Песните в албума:

1. Dressed In Black
2. For the Love Of God
3. Christmas
4. Blinded By Blood
5. It's Not Sound
6. The Truth
7. In The Red
8. Your Call
9. Operator
Ulver
Blood Inside
Година: 2005
Лейбъл: Jester Records
Държава: Норвегия
http://www.jester-records.com/ulver
Не разбрах точно как попадна тва нещо при мен, но като съвестен писач се заех да информирам теб, драги ми читателю за незнам си кой по ред албум на Ulver. Даже не ми се занимава да се ровя из Интернет да чета историята на групата, който го интересува знае как става номера, а който е фен на групата тая информация не му е нужна.

Dressed In Black открива и най-общо казано дефинира цялостната атмосфера струяща от албумеца. Мдам, създаването на "атмосфера" е основния похват използван от групата за изграждане на цялостната "картина" наречена Blood Inside. В следствие на което диска звучи хомогенно и монотонно. Използването на купища семпли, симфонични (или синтетични) инструменти, електроника, много (ама много) мрак, доста голям откъс от BWV 565 (по-известна като Токата и Фуга в Ре минор) на Johann Sebastian Bach в It Is Not Sound, и брас секция в In The Red , несъмнено обогатява, украсява и придава една налудничава комплексност на 9те композиции. Запомнящи се привепи - няма. Китари - няма или ако има все едно ги няма.

За финал само ще уточня, че ми бе забавно да слушам префърцунената творческа немощ изливаща се на талази от този албум...до третото слушане...след това стана досадно.

Оценка: 2/5
Прилича на: филм на Хичкок
Автор: Дони

Нямам представа как да подхвана "разказа" си за новото творение на болезнено талантливия и непредвидим Kristoffer Rygg, a.k.a. Trickster G. (крадеца на слънцето), a.k.a. Garm и кой знае като какъв още се води в регистрите на митичните гении, ако изобщо съществуват такива де. Пределно ясно е, че когато говорим за Ulver, сравненията с предишни негови албуми са най-малкото неуместни, затова този подход още от самото начало е елиминиран. Това, което обаче със сигурност може да се твърди е, че в композиционно отношение Trickster G. не се спира пред нищо и нито един ескперимент с човешките възриятия не му е чужд. Мрачните и тъмни измерения, първичната и неподправена меланхолия, всички разновидности на психози, отрязавани през множество счупени и изкривени огледала, изглежда са слабост за главното действащо лице в групата. Настоявам всички предварителни очаквания да си останат такива, след това да изчакате настъпването на вечерта, да се настаните в удобно кресло с бутилка отлежало червено вино и да се потопите в кървавите багри на тази нова и все още непозната история.

Dressed In Black като че ли играе ролята на кратка семпла увертюра, построена върху изчистени, акордно построени пасажи и отчетлива пeркусия; не закъсняват да се отбележат и първите преплитащи се гласове, както и към края хаотично нагнетяващата се атмосфера. For The Love Of God има доста хипнотично въздействие, хоровите напеви на заден план, а и някак премрежения глас на Trickster (въздействието му е неописуемо) съчетанни с по едно време открояващото се китарно соло (от доста време пренебрегвано като похват) създават необяснима и полуосветена мистика и те карат да се питаш за каква любов и за кой бог всъщност става дума? Отново паранаоично тълкуване? Една от все още неразгаданите прелести според мен е последвалото Christmas. От коледния замисъл са останали май само отекващите зловещи звънчета. Трудно е да се надскочи хомогенноста на звученето - отново наслоени семпли, нагнетяващи всяка една последвала секунда. Blinded By Blood е една открояваща се психиделия! Започва с едва доловим повей, мотива бива подхванат от разтварящите се на хоризонта угасваши слънчеви лъчи и шаманно преобразения човешки глас. На заден план се стели плътен фон от басови трептения, заиграни клавирни партии пробягват неусетно... необхватност - имено това, което понякога прескача пред погледа ви, когато затворите очи и не контролирате картините. Прави впечатление и отново появилия се мащаб за дължина на песните от около 4-6 минути. Следващото It's Not Sound е избрано за първи клип към албума. На моменти човек си задава въпроса музиката или визията се е появила първо, не само заради неподправената хармонията между тях..., което може да се отдаде на безпорно интересните опити на Trickster с филмовата музика. Началото бегло напомня Travel на The Gathering, след това се намесват вокалите, неочаквано и рязко раздвижване, по едно време развитието се подхваща с доста класически похвати, напомнящи буквално някоя фуга на Бах. Хаос!!! Това е The Truth. Такава ли е истината въсщност? In The Red ни връща към кървавата символика. Първата асоциация - болното съзнание на някой "недоброжелател". Прескачащи кадри, мелодии на rewind, до дупка надут съпровод към някой стар детскиcartoon... кой е следващия? Your Call - абсолютното псевдо спокойствие. Началото е приказно! Майски следобед някъде из необхватните шотландски поляни, на брега на морето. От изневиделица се долавя звъна на телефон, който не можете, а и не искате да вдигнате, оттекват стъпки по празен коридор. Безподобно се съчетават стерилността на болнична палата и полъха на живата природа, кое ли е свързващото звено?! Operator обира всички точки по агресивност и непредвидимост! Връхлетява ви бесен индъстриал, измъчен вокал, набиващ се метален ритъм, почти разстроена китара се намесва и отново безмилостния ритъм, вопъл... !!! Чия е историята? За кого е? Кой е жертвата...
Напомня на: Ulver
Оценка: 1234
коментари [0] 
 
 
© 2003 Booze Project :: Nil Satis Nisi Optimum.
[Nothing but the best is good enough.]