие, да разпитваш хората за тайнствената кралица на града, да й пишеш послания по вятъра или да умираш кротко – пътища много, но Пътят е един и само сърцето те води по него. Клишетата затова са клишета, защото са верни.

А Питър Пан умря, за да възкръсне.

Албумът се продава у нас в магазин S.M.F.
Напомня на: The Beatles, Roger Waters, Carl Perkins
Оценка: 12345
коментари [1] 
 
 
© 2003 Booze Project :: Good judgement comes from experience. Experience comes from bad judgement.
Батето