Песните в албума:

1. Vinland Saga
2. Farewell Proud Men
3. Elegy
4. Solemn Sea
5. Leaves' Eyes
6. The Thorn
7. Misseri (Turn Green Meadows Into Grey)
8. Amhran (Song Of The Winds)
9. Newfound Land
10. Mourning Tree
11. Twilight Sun
12. Ankomst
Leaves' Eyes
Vinland Saga
Година: 2005
Лейбъл: Napalm Records
Държава: Германия
http://www.leaveseyes.de
Сватбата през юли 2003г. между Liv Kristine Espenaes и Alexander Krull доведе до сериозни промени на северноевропейската метъл сцена. От една страна няколко дена по-късно Theatre Of Tragedy се озоваха в положение без вокалистка в пътешествието им към вечните електронни полета. Тъй като обаче феновете на готик музика отдавна бяха отписали някогашните си любимци, по-голямата новина беше създаването на новия проект на Liv Kristine и момчетата от Atrocity. Първият албум на формацията Leaves' Eyes Lovelorn бе посрещнат с положителни реакции сред феновете заради стойностната комбинация между красиви мелодии и завладяващия глас на Liv Kristine, която звучеше сякаш ерата Velvet Darkness They Fear - Aegis никога не беше свършвала. Младото семейство явно бе обзето от неконтролируем прилив на творческа енергия, защото през следващата година заедно или поотделно гостуваха в множество значими музикални проекта - концептуалната рок-опера In The Search Of The Little Prince на Daniele Liverani, трибютният албум The Lotuseaters в чест на Dead Can Dance (участие в Summoning Of The Muse на Hortus Animae), както и в новите албуми на Immortal Rites, Umbra Et Imago и касовият проект на Cradle Of Filth Nymphetamine. Като се вземе предвид активното концертно присъствие през есента и зимата на 2004г. из Европа заедна с Atrocity, Battlelore, Sirenia и Elis, участието в третото издание на белгийският фестивал Female Metal Voices и заявеното желание на Liv Kristine да издаде през 2005г. вторият си самостоятелен проект, направо да се чуди човек как Leaves' Eyes за по-малко от година подготвиха следващия си албум, който на всичкото отгоре е и концептуален. После някой да ме убеди, че любовта не дава крила.

Сериозно погледнато обаче почитателите на северната дива могат да попитат дали Vinland Saga задържа нивото на вдигнатата високо летва от предишния албум. За тръпнещите в очакване фенове, мога да издам още сега тайната, че продукцията е изключително стойностна. Красивият и запленяващ глас на Liv Kristine отново е в най-добрата си форма - явно откъсването й от загубилите творческия си импулс Theater Of Tragedy й действа стимулиращо. Звученето на норвежката вокалистка е успокояващо, магическо и приказно, въпреки, че през по-голямата част от албума водещите емоции са тъгата и самотата. Присъствието на мъжки дет вокали от страна на Alexander Krull в Solemn Sea и The Thorn разнообразява цялостният облик на албума и придава търсения викингски привкус. Силно ми допаднаха моряшките хорови вокали в New Found Land - като се има предвид, че в готика обикновено хоровите вокали изпълняват църковни песнопения, идеята е свежа и интересна.

Музиката не се отличава особенно от предишният албум на Leaves' Eyes и представлява интригуваща смесица между готик настроение, лирични минорни пасажи и ударни китарни рифове. Началото е поставено от концептуално отварящата Vinalnd Saga, в която призивната атмосфера е съчетано с усещането за загуба. В албума основното настроение е определено от раздялата и очакването, което силно се долавя в песни като Elegy, Twilight Sun и Ankomst, изградени върху среднотемпова ритъм секция и замечтани китарни соло изяви. Впечатляващи са и епичните New Found Land и Farewell Proud Men, оставащи в съзнанието още след началните величествени мелодии. Като цяло албумът е малко по-сложен от своя предшественик и в повечето песни се вниква едва след някоко слушания. Връзката на Liv Kristine с родната й страна отново е осезаема - след като Lovelorn бе изтъкан от усещането за океани и вълни, Vinland Saga отново носи соления вкус на морето. Тя споменава нееднократно, че е била вдъхновена от норвежката и келтската митологии, като това освен в текствовете и концепцията се е отразило и в музиката, пример за което е и Amhran, която наистина носи песента на ветровете. Като цяло албумът не страда от поп привкусът на Lovelorn и липсата на захаросани песни може само да радва готик феновете.

Текстовете описват една действителна историческа сага - достигането на северноамериканските брегове от викингския моряк и пътешественик Leif Ericson. Легендарното плаване е подкрепено и от доказателства, които карат историците да го признават за действително съществувала личност и да датират откриването на Новия свят пет века по-рано от Колумб. Естествено албумът на Leaves' Eyes не следва пряко фактите, а е задвижен от скръбта на една жена по заминалият на дълъг път нейн съпруг; от плахата надежда, че те могат да се съберат отново заедно; от духовната връзка, която свързва двама влюбени дори и на хиляди километри разстояние. Описана е борбата на мъжете с природните стихии (макар и в полуинструментален вид в Song Of The Winds) и достигането до Новата земя. Албумът завършва с началото на обратния път към скандинавските брегове и усещането, че смелият викингки войн може никога повече да не се завърне при любимата си.

В интернет прочетох, че книжката към албума има изключително красиво оформление, наситено с прекрасни пейзажи на фиорди, морета и покрити със сняг долини. Така изпитвам благородна завист към щастливците, които имат възможност да си купят Vinland Saga в оригинално издание, а останалото мнозинство приканвам да се насладят на прекрасното творение на скандинавската банда.
Напомня на: Lullacry, Liv Kristin, Within Temptation, Xandria
Оценка: 1234
коментари [0] 
 
 
© 2003 Booze Project :: In the battle between you and the world, bet on the world.
www.despair.com