Песните в албума:

1. Интро
2. Кръв По Паважа
3. Танца На Сатаната
4. Докато Умра
5. Зад Завесите
6. Като Един
7. Срама Остава
8. Пази Си Гърба
9. На Моя Път
10. Докато Умра (бонус версия)
Vendetta
Amici Dei Inemici Mundi
Година: 2005
Лейбъл: Years Of Pain
Държава: България
http://www.vendettasct.com
Този така дългоочакван дългосвирещ албум на Vendetta навярно е сбъднат блян не само на един или двама фена като мен. Макар и с няколко закъснения през февруари Amici Dei Inemici Mundi (от латински 'Приятели на Бог, Врагове на Света') вече се появи на пазара. Първото впечатление от допира с digipack формата на изданието е вниманието, което е обърнала групата на концепцията и дизайна на художественото оформление. Това няма как да не ме радва при положение, че именно това е едно от нещата, които куцат на родния тежък пазар.

Песните в албума са общо осем като напълно новите са четири, а другите четири са от двата сплита, в които до този момент Vendetta са взели участие - този с Last Hope и Skinflick и този с варненците Outrage. Песните, обаче, са изцяло наново записани и с леко променен (втежнен) аранжимент. Трябва още от самото начало да ви стане ясно, че Vendetta вече са по-тежка група, метълът е навлязъл още повече в тяхната музика, но хардкор усещането все още е запазено, макар и в по-новата си форма. По думите на самата група, тя ще става по-тежка и за в бъдеще, което вече не знам какво ще означава.

Хубавите неща продължават - в студиото Vendetta са успели да постигнат професионален звук - китарите са леко дрезгави, но чисти, басът ясен, а барабаните ненатрапващи се. Разнообразието от вокални линии е впечатляващо - освен двата вокала Шута и Скити, които сме гледали по концертите на груптата, от Америка специално за записите се е върнал седмият член на групата Делян Стефанов. Аранжиментите на песните изглеждат сякаш добре премислени с внимание, отделяно на детайлите. Не са малко моментите с насложени китари или вокали. Рифовете са насечени и добре отмерени като на моменти ми напомнят леко на дет метълите Dismember.

Албумът започва с интересно интро, представлявашо кратък откъс от архивна песен в прослава на столицата ни и веднага след това се стоварва откриващата Кръв По Паважа, която пък е леко анти насочена към въпросния град. Тази песен, както и Зад Завесите бяха пуснати за свободен даунлоуд преди самото излизане на албума и все още могат да бъдат свалени от сайта на групата. Кръв По Паважа наред със следващата Танца На Сатаната е едва ли не дет метъл в структурата си, а текстовете им са доста мрачни, макар и базирани на реалността. Краят пък на Зад Завесите се доближава до мрачната атмосфера на някои от песните на Hypocrisy. Другата нова песен Срама Остава в рифовете си леко напомня на Rammstein, но краят е зъл и брутален.

Изобщо 'втежнен' е определение, което може да се употреби многократно за преаранжираните песни песни в Amici Dei Inemici Mundi - Докато Умра и Като Един колкото и тежки да си бяха тук тежат още повече. Няма спор, че групата се развива в посоката, която си е избрала.

Развитие има и при текстовете на Vendetta. Докато по-ранните са издържани в яростен улично жаргонен стил, новите заиграват и с по-сериозно теми, което до известна степен намалява тяхната директност.

Гост участията в албума също не са за пренебрегване. В На Моя Път на два пъти има сурово рапиране, в Пази Си Гърба Пепи от разпадналите се Hidden се включва с изтерично тежките си вокали, а в бонус версията на Докато Умра на припева с цял отделен куплет участва според моите силни подозрения самият Rick Ta Life.

Няма как в заключение да не изразя личното си възхищение от албума, който Vendetta са изготвили видимо с любов. Пожелавам на групата успех и в чужбина - нещо, което определено заслужават и нещо, с което нашата сцена би се гордяла.
Напомня на: Born From Pain, Stampin Ground, Cold As Life, Dismember
Оценка: 12345
коментари [2] 
 
 
© 2003 Booze Project :: Най-добрата школа за бъдещия господар е да служи.
Лайл ("Крал Артур и неговите доблестни рицари" - Дж. Стайнбек)