Песните в албума:

01. Motherless Child
02. Struck Down
03. Unstoppable Watts
04. Abraham Lincoln
05. Metroliner Special
06. Minotaur
07. The Amazing Kreskin
08. Witchdoctor
09. Let a Poor Man Be
10. Freakonomics
11. Algo Ha Cambiado
12. Sleestak Lightning
Clutch
Strange Cousins From The West
Година: 2009
Лейбъл: Weathermaker Music
Държава: САЩ
http://www.pro-rock.com
Пак го направиха. Гадната четворка от Мериленд за пореден път издаде албум, който няма много общо с предишните и въпреки това има видимо и от слепец клеймо Clutch. Адресатът, братле, си ти. И аз. Вероятно и баща ти. И приятелите ти, с които заедно търсите и откривате музика. И майната му на Интернет (автогол, пич, тъкмо там ме четеш), набавете си албума и го чуйте двама близки другари като едно време. На стереосистемата вкъщи, отворили обложката и надънили здраво. Бирата също не е излишна. Или коз. Или на майка ти червилото (всъщност, тогава си пусни U2, няма да стане с Clutch), каквото там ползваш да си подпреш сетивата. За останалото се грижат чудатите братчеди от Запада. Само им приготви антракс, пусни пиратското радио и разлей пиячката.

В Дивия Запад е сухо, горещо, бодливо, светло и оцеляват истинските мъже. С юнашки сърца, космати лица и корави пестници. Strange Cousins from the West е толкова суров и оголен запис, че действа като първак директно от казана, на екс и гладно. Clutch са си взели сбогом с временния клавирист Mick Schauer и сега пространствените импресии от хамънда са чудесен спомен от последните три албума. Да си кажа правичката, свикнах с онова звучене, което подсилваше блусарския дъх в песните на бандата и все още ми е малко кофти от липсата му. Албумът обаче е така построен и замислен, че клавирите са повече от неуместни. Оглозгани до водещи барабани, груби рифове и тук-там някое соло, парчетата звучат като грубиянски спор на запалени очукани музикални инструменти, поливани 20 години с уиски в спарен южняшки бар. Аман от абстракции! Но говорим за Clutch. Абстракция е целият артуърк на диска, абстракция са всички линкове от лудите лирики на не по-нормалния Neil Fallon. Абстракция, съвсем между другото, е опита на някои от родните търговци да ви го шитнат на цена от 30 + кинта. Не се връзвайте на рекламни трикове от сорта на „ограничен диджипак тираж” и т.н. Това е единственият вариант на албума. И в амазон е под 15 долара. И пак се отплеснах.

За музиката да ви говоря. Ебати! Как? Като албумът започва с толкова минималистично откъм ритъм и мелодия парче като Motherless Child, преминава през игривата люлка на Struck Down и аха да си помислиш „абе, Neil що е решил така сърдито да нарежда?” и те блъска с 50,000 Unstoppable Watts. Почти истеричната брадата проповед на любимия ни певец, когато гласът му се удря в гърдите, за да влезе право в твоите, а след това прелива в бавната и тежка церемония, посветена на Abraham Lincoln, а Tim така люлее рифово-мелодичната люлка на песента, че се клатиш като при земетресение. Оп, в мен е грешката, намалих звука... съвсем малко. Започва Minotaur и идват strange cousins from the west. С обещанието, че ще изядат хладилника ти и котката, ако не внимава, ще наебат сестра ти и ще се позадържат, докато не завъдят приятели в близките кръчми. Така и албумът. Влиза в уредбата. Дъни ти в ушите. И когато вече ти става неудобно да го слушаш, взема, че превзема долната ти душичка. И остава за още няколко завъртания. Когато вече не взимаш сам решенията си, а търсиш начин да се пренесеш на стотици километри и да стиснеш ръка на братовчедите.

Извод? Няма. Аз обичам Clutch. Братчед, pass me that bottle!

Дискът можете да купите от Wizard
Напомня на: The Bakerton Group, Clutch
Оценка: 1234
коментари [2] 
 
 
© 2003 Booze Project :: Няма вечни врагове, има вечни интереси.
Сталин