Песните в албума:

1. Stone Circle
2. Frustrated Song
3. Rush
4. Bleeding Hands
5. Godfish
6. Oxigen
7. Seasons
8. Living Backwards (St Vitus cover)
9. Godfish (videoclip)
Glow
Gone But Never Forgotten
Година: 2005
Лейбъл: Alone Records
Държава: Испания
http://www.myspace.com/glowdoom
В последно време откривам няколко поредни, адски интересни и оригинални групи от Испания. Тук става въпрос за изключително силния дебют (ако не броим демото преди това) на Glow – млада банда, която предлага тежък и силно въздействащ дуум рок, сякаш изпълзял от мрачните кошмари на седемдесетте и носещ със себе си тоновете прах, олово и кал от последните 30 години. Цялостното звучене е тежко, угнетяващо, но и странно завладяващо, като конкретни моменти те карат да скачаш и припяваш, докато други те залепват безмилостно към земята и те мачкат и притискат. Силно въздействащ стоунър, почерпил основно вдъхновение от култови банди от зората на дуум рока, но и с щипка циничен гръндж от най-откровените години на това течение.

Още отварящото парче Stone Circle блъска с мощни сабатски рифове като предупреждение какво те очаква по-нататък в тавата, като привкусът на музиката на бирмингамците се долавя в целия албум, но в никакъв случай като дразнещо плагиатство, а по-скоро като възторжен извор на вдъхновение. Нюансите, през които преминават композициите в Gone But Never Forgotten са като мост през последните три десетилетия – здрав дуум, зарибяващи рифове и психеделични, предрусани вокални картини (които са ми някъде между Pentagram и Alice In Chains).

Любимото ми парче в албума е многопластовата Godfish, абсолютен ъндърграунд химн – бавните и тежки мелодии се преплитат с отнесени, напушени вокали, люшват се рязко в по-бързо темпо, омайват, влизат под кожата и те карат да тактуваш и пееш.

Краят на диска е своеобразен поклон към дуум сцената на осемдесетте с кавър по класическото Living Backwards на St Vitus от 1989г. А в оригиналната версия на диска има и клип към Godfish. (...който го има, да ми го изпрати. Веднага!)

Албумът е чудесен за слушане на открито или напушен, опиянен, да се отпуснеш и да затвориш очи, разглеждайки в детайли ръждиво кафявите музикални картини на Glow.
Напомня на: Black Sabbath, Pentagram, Kyuss
Оценка: 12345
коментари [11] 
 
 
© 2003 Booze Project :: Beware the beast but enjoy the feast he offers!
NIGHTWISH - Beauty Of The Beast