Песните в албума:

1. Weltschmerz
2. Sink Fast, Let Go
3. Fatalist
4. Puritanical Punishment Beating
5. When All Is Said And Done
6. Freedom Is The Wage Of Sin
7. In Deference
8. Short-Lived
9. Identity Crisis
10. Shattered Existence
11. Eyes Right Out
12. Call That An Option
13. Warped Beyond Logic
14. Rabid Wolves (For Christ)
15. Deaf And Dumbstruck (Intelligent Design)
16. Persona Non Grata
17. Smear Campaign
18. Atheist Runt
Napalm Death
Smear Campaign
Година: 2006
Лейбъл: Century Media
Държава: Англия
http://napalmdeath.org
Стоя си аз тука с лицензирания последен диск на Napalm Death в ръце и си мисля колко нелепо ще е при тези условия да не драсна нещо относно Smear Campaign за любимия си фензин. Чисто материално албумът привлича със страхотно digipack оформление с твърди корици, цветна книжка с текстове и благодарности, както и портрети на четиримата главни герои - Barney, Mitch, Shane и Danny. Обложката също не изостава като качество със систематично подредените в окръжност миниатюрни фрагменти, изобразяващи множество черепи и не дотам ведри лица. Същите тези фрагменти се дублират уголемени в тялото на книжката.

След като поставим диска в уредбата вече можем да добием представа и за неговото аудио съдържание. А то не е нещо, което не бихме очаквали от пионерите на грайндкора; даже обратното - шумът, който се вдига е в познатата олд скуул насоченост, но така барнат, че да не навява излишни асоциации с архиви и нафталин. Като казвам 'барнат' да не си помислите сега, че имаме многопластови авангардни композиции с прог-залитания. В общи линии Smear Campaign е поредната доза бруталия за почитателите на екстремните аранжименти, които 'Господарите на шума' предлагат на обществото и до ден днешен, понякога дори и по хардкор фестивали. Яки олд скуул бенгърски рифове, пилящи издевателства над струните, врещенето на Mark, допълнителните истерични крясъци от Mitch - това са само част от забавленията. Други части са грохотът от дебелите струни на Shane, ритмите на неспирния Danny, които рядко падат до средното темпо или под 10 удара на секунда, примерно. Интересно е и гостуването на Anneke от The Gathering в In Deference - песен, която така и не ми хареса толкова, освен във финалната си част. И текстовете... Ах, текстовете... Почти без изключение, те са изпълнени с яростна критика към организираните религии тип 'Християнство' и всякакви типажи от божествен характер. Не бих препоръчал такова четиво на хора, които изпитват върховни емоции докато слушат как Папата честити празника Рождествo на три хиляди и петстотин езика. Или пък бих...?

Хитът като че ли е When All Is Said And Done с една идея по-мелодичния си и грабващ припев. Внимание заслужават и тържественото интро, което сякаш известява за пристигането на Инквизицията. Едноименната песен, интересна по свой си начин, навява асоциации с Gojira за тези от нас, които помнят онея напеви в песента Global Warming на французите.

Вместо заключение ще ви предложа един бърз тест как да определите дали Smear Campaign е за вас или условията за тази връзка не са благоприятни. Пуснете си откриващото парче, което е само минута и 28 секунди и след финалното ДУМ! ДУМ! ДУМ! пробвайте с пет, десет секунди от следващото. Ако това, което чухте не ви харесва, то съжалявам, пробвайте с друга [група].
Напомня на: Cannibal Corpse, Carcass, Dismember
Оценка: 1234
коментари [0] 
 
 
© 2003 Booze Project :: Ала не е наша работа да мъдруваме над безкрайните съдбини на света, трябва само да помагаме както можем на епохата, в която живеем...
Гандалф ("Властелинът на пръстените" - Дж. Р. Р. Толкин)