Песните в албума:

1. Sleep Mirrored
2. Still-motion
3. Entwined In Misery
4. Curse Life
5. Fragile Emptiness
6. Illusion's Play
Shape Of Despair
Illusion's Play
Година: 2004
Лейбъл: Spikefarm Records
Държава: Финландия
http://www.shapeofdespair.tk
При едно времетраене от 61:33 минути и общо 6 (шест!!!) песни на всеки, дори на не особено добре запознатия металяга, веднага става ясно, че иде реч единствено и само за ДУУМ! Тази огнена смес от звуци и гласове увлича който и да е към пропастта, без възможност за съпротива. Заливащият ефект е много бавен и неусетно носещ се, понякога нежен и спокоен, в следващия момент почти брахиален. Ето че и с третия си по ред албум Shape Of Despair върлуват из тъмните дебри на човешката дълбока меланхолия. Както и много други групи от дет/дуум течението и тук се подхожда много монотонно към развитието на песните, но това в никакъв случай не се отрязава негативно на цялостното усещане, напротив - така основната тягостна атмосфера се загнездя още по-плътно и се усеща през цялото време! При вокалите е заложено малко нетипично на класическата готик комбинация 'красавицата и звярът'. Чувствителните женски отгласи са поверени на Nathalie Koskinen, докато ревовете повече от убедително са поети от Pasi Koskinen - да, наскоро оттеглелия се от лагера на Amorpihs. Съчетанието звучи толкова отчайващо, че в миг всичко наоколо ти се струва почерняло. Много особена роля в този аспект игрят и мъчително влачещите се китари.Интересно е, че така поднесения ни мрачен музикален акварел може да се слуша по два различни начина - оставяйки звуците да оттекват като фон, създаващи много приятна, отпускаща атмосфера, или вниквайки във всяка една изсвирена нота - музиката веднага те обезема като дебнещ кошмар.

Illusion's Play в същността си не предлага нещо изключително иновативно, но определено притежава много повече отколкото 'само' прагматичния отзвук за изстрадалия смисъл на живота. Това тук със сигурност е много добър фюнеръл дуум, който диша по-скоро чрез създаденото от него настроение, отколко да разчита на някакви бомбастични моменти. Кратко и ясно, останалото е излишна патетичност. Албумът е задължителен за всеки тачещ се думаджия!!!
Напомня на: Thergothon, Skepticism, My Dying Bride
Оценка: 1234
коментари [0] 
 
 
© 2003 Booze Project :: Опитът е само названието, което хората дават на своите грешки. Издигнали са го до ролята на учител, обаче той не притежава подбудителна сила
Портретът на Дориан Грей - Оскар Уайлд