Песните в албума:

1. The Root Of All Evil
2. The Answer Lies Within
3. These Walls
4. I Walk Beside You
5. Panic Attack
6. Never Enough
7. Sacrificed Sons
8. Octavarium
Dream Theater
Octavarium
Година: 2005
Лейбъл: Electra
Държава: САЩ
http://www.dreamtheater.net
Благодарение на купищата официални бутлези и зашеметяващо DVD, излезли на бял свят от 2003 година до сега, двете години, делящи ни от брилянтния предишен албум на кралете на прогресив метъла, изминаха някак си неусетно. И ето, че на 7ми юни се появи осмия албум на великолепната петорка от Dream Theater.

Характерна черта на групата е всеки техен албум да не е просто логично продължение на предишния, а да предлага едно изцяло ново приключение, запазвайки професионалното звучене и идентичност на марката DT. Octavarium обаче изненадва не с нова музикална насока, а по-скоро с брилятното съчетаване на елементи от всички предишни албуми и добавяне на едно "ново" прогресив рок звучене от 70те в заглавната композиция. Иначе казано, албумът предлага всичко, което почитателите на групата са харесвали досега - тежките рифове от Train of Thought, композиционния гений на Images and Words, неподправеното новаторство на When Dream and Day Unite, канализираната агресия от Awake и Six Degrees Of Inner Turbulence, и не на последно място многопластовите аранжименти изсвирени по уникално техничен начин, но въпреки това съхранили божествените мелодии и приковаваща вниманието атмосфера, позната ни от Scenes From a Мemory.

Творбата започва с шеметната The root of all evil, последвана от невероятно красивата и прочувствена балада The answer lies within. Тhese walls е композиция, която би се харесала дори и на предубедените към прогресив метъла слушателите. Panic Attack, със струящата от нея агресия, би привлякла феновете на по-тежката музика, а заглавната пиеса Octavarium е най-зрялата композиция на групата досега, съчетала най-доброто от величия в рок музиката като Yes и Pink Floyd и неминуемо поставяща DT редом до тези легенди.

С новия си албум, Dream Theater за пореден път доказват изключителния си талант, талант който този път със сигурност ще успее да впечатли дори и по принцип консервативните почитататели на класическия прогресив рок от 70те. Octavarium е последната стъпка на квартета към своеобразния Олимп в прогресив рока, последна защото Dream Theater вече не могат да бъдат пренебрегвани от никой - те са Богове. Амин.
Напомня на: Rush, Pink Floyd
Оценка: 12
коментари [8] 
 
 
© 2003 Booze Project :: Ако нямаме сведения за миналото си, някой много лесно може да ни отнеме бъдещето.
Паисий Хилендарски