Песните в албума:

1.Hyperactive
2.Driven to Destruction
3.Egoist Hedonist
4.Left Out
5.Hybrid Times
Riverside
Anno Domini High Definition
Година: 2009
Лейбъл: Mystic Production
Държава: Полша
http://www.riverside.home.pl
Riverside са поляци, които от край време правят хубава музика и това си е. Последният им албум - Anno Domini High Definition, освен че носи странно заглавие - колаборация между един мъртъв език като латинският и cutting edge термин в технофилията като High Definition, е преди всичко издържана по всички критерии добра плоча. Малко са такива напоследък, особено в стил като прогресивният рок, който честно да си говорим, издиша.

Първите две песни са в издържананата бленда на поляците, явно за да затвърдят позициите си и леко (според мен) да се конкурират със сънародниците си от INDUKTI. Както в последните, така и тук може да намерим някои специални фолк заигравки, интересни вокали, странни преходи, мощни технични рифове и тупалки, които за малко да наречем страхотни. Сигурен съм, че момчетата слушат и много модерен хеви метъл от бранша на Disturbed, влиянията са на лице.

От лирична гледна точка, която за мен е доста важна за цялостното изживяване, Riverside наблягат на интровертното. На погледа във вътрешния космос на индивида, като засягат теми от рода на егоизъм, отдаване на удоволствията, било то плътски или духовни (ментални). Не, няма да намерим Кабала тук, нито вещерство, просто чиста социална психология, примесена с когнитивна такава, акцент върху възприятията, въображението, вътрешната борба, изразена от името на лирически персонаж, който явно си има проблеми. Евала за което, понеже ни предоставя едно пълно, многопластово преживяване, докато звуците на албума заемат съзнанието ни.

Самият факт, че третата песен засяга хедонизма, което за непросветените (дано не ми се обидят) е постигането на абсолютното удоволствие, като висша цел за човешкият индивид, независимо от нищо, е достатъчен за тези изводи. Материалните неща да го духат, нали аз имам голямо сърце в гърдите си, което тупти бясно!

Песните са дълги, класическо за стила, оставящи голямо поле за интерпретации, което е само в плюс за слушателя.

А след третото парче Riverside наистина показват защо този албум не е поредната рожба на съзнанието им, а остава своята част в историята. Не го казвам за друго, ами просто защото в нашия техно свят музиката е като излязла от чудовищната фабрика с милиони поточни линии, изкована просто ей така, колкото да пълни рафтовете.

Като за завършек ще напиша, че Anno Domini High Definition е един страхотен албум, който определено трябва да се чуе поне няколко пъти, за да се асимилира в пълната си красота.

За негативните страни оставам отворен за коментари, защото не обичам да пиша за албуми, които не харесвам. За това и тука слагам 4 капачки от воле. Баста!
Напомня на: : INDUKTI, Tool, Porcupine Tree и редица други
Оценка: 1234
коментари [6] 
 
 
© 2003 Booze Project :: Желая ти достатъчно 'Здравей', за да ти дадат сили за последното 'Довиждане'.
Батето