Песните в албума:

1. Annihilation (Crucifix cover)
2. Imagine (John Lennon cover)
3. What's So Funny About Peace, Love and Understanding (Nick Lowe cover; popularised by Elvis Costello)
4. What's Going On (Marvin Gaye cover)
5. Passive
6.Gimme Gimme Gimme (Black Flag cover)
7. People are People (Depeche Mode cover)
8. Freedom Of Choice (Devo cover)
9. Let's Have A War (Fear cover)
10. Counting Bodies Like Sheep to the Rhythm of War Drums (re-interpretation of Thirteenth Step track 'Pet')
11. When The Levee Breaks (Memphis Minnie original, famously covered by Led Zeppelin)
12. The Fiddle and the Drum (Joni Mitchell cover)
A Perfect Circle
eMOTIVe
Година: 2004
Лейбъл: Virgin
Държава: САЩ
http://www.aperfectcircle.com
В последните години в света на рок и метъл музиката се наложи тенденцията за издаване на кавър албуми. Целта е съответната група да отдаде своето уважение към нейните вдъхновители и учители, а понякога и да ни покажат колко широко скроен вкус имат. Но не рядко истинската причина е изтичане на сроковете към лейбъла за издаване на албум и липсата на нов авторки материал. Още с първото прослушване на новото творение на А Perfect Circle тези съмнения изчезнаха. Даже лично аз не мога да нарека еMOTIVe кавър албум, по простата причина, че общото в повечето песни между "кавъра" и оригинала се свежда до текстовата част на песента.

Обединяващата, песните, концепция, според Маynard James Keenan (вокали – и в Тool), е тематиката, която разглеждат – войната, мирът, любовтта и алчносттa. Албумът се състои от 10 "кавъра", едно ново парче (Passive), и реинтерпретация на парчето Pet oт миналогодишния Тhirteenth Step. Групата е успяла да запази специфичната си атмосфера – едновременно дълбока и хладна. Изразните средства са по-разнообразни, а стиловия диапазон по-богат... Хипарливият оптимизъм, който лъха в оригинала на Imagine е претворен в неспасяема утопия. Фънки-соул-джаз парчето What's Going On е така преработено - все едно е писано в съавторство между Placebo и Depeche Mode. Пънкарливата Gimmie, Gimmie, Gimmie e превърната в хибрид, където се засичат артистичността на Marillion със шизофренията на Korn. Танцувалната и весела People Are People e изродена в отнесен и обречен прочит, който неколкократно пъти по-добре си пасва и се подсилва с текста на оригинала. Counting Bodies Like Sheep To The Rhythm Of The War Drums е индъстриъл преработка на песента им Pet, напомняща адски много на Nine Inch Nails. Лично аз много харесвам оригиналната версия, но и "ремиксът" по нищо не отстъпва. Цепелинската, When The Levee Breaks, е превърната в космически кораб, който ни носи из галактиката на нашето въображение – много спокоен, красив и отнесен епизод от албума… Точка поставя Fiddle And The Drum, най-близката композиция до оригиналната версия, където Маynard разкрива уникалните си гласови данни.

еМОТIVе е превъзходно творение. Доста различно от предходниците си, но в никакъв случай не по-лошо. Албумът на годината, за мене.
Напомня на: А Perfect Circle, Nine Inch Nails, Radiohead
Оценка: 12345
коментари [4] 
 
 
© 2003 Booze Project :: Който не умее да използва щастието, когато то идва, не бива да се оплаква, когато то отмине.
Санчо Панса ("Дон Кихот" - Мигел де Сервантес)