Песните в албума:

1. So Did We
2. Backlit
3. In Fiction
4. Wills Dissolve
5. Syndic Calls
6. Altered Course
7. Grinning Mouths
Isis
Panopticon
Година: 2004
Лейбъл: Ipecac
Държава: САЩ
http://www.sgnl05.com
Ушевадни са способностите на Isis да създават Музика с унищожителен, метален заряд. Не може да не се отбележи, че шайката от Бостън отделя голямо внимание и на концепцията като цяло, което доказва заглавието на актуалния им албум Panopticon - термин, обобщаващ метода на индиректно и всестранно наблюдение, което в самото начало е било прилагано в затвори и огромни фабрики, тъй наречената безлична система на управление.

Трудно беше да се предположи, че след толкова добре ошлайфания Oceanic (2002) Isis ще са способни да надскочат себе си и привидно поставения лимит, но новите седем епоса не само разбиват колебанията на пух и прах, но и засвидетелстват едно явно развитие. Докато Neurosis, с които Isis непосредствено биват сравнявани, започнаха да стават все по-бавни и някак рафинирани, то вторите поддържат една движеща се, константна енергия във всяко едно от парчетата със средна продължителност над 6 минути.

Откриващото парче So Did We започва с 30 секундно здраво китарно интермецо, дълбок, тътнещ вокал и неравноделна ритмика. Всичко това постепенно се разтваря в прекрасна, мелодична игра между китаристите Aaron Turner и Micke Gallagher, и басиста Jeff Caxide. Няколко минути по-късно вокалистът отново се появява, този път с някак вибриращо леещ се глас, който преминава незабелязано в следващия атмосферичен пасаж. По-голямата част от албума следва този модел - именно различните вокални техники бележат смяната на тежкия саунд и мелодичността.

Panopticon е завладяващо приключение, обединяващо в себе си хармонични аранжименти и мощен, изключително интензивен, сграбчващ китарен саунд, съпровождан от ясно доловимото ехо на дерящото се гърло - вокалистът/китарист Ааron Turner. всичко това бива сменявано съвсем непринудено от почти отнесени акустични елементи (Backlit), размити, импровизационни моменти, които подлагат на изпитание концентрационните способности на всеки сайкъделик почитател (Wills Dissolve, Altered Course). Завършващото парче Grinning Mouths разчупва по още по-впечатляващ начин представите за предсказуемост на композиции от този род!
Напомня на: Neurosis, Cult Of Luna, Mogwai
Оценка: 12345
коментари [5] 
 
 
© 2003 Booze Project :: Основното нещо, което трябва да знаеш, е кога си преебан. Тогава трябва да се измъкнеш от лайната, да избършеш задника си и да започнеш отновo
Lemmy Kilmister (Motorhead)