Песните в албума:

1. Sure You Will
2. Free
3. Go
4. All Gone Now
5. Home Was Good
6. Bigger Wave
7. Kicking
8. Better
9. Simple Life
10. Once
11. Our Town
O.S.I.
Free
Година: 2006
Лейбъл: Inside Out
Държава: САЩ
http://osiband.com
Имена като Jim Matheos, Kevin Moore, Mike Portnoy и Sean Malone предполагат убийствен прогресив метъл албум! Когато обаче чух едноименния дебют на O.S.I. (Office of Strategic Influence) през 2003 бях меко казано втрещен!

Замислен първоначално като проект на Jim Matheos, в един момент се оказва, че творчески превес взима маестро Moore, давайки на албума солидното кийбордно присъствие и дълбоките меланхолични вокали, познати ни от прекрасните първи два албума на Chroma Key.

Говорейки за новото творение на O.S.I.Free няма как да не отбележа, че на Kevin Moore май са му изпуснали юздите. Сам пише и изпява текстовете (за разлика от дебюта, където гост за една песен е Steve Wilson от Porcupine Treе) и безспорно е творческият двигател на проекта. Откриващите две песни – Sure You Will и Free бяха на път да ме убедят в обратното при първото слушане на албума. Солидни, заинтригуващи рифове, подплaтени този път от мощния бас на Joey Vera (Fates Warning) и старата кримка Mike Portnoy, налагащ кожите, както само той си знае Оттук до края на албума Kevin Moore взима нещата в свои ръце. Go сигурно би била най-красивата песен на Chroma Key! С дни наред не успявах да й се противопоставя... Ако трябва да я опиша с три думи, то без никакво съмнение те биха били минимализъм, меланхолия, атмосфера. Следващият трак, "оптимистично" озаглавен All Gone Now редува тежки китарни рифове и надънен бас с изцяло синтетични пасажи и бийтове. Home Was Good е в състояние да отнесе и последната останала капчица добро настроение у слушателя – на моменти навява асоциации с апокалиптичната Disconnected part 2 на Fates Warning...? В Bigger Wave Kevin изпява един от най-завладяващите припеви, а втората половина на песента ни предлага убийствен риф и разчупен ритъм а ла-Portnoy. Kicking е все едно писана за първия албум на Chroma Key, докато в Better Jim Matheos свири в типичния за късните Fates Warning стил. Следва поклон пред бащиците Pink Floyd. За първия си албум O.S.I. направиха свой прочит на Set The Controls For The Heart Of The Sun, а сега имаме откровено заиграване с David Gilmour в солото на Simple Life. Акустичната китара в Our Town не ви ли прилича съмнително много на Флойдската в Pigs Оn Тhe Wing. Oстана да спомена Once – най-дългата и за мен най-скучната песен във Free...

След като разнищихме албума песен по песен следва да спомена, че се появи и special edition, включващ бонус диск – още 6 песни с обща продължителност около 20 минути. Определено ценна и интересна добавка! С няколко изречения: OSIdea 9 – страхотен инструментал! Включено е демото на When You're Ready от първия албум на O.S.I., което аз обаче изобщо не различавам от крайния резултат...? Remain Calm – тук Kevin Moore се е развихрил на воля – отново инструментал, написан и записан изцяло от Маестрото, естествено изцяло съставен от кийборд и семпли. Любопитното в едноминутната Old War е, че вокалите се изпълняват от туркинята Bige Akdeniz, участвала в записите на последния Chroma KeyGraveyard Mountain Home от 2004г.

Миксирането и продуцирането на Free разбира се са дело на тандема Matheos / Moore, а резултатът е поразяващ. Дисковете са "облечени" в изключително стилен артуърк (мразя я тази дума...)!

Ако сте харесали първия албум на O.S.I., горещо препоръчвам да грабвате Free! Вярвам, че разочаровани няма да има.
Напомня на: късните Fates Warning, Chroma Key
Оценка: 12345
коментари [12] 
 
 
© 2003 Booze Project :: Оръжието и законите не могат да имат сила в едно и също време.
Юлий Цезар (управлявал Рим през 45-44 г. пр. Хр.)