Песните в албума:

1. Rognan Handballag - Rognan Handballag
2. Rognan Handballag - Svartedauen
3. Rognan Handballag - To jenter
4. Rognan Handballag - Knivdrap
5. Hæmma Vækst - Produktivitet
6. Hæmma Vækst - Her kommer Jesus
7. Hæmma Vækst - Lisa gikk til skolen
8. Peder pung & de kåte - Døden er som roser
9. Total Undergang - Menneske
10. Total Undergang - Nækt
11. Total Undergang - Sug
12. Mitti Skritti - De sinnsyke
13. Mitti Skritti - Den kalde virkelighet
14. Motstandsbevægelsen - Syklubben
15. Jeg Falt - Begins frokost
16. Jeg Falt - Puppet on a string
17. Krim U - Tinnsoldat
18. Krim U - Dømt
19. Sekunda Mannsværk - Apati
20. Sekunda Mannsværk - Skigardsvise
21. Sekunda Mannsværk - Heartbreak Hotel
22. Termisk Sammenbrudd - Angst
23. Schlumsøstrene - A veit du e gal
24. Schlumsøstrene - Et sted å være
25. Schlumsøstrene - Glade jul
26. Hjertesvikt A/S - Ungdom og opprør
27. Hjertesvikt A/S - Edru livsstil
28. Svartedauen - Bærre på jævel
29. Slakt - Et lykkelig liv
30. Skjit-Lars - Gro Harlem Brundtland
31. Skjit-Lars - Du e en dritt
32. Skjit-Lars - Panikk i ambulansen
33. Nacent Liw - Frihet
34. Nacent Liw - Europa brenn
Null Problem!
Nordnorsk Punkrock 1980-1983
Година: 2000
Лейбъл: Snack Ohm Tapes
Държава: Норвегия
http://www.sotapes.com
Много искам да има такава компилация и за България, за да може за повече години да се запази споменът за осемдесетте години. Ах, тези години... но какво да се лъжем, музиката беше музика, идеите бяха истински и всичко правено тогава има един страхотен вкус... на свобода, на експеримент, на желание за различност. И докато за България няма да има кой да направи такъв диск, Норвегия вече е едни гърди напред със страхотния NULL PROBLEM! - Nordnorsk Punkrock 1980-1983.

Вирее ли пънк рок-а в една от най-преуспяващите страни на света? Нима щастливите и сити хора имат негативна енергия за изразходване? Е, как да не вирее...

Това е един от най-страхотните сборни албуми, които съм чувал някога. Базиран на издадената през 1982 едноименна касета, с 7 песни добавени допълнително, той представя най-сочните екземпляри от норвежката подземна сцена за онези години. Шарен и разнообразен, от шестнадесетте групи можем да чуем странен поп ъндърграунд, пънк, хард кор, експериментална музика, нова вълна и какво ли още не.
Всичко това естествено е обединено под един етикет - "UNDERGROUND", лепнат така здраво, че няма откъсване. Звукът е мастериран отново от оригиналната касета, за да се постигне най-доброто възможно от някогашните демо записи. Имам усещането, че все можеш да набараш китарата или синтезатора, да извикаш съседчето с барабаните, да хванете някоя мадама с блуза със свастика за вокал/каквато има на самата вътрешна обложка/ и да сътворите нещо страхотно.Естествено, свастиката е била просто шокиращ символ за нея, изпразнен от политическо съдържание.

Още от началото Rognan Handballag , Hæmma Vækst, Peder pung & de kåte и Total Undergang прищипват с пънк, със жужащи китари и бумтящи барабани. Няма и намек за луксозни звукозаписни тарикатлъци, всичко е записано на живо и звучи размазващо. Mitti Skritti и Motstandsbevægelsen имат страхотни женски вокали и пак онзи тресящ съзнанието ми пънк звук. Първите изненади започват с Jeg Falt и Krim U. Клавири, психиделична нова вълна или някаква вълна въобще, трудна за напасване. Sekunda Mannsværk са пост-пънк, след който синти звученето на Termisk Sammenbrudd си идва просто естествено. Schlumsøstrene ми напомнят леко на култовите X-Ray Spex. Hjertesvikt A/S, Svartedauen, Slakt довършват нещата с класически звучащ пънк рок. Skjit-Lars и Nacent Liw са от онзи бърз и скоростен хард кор, "скандинавски" по произход.

Тази норвежка ъндърграунд енциклопедия е задължителна за всеки меломан, прояваващ интерес към историята на музиката по света.

За територията на България дискът се разпостранява от AON / www.aonrcds.cjb.net.
Напомня на: punk, new wave, experimental, Norway
Оценка: 12345
коментари [0] 
 
 
© 2003 Booze Project :: Кратък е живота, ееех; додето са усмихнеш и си са озъбил.
Дърта циганка