Песните в албума:

1. Intro
2. Skit
3. Бягай
4. Peace Keeping Sucks (American Aggression)
5. Лапай!
6. Make Some Noise
7. F.P.
8. Отбора
9. Ей, Сопол!
10. TV
11. Skit
12. The Boxcar (by Sol) + Sk8boarding Is Not A Crime
13. Outro (Skit)
Switchstance
2000-2003 (Demo Album)
Година: 2005
Лейбъл: Ska-LP Records
Държава: България
http://www.loudrockmusic.com/Pages/Switchstance.htm
Когато редовият роден фен от пънк/хардкор сцената чуе името Switchstance първите асоциации, които изникват в главата му са нещо от рода на: 'тромпетчетата', 'танци' и 'луда веселба, когато тази група забива наживо'. Това демо е първото студийно издание на групата, досега съществуваха единствено разни mp3-ки в интернет с леко съмнително качество. Switchstance творят така наречения east wave ska (измислено понятие, тръгващо от идеята, че следващата вълна в ска музиката ще дойде от Източна Европа). Всъщност в музиката на групата има колкото ска, толкова и пънк, толкова и хардкор и още нещо. С този така забъркан компот народът (осем души) от Switchstance ни дава фон за веселба. А само си представете формулата от стандартните две китари, бас и барабани плюс брас секция от тромбон и тромпет и двама вокала за добавка, които нареждат един през друг. А ги нареждат едни дето вече Хиподил само могат да мечтаят за такива стихове. Е, няма възвишена поезия на тема Гагарин например, всички текстове са по-обикновени и директни, но все колоритни. Като почнем от:

Бягай по-далеч от мен, коза сам си го пуши,
флайера за техно парти във гъза си го наври.


минем през позитивното:

Ей! Ей, сопол! Пак ли си се набол?


или констатацията:

Свят на наркомани,
свят на проститутки,
свят на нацисти,
свят на тъпи п... (ооооп )


Любимият ми текст пък е към Лапай. Оставям на вас да се сетите за какво точно става дума в него, а самата песен е най-тежката в албума като се усеща дори лек метъл полъх.

Иначе самият албум започва с приятно инструментално интро, демонстриращо музикалните възможности на групата, докато Горан Брегович влиза в играта. Из албума има разпръснати няколко говорения (skit-ове), които си остават весели и забавни, колкото и пъти да ги слушаш. Нека съдържанието им си остане изненада. Веднага след интрото и първото от въпросните лафчета следва енергичната Бягай, която е с текстова постройка, насочена срещу техно субкултурата. Следва първата от англоезичните песни - Peace Keeping Sucks (American Aggression), теми, от която Switchstance (в много различен състав) са бичили още на първата си репитиция през далечната 2000 г. (за тази информация момчетата от Rawk'N'Roll благодарят на момчетата от HC-Spirit ). И в този приповдигнат дух албумът си върви докрая с примесени българоезични и алглоезични текстове. Брас секцията почти не млъква и е редовно подплътена от китарните рифове, които често служат за фон. В Make Some Noise се включват клавири, които пренасят замечтания слушател в една друга вселена. Ей, Сопол! е в по-задъхано темпо и даже бие леко на трашец. Текстът пък е особено смислен и анти-дрога насочен, Б.Т.Р. с тяхното Спасение може да заповядат у лево. Албумът завършва със скрит бонус трак - отнесена, замазана и леко осрана версия на Sk8boarding Is Not A Crime.

За звука на демото може да се каже, че е сносен като за родно демо. Дизайнът на диска е добре издържан в черно бяло. Единствената ми по-сериозна забележка е, че на обложката присъстват текстовете само на песните на български, тези, които са на английски отсъстват. Нека следващото издание на групата е още по-барнато от това.
Напомня на: Хиподил, Rancid
Оценка: 123
коментари [2] 
 
 
© 2003 Booze Project :: Saints are sinners who kept on going.
Robert Louis Stevenson