Песните в албума:

1. Ain't No Grave
2. Redemption Day
3. For The Good Times
4. I Corinthians 15:55
5. Can't Help But Wonder Where I'm Bound
6. Satisfied Mind
7. I Don't Hurt Anymore
8. Cool Water
9. Last Night I Had The Strangest Dream
10. Aloha Oe
Johnny Cash
Ain't No Grave
Година: 2010
Лейбъл: American
Държава: САЩ
http://www.johnnycash.com
Този албум е много важен. От една страна, защото това са последните песни, които Johnny пее на този свят. От друга, защото когато преди две години обявиха, че такъв албум ще има, беше чудесна изненада за почитателите на човека с дълбокия глас. Защото American V беше издадена посмъртно класика и защото не очаквахме, че по лентохранилищата има още музика, изпята от Johnny Cash. И то как! В дните след смъртта на June Carter, която е съпруга, опора и ангел хранител в живота на певеца, той е съкрушен и някак пророчески разбира, че не му остава много. Говори с продуцента Rick Rubin и му казва, че иска да пее до последен дъх. На разположение са му двама звукозаписни техници и домашно студио. И всяка следваща сутрин от остатъка от живота му, в която се чувства в състояние да работи, Johnny звъни на хората и записват, записват, записват... И така до 12 септември 2003, когато гласът му угасва завинаги.

Ain’t No Grave
е съвсем в духа на епичния минималистичен госпел от петата част на American Recordings – God’s Gonna Cut You Down. Бавен ритъм, строен за пляскане с ръце, съчетан с тежкия глас на Johnny Cash, религиозни лирики и отново кавър по класическа църковна песен, като звукът е обработен така, че да носи същото настроение и същите одежди на предишния (безумно силен) сингъл. А от там насетне имаме прекрасни интерпретации по онзи така красив начин по песни на известни или забравени имена от музиката във всичките й форми. Изпълнителите, към които Cash оказва почит във финалната си творба са все чудесни артисти – Sheryl Crow, Kris Kristofferson, Tom Paxton и още няколко представители на американския дух на свободата, този, който Johnny романтично представя в цялата си кариера, в който и той вярва – голяма страна, с безкрайни пътища, различни хора, лица, минаващи през лентата на живота, слънце, пустини, гори, малки градчета, големи градове, битници, работници, затворници, музиканти, солта на земята. Изпяти и възпяти.

Да, тази колекция не е така великолепна като предишните части на поредицата и все пак Ain’t No Grave остава прекрасно, минорно, оголено до кост и струни сбогуване на един голям човек с грешната ни земя и последен дар за всички, които обичаме музиката му. Повечето от парчетата третират темата за смъртта и въпреки това, когато албумът свърши, не се чувствам съсипан или подтиснат. Радвам се, че имам удоволствието да чуя тези песни и ми се иска да стоя цял ден вкъщи, да слушам старите плочи на Johnny Cash и да чета Керуак и Стайнбек.
Напомня на: Ритъмът на пътя, Пулсът на сърцето, Америка на свободните, Johnny Cash
Оценка: 1234
коментари [1] 
 
 
© 2003 Booze Project :: You have to learn to crawl, before you learn to walk.
AEROSMITH - Amazing