Песните в албума:

1. Tazira's Magic Rite (Intro)
2. Child of the Nile
3. The Iron Mask
4. Flying Pyramids
5. Barabas
6. Master of Madness
7. Black Magic Castle (Instrumental)
8. Another Sun
9. The Fight
10. Metallic Tragedy
Magic Kingdom
Metallic Tragedy
Година: 2004
Лейбъл: Limb Music / SPV
Държава: Белгия
Белгийският симфоничен пауър метъл не е нещо често срещано, което от своя страна малко или много предизвика известно любопитство у феновете на този стил. Бандата е сформирана от китарния виртуоз Dushan Petrossi, когото мнозина съвсем не без основание сравняват с Yngwie Mallmsteen и посочват като негов най-достоен наследник. Дебютът на бандата The Arrival излиза през 1999г., а Metallic Tragedy е вторият поред албум в дискографията на Magic Kingdom.

По отношение на композирането и интерпретацията на музиката на Magic Kingdom в едно интервю Dushan Petrossi заявява: "Мой основен и водещ критерий е оригиналността". Е, трябва да ви разочаровам, понеже Mr. Petrossi брутално е игнорирал своя основен критерий. Навсякъде в албума се усеща, че Magic Kingdom крачат по пътеки, вече добре утъпкани от Rhapsody, At Vance, Stratovarius, Majestic и естествено Y.J. Malmsteen. Цели пасажи в Metallic Tragedy са взаимствани директно от другаде, например встъпителната част на Another Sun е просто написана преди това, но от Timo Tolkki, а аналогиите в Master of Madness с Rhapsody са просто неизбежни.

Все пак, въпреки откровената липса на оригиналност, музиката е поднесена по един достъпен и приятен начин и ще представлява сериозен интерес за die-hard почитателите на жанра. Мелодиите са добре развити, китарите звучат мощно и епично, а гласът на фрацузина Max Leclerq е наистина силен и доста различен от обичайните за стила високи бленди на яко надишани с хелий певци.

Трябва да се отбележи като плюс за албума гост участието на Oliver Hartmann (екс-At Vance), който изпълнява всички беквокали, както и основните вокали в две парчета. Красивата обложка е дело на небезизвестния Leo Hao, работил още за Iced Earth и Blind Guardian, Primal Fear, Nocturnal Rites и АРИЯ, а добрият мастеринг групата дължи на Miro (Heaven's Gate, AINA).

Най-хубавото обаче идва накрая. Може би ако не бях чул изобщо заглавното парче оценката ми за албума би била с една единица по-ниска. Metallic Tragedy е невероятно добра песен, една мини рок опера, в която определено има доста оригинални идеи. Тук успешно се съчетават епично-театралните пауър елементи с блек и дет метъл, има поне 5 различни маниера на пеене, а атмосферата е наистина изключително въздействаща.

Това, че все пак са създали парче като заглавното ме кара да съм оптимист за бъдещето на Magic Kingdom и дано възможно най-скоро китарният герой на Белгия съумее да излезе от сянката на своите вдъхновители и реализира наяве основния си критерий при правенето на музика...
Напомня на: Stratovarius, Rhapsody, Yngwie Malmsteen, At Vance
Оценка: 123
коментари [0] 
 
 
© 2003 Booze Project :: Argumenta ponderantur, non numerantur!
[Доказателствата се ценят по значение, а не по брой]